5 Şubat 2013 Salı

Japanese Sensei iphone/ipad uygulamaları #2

 Bu uygulama Androidler için de geçerli mi bilmiyorum.Bilen biri yorum kısmına yazarsa sevinirim.
 Zaman zaman kendimi Japonca öğrenmeye ve pratik yapmaya adıyorum.Sanırım böyle bir dönemde indirmiş ve unutmuşum Japanese Sensei uygulamasını.
Geçenlerde İpadde dolanırken biraz kurcaladım ve sevdim.
Bendeki ücretsiz sürümü.Tam sürümünü alıp almamakta hala kararsızım.Yalnız bence bu uygulama sıfırdan Japonca öğrenmek isteyenler için değil.Biraz Japonca bilgisi olanlar,pratik yapmak isteyenler veya bilgilerini tazelemek isteyenler için.
Belki de ücretsiz sürümü olduğu için böyle düşündüm.Ama hiç Japonca bilmiyorsanız sanırım yaptığınız şeylerin pek farkında olmadan yaparsınız.
 Ana menünün görünümü budur.3 bölümden oluşuyor.
*Learn
*Review
*Index



 Learn menüsüne girdiğinizde karşınıza çıkan ekran budur.Gördüğünüz gibi ben 'sample' versiyonunu kullanıyorum.Ama belki de sıfırdan başlamak isteyenler için 'Beginner' bölümü kullanışlı olabilir.
Learn menüsünde üniteler mevcut.Bende 1 ünite mevcut sadece.1.üniteye tıkladığımda ise


Böyle bir ekran çıkıyor.Sanırım her bir ünite 10 dersten oluşuyor.Bu kısımda görülen %ler yaptığınız testlere göre değişiyor.
Mesela testlerde bir soruya yanlış cevap verdiğiniz diyelim.O soru hangi dersten ise onun yüzdesi düşüyor.Yani diyor ki bu konuda biraz eksiksin.Bu benim hoşuma gitti açıkçası.



 Sample menüsündeki ilk dersten bir örnek.İnsan kanjisi ile başlıyor.İşte bu noktada hiragana okuyabilmeniz gerekiyor.Ama dediğim gibi 'beginner' menüsü farklı olabilir.
Burada da hoşuma giden şeyler oldu.İlki çıkan sözcüklerin seslendirilmesi her defasında farklı bir kişi tarafından yapılmış.Yani sürekli aynı sesten öğrenmiyorsunuz kelimeleri.Böylece farklı kişilerden Japonca duymuş oluyorsunuz.Bu benim çok hoşuma gitti.
Diğeri ise sağ üstte görülen 'Correct/tested' bölümü.Bu kelimenin testlerde kaç kere karşıma çıktığını ve kaç kere doğru cevap verdiğimi görebiliyorum.Bunu da eksiklerimi görebilmek adına çok sevdim.


 Review menüsünde ise

*Word Quiz
*Sentence Tester
*Particle Quiz
*Memory test
*Word Match

bölümleri var.



 Word Quiz menüsünde öğrendiğiniz kelimelerle test oluyorsunuz.
Bu noktada ingilizce de bilmeniz gerekiyor diye düşünüyorum.Ben bazen Japoncasını bilip İngilizcesini unutabiliyorum.Bu sebeple bazen Japonca öğrenmek çok yorucu oluyor benim için.Çünkü bütün kaynaklar İngilizce :(
Neyse testler 20 sorudan oluşuyor.4 şıklı ve 10 saniye süreniz var.
Bir de şıklar sürekli İngilizce olmuyor.Bazen yukarıda hiragana yazıp altta kanjisini sorabiliyor.Ya da anlamını verip kelimeyi istiyor falan.Yani değişik formatta sorular ve cevaplar.





Sentence Tester ise bazen zorluyor insanı.Böyle bir ekran çıkıyor karşınıza.
Cümleyi önce kafanızda Japoncaya çevirmeniz ve sonra sıralı olarak kelimelerin üzerine tıklamanız gerekiyor.
Doğru cevapladığınızda yazdığınız cümle ses tarafından okunuyor.


Particle Quiz

İşte bu uygulamada en sevdiğim ama Japoncada en sevmediğim bölüme geldik.Edat testi.Japoncada en zor konulardan birisi de edatlardır.Sürekli şekil değiştirirler ve bazen kuralsızdırlar.Yani neden bu burada böyle oldu diye sorduğunuzda öğretmenler bile cevap veremez.Yani Japoncanın zorluğu kanjilerden ibaret değil.Düzgün bir Japonca konuşabilmeniz için edatları çok iyi bilmeniz gerekir.Ve genelde  günlük hayatta Japonlar edatsız konuştukları için hususi önem göstermezseniz öğrenemezsiniz.Bu sebeple daha da zor öğreniliyor bence.
Neyse iphone uygulamalarında hiç edatlara bölüm ayırmış bir uygulamaya denk gelmemiştim.Bu sebeple bu kısım için tam paketi almayı düşünüyorum açıkçası.


 Burası ise bellek bölümü.
Kapalı şekilde duran 21 kartı tıklıyorsunuz.Kart açılıyor ve okunuyor.Sonra siz eşleştirmeye çalışıyorsunuz.


 Word Match

Kelime eşleştirme bölümü benim için en kolay bölüm.Bu sebeple çok sevmesem de zaman zaman yapıyorum tabii ki.


 Ve index bölümü.Çok sık kullanmıyorum açıkçası.İşte neler çalışmışsınız onları görebilir,favori olarak işaretlediklerinizi toplu görebilir ve etiketlediğiniz kelimeleri bir dosyada toplayabilirsiniz.
 Örnek olması için yanlışlar adında bir etiket açtım.Böylece testlerde yanlış cevapladığım kelimeleri burada toplayıp sonra sadece onları çalışabilirim.

Bu da 'history' nin görünümü.

İşte böyle genel olarak sevdiğim bir uygulama oldu.Edat bölümü için tam paketi almayı düşünüyorum.

1200 yen itunes sayfasında 13,99$

itunes sayfası için buraya tık tık

Bu kadar uzun uzun yazdım.Umarım hoşunuza gitmiştir.



4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Japonca ogrenenler icin oldukca yararli bir uygulama, tanitim icin tesekkurler. Android versiyonu bulunmuyor. Muadillerine gore fiyati biraz yuksek geldi ama ozellikle particle quizleri icin alabilirim. Ben JLPT sinavlarina hazirlanirken Memrise.com kullaniyorum, kelime ve kanji ezberlemek icin oldukca iyi bir site, tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. Sağol gerçekten. Tam da şu sıralar işime yarayacak bir program gibi görünüyor. Ne kadar program indirdiysem işime yaramadı hiç. Yavaş yavaş unutuyorum ne yazık ki Japonca'yı hiç kullanmadığım için...

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül