20 Haziran 2012 Çarşamba

Tayfun Sonrası

Fotoğrafı çektiğimde henüz o kadar şiddetlenmemişti rüzgar.Ne olduysa sonrasında oldu.Japonya'ya geldikten sonra kazandığım tecrübelerden biri oldu tayfun.Her defasında bu en kötüsü hissi veriyor.İnsan sudan ve rüzgardan korkuyor.Evin kapıları ve pencereleri öyle bir oynuyor ki yerinden sanki alacaklı biri vuruyor.Bu gece yaşananlar 8 yıldır yaşananların en büyüğümüymüş.Balkondaki kilimimiz uçtu gitti.Onu içeri almak için kapıyı açsaydık biz de uçardık büyük ihtimalle.Bu yüzden kalan sağlar bizimdir.

Bu gece bir yeni deneyim daha kazandım.Elektrik ve su kesildi.Bu benim 4,5 yıllık Japonya hayatımda ilk defa olduğu için korktum açıkçası.Üzerine Yoshi en son ne zaman kesinti yapılmıştı hatırlamıyorum deyince daha da korktum tabi ki.
Japonya'da hiç elektrik ve su kesintisi olmaz habersiz.Eğer bakım yapılacaksa posta kutunuza günler öncesinden bildiri bırakılır.10 temmuz günü saat:10:00 ile 11:00 arası su/elektrik kesintisi yapılacaktır denir ve genelde 10,15 dakika içerisinde kesinti biter.Kağıtta olabilecek en fazla zamanı yazarlar ki herhangi bir aksaklıkta yalancı durumuna düşmesinler.

Neyse bu kesintiye tabi ki hazırlıksız yakalandık.Fener yok,yedekte su yok,telefonların şarjı yok gibi.Ders oldu neticede.

Ben yapabileceğim tek şeyi yaptım vurdum kafayı yattım.Korkmak bir yana kapalı kapılar yüzünden oluşan havasızlık alerjimi başlattı.Uyku her şeyin ilacı.03:40'ta uyandım hemen gökyüzüne baktım yağmur durmuş.Yerlere baktım hiç ıslanmamış gibi.Öyle ki birkaç saat önce buradan tayfun geçtiğine inandırmanız için 10 kişinin falan şahitliğine ihtiyacınız var.Tabi ki Japon dehası burada da gösteriyor kendini.Çalmadan,çırpmadan,planlarla yapılan yolları aynı şekilde yapılmış yer altı sistemleri ile desteklersen yağan yağmur direk kanallardan akar gider.Ve geriye kupkuru yollar kalır.Tayfun sonrası bile şuanda yollar kupkuru.

Bu ülkede 'iyi' şeylere çabuk alışıyorsun.Sonra kendi ülkene gittiğinde gücüne gidiyor her şey.Araba yolundan daha geniş olan kaldırımlar,yaya gördüğünde duran sürücüler,müşteriyi gördüğü an yaptığı işi bırakan ve onunla ilgilenen tezgahtarlar,yağmur sonrası tertemiz kalan yollar gibi.Burayı o kadar uzatabilirim ki!Neyse canım sıkılmasın daha fazla.

Burada ne zaman korksam size danışıyorum.Çok teşekkür ederim benim yanımda olduğunuz için.Ben sizin dualarınızın gücüne çok inanıyorum.Bu yüzden bana çok iyi geliyorsunuz.Sizi merakta bıraktığım için bu yazıyı yazmak istedim.

İyiyiz biz tek kaybımız kilim oldu.Bize de yeni ev için halı almaya bahane oldu bu :)

Not:Sami eğer okuyorsan senin hediye ettiğin kilim sapasağlam duruyor.Onu balkonda bırakmazdım merak etme!

Allah kimseyi doğa ile sınavda bırakmasın!Amin

20 yorum:

  1. Çok büyük geçmiş olsun. =)

    YanıtlaSil
  2. Oh dedim çok şükür...Allah esirgesin bir daha...

    YanıtlaSil
  3. Geçmiş olsun. Ben de NHK'de gördüm durumu. Yaşayan bilir ne demek olduğunu.:)

    YanıtlaSil
  4. Çok geçmiş olsun. Böyle zamanlarda ufak hediyeler vermek lazım doğanın ruhlarına. Siz de kilimi hediye etmişsiniz istemeden de olsa.

    YanıtlaSil
  5. öncelikle bu kadarlikla gelmis gecmis olsun Sergül´cügüm...

    "Dogal afetler karsisinda yapacak bir seyimiz yok ne yapalim kader iste" diyen ülkemizin yetkili insanlari bu yaziyi okusalar keske diyecegim ama okusalar da kendilerine pay cikaracaklarini zannetmiyorum. Birak dogal afeti, su aralar Istanbul´da köprü onarimi yapiliyor ve Trafik felc durumda..Hem de daha önceden planlanmis bir sey. Hic mi hic önlem alinmamis. Millet 6-7 saat yollarda. Gerci Karayollari yetkilisi bir akil verdi bak simdi hakkini yemeyelim. Adam resmen insanlara Tatile gitmelerini önerdi.. Öyle ya bunu kimsecikler akil edemiyordu.
    Hani diyecegim bizde biraz zor hatta imkansiz böyle önlem almalar falan. Ve bu durumda bizler vatana her gittigimizde hem kizmaya hem de üzülmeye deveam ederiz...

    Öpüyorum seni:)

    YanıtlaSil
  6. bir kilim ile atlatmışsınız ablacım iyi bari, kalan sağlar sizindir :(

    YanıtlaSil
  7. Ben bu müziği istiyorum:)) http://www.youtube.com/watch?v=OIxDtX4mAtI&list=UUei8pZj91_GGqRdx2tqq4jw&index=9&feature=plcp

    YanıtlaSil
  8. Geçmiş olsun, ilginç bir deneyim olmuş senin için. Altyapı konusuunda söylediklerin çok doğru. İnsan çalınıp çırpılanları böyle örneklerle gözünün önünde görünce daha bir kanıksıyor sanırım.

    YanıtlaSil
  9. Tanrımmm ne kadar korkutucu! İnsan doğanın hışmından ürküyor açıkcası! Çok geçmiş olsun canım, giden bir tek kilim olsun...

    Yaya gördüğünde duran sürücüler... Hmmm bunu biz kendi ülkemizde görebilecek miyiz acaba?

    Sana bir sorum olacak Serrosecim, geçen gün Julie Otsuka'nın Tavan Arasındaki Buda kitabını okudum, sen de okudun mu? Orada yazılanlar (gencecik Japon gelinlerin Amerika'ya gelmesi, eşleri tarafından çalıştırılmaları ve Amerikalılar tarafından savaş döneminde sürgün edilmelerinin hikayesi) gerçek mi acaba? Okurken içim burkuldu :( Senin de fikrini bir almak istedim...

    YanıtlaSil
  10. Aminn! ve çok geçmiş olsun, dediğin gibi giden kilim olsun, iyi olmanıza sevindim, sevgi ve saygımla
    Dii

    YanıtlaSil
  11. Öncelikle çok geçmiş olsun :(. Yazınızın sonlarına doğru hüzünlendim. Türkiye' de böyle bir tayfun ve sonrasını düşünemiyorum. Giden sadece bir kilim olmazdı :(. Çok geçmiş olsun tekrardan...

    YanıtlaSil
  12. çok geçmiş olsun abla boşver cana geleceğine mala gelsin...

    YanıtlaSil
  13. Yazılarınıza en sonunda yorum yapabildim her daim okuyorum allah sizi ve eşinizi korusun dediğinizi güzel ülkemizde de bunlar olabilse keşke bizde bir elektrik kesintisinin ne zaman olduğunu hatırlayamasak örn yaklaşık 3 saat önce gitti neden malum hatlarımız klimaları kaldırmıyormuş TEK den öğrendiğim kadarıyla ...

    YanıtlaSil
  14. çok geçmiş olsun, haberi ilk aldığımda aklıma siz geldiniz. iyi olduğunuza sevindim

    YanıtlaSil
  15. Çok geçmiş olsun..Kaybedilen kilim olsun Allah canınıza sağlık versin..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. çook geçmiş olsun...ALLAH beterinden korusun..sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Geçmiş olsun Sergülcüm

    YanıtlaSil
  18. canımm çok geçmiş olsun neyse ki iyisiniz ... Bloğunu yeni keşfettim , banada beklerim :)

    YanıtlaSil
  19. çok geçmiş olsun sergülcüm; tek giden kilim olsun yeni kilim için bahane olsun :)

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül