17 Haziran 2012 Pazar

Japonya'da Kredi Kartı Kullanımı

Tabi ki bu yazıyı yazmak Yalan Dünya'nın son bölümünü izledikten sonra geldi aklıma.

Japonya'ya geldikten sonra en çok dikkatimi çeken şeylerden biri nakit para kullanımı olmuştu.Her yerde ve bütün alışverişlerde nakit para kullanılıyor.Tabi ki kredi kartı burada da var ama kullanımı Türkiye'deki gibi yaygın değil.Hatta Japonya'da kredi kartı kullanımı artsın diye Arashi'nin Nino'su kredi kartı kullanalım tarzında reklamlarda oynuyor.Benim de kredi kartım var ve en son ne zaman kullandığımı hatırlamıyorum.
Ve kesinlikle böylesi daha mantıklı.Cebimde varsa yerim arkadaş modeli.Unuttuğumuz şey!

Türkiye'de büyük bir çoğunluk kredi kartı kullanmayı bilmiyor bence.Benim annem de buna dahildi.Bu yüzden artık kredi kartı yok.Ve krdi kartı varken hastalık hastasına dönüşmüştü.Şimdi gene eski sağlıklı annem oldu.Bu durumdan çocukları ve yakınları olarak biz çok mutluyuz.Sürekli borçlu olma hissi insanları hasta ediyor bence.Her istediğini kart ile alıp sonra mutlu olmayı,bir şey için emek harcamayı ve para biriktirmeyi unutuyor insan.

Eskiden markaların da ve marka giyebilmenin de değeri vardı.Şimdi artık hem markaların kalitesi düştü hem de herkes alabilir oldu.Marka değerini en çok düşüren ve benim buna üzüldüğüm LCW'dir.Biz ortaokuldayken annem bizi LCW'den 1 ürün ile ödüllendirirdi.Ama o ürünü öyle uzun kullanırdınız ki.Ne rengi atardı ne diz verirdi ne de kimse ile pişti olurdunuz.Maymun desenli her şeyini çok özlüyorum.Şimdi Söke'nin çarşamba pazarından bir farkı olmadığını düşünüyorum.
Tabi ki iyi bir şey herkesin alım gücünün olması.Ama kredi kartlarının verdiği şey alım gücü değil,alım gücü rüyası.
2011 temmuzunda Türkiye'ye gelmiştik.Ve İzmir'e gittiğimiz bir gün Karşıyaka Collezione mağazasına girmiştik.Ben buraya getirmek için hediyelik birkaç şey alıp kasaya gittim.Önümdeki kadını hala unutamıyorum.Orta halli hatta belki de dar gelirli bir kadın bir kaç tane (1 tane de değil) elbise almış.Ve ödemeyi kredi kartı ile yapmak istedi (şaşırmadınız değil mi) verdiği ilk(!) kart limiti dolduğu için olmadı.-Burada her şeyi bırakıp dükkandan çıkmasını diledim-Ama o ne yaptı cüzdanından başka kartlar çıkarıp 100 lira etmeyen tutarı farklı kartlardan geçirtti.O an kadını öyle bir sarsmak hatta dövmek istedim.Zaten borcun içindesin bu 2 bez parçasına gerçekten ihtiyacın var mı diye sormak istedim.Ama yapmadım tabi ki.O aldı poşetlerini ve kalabalığa karıştı.
Bu benim için her şeyin özeti sanki.Eskiden elden borçlar yapılırdı.Ve dükkan sahibinin size biçtiği krediye göre limitiniz olurdu ve kimse bunu sonuna kadar kullanmazdı.Utanırdı.Birkaç gün ödeme gecikmişse o sokaktan geçemezdi.Şimdi yoldan geçen insanların kaçta kaçı kredi kartı belasına bulaşmış acaba diye düşünmeden edemiyorum.
Son moda kıyafetler hatta belki de markadır tepeden tırnağa ama mutsuz.Çünkü mutluluğu sahip olmak sanıyorlar.
Hayatımın hiçbir anında marka delisi ya da bağımlısı olmadım.Hala her yerden her şeyi alırım.Takıntılarım yoktur.Ben de kardeşlerim de böyledir.Bizi böyle yetiştirdiği için anneme bir kere daha teşekkür ederim.
Çünkü Japonya'da bir adet marka çanta için neler yapabildiklerini görüyorum,duyuyorum ve okuyorum.
Kendilerine biçtiği değer ne yazık ki mide bulandırıcı.

İşte böyle düşünüyorum.Eliniz kredi kartına gitmeden önce bir kere daha düşünün derim ben!

Ben böyle düşünüyorum.4,5 yıllık dışarıdan bakan bir göz olarak.İçinde olsaydım belki ben de o kervanda olup göremeyecektim bunları.

33 yorum:

  1. Cok dogru gercekten, insan paralari kasada masaya saydiginda ici cizzz edebiliyor, birdaha düsünebiliyor gercekten gerek varmi diye, ama karti cekmek cok kolay, para harcamak cok basit ama para kazanmak ve geri ödemek zor maalesef : )

    YanıtlaSil
  2. çok güzel ve doğru bir yazı..aynı dert bende de var açıldım ve şimdi zar zor kapatıyorum..cebinde varsa harcıcaksın gerçekten kaptırmak çok kötükredi kartına ve etrafımda üç dört intihar duydum bu yüzden olan..borçtan bunalan psikolojileri bozulan insanlar..herşeyi kart var diye açgözlülükle almak yerine az az alıp değerini bilmek daha tatlı değilmi

    YanıtlaSil
  3. Öğrenciyim biliyorsun. Ve çevremdeki tüm öğrenci arkadaşlarımın kredi kartı var ve öğrenci olmalarına rağmen borcun içinde boğulmak üzereler.
    Kredi kartımın olmamasını da büyük bir ayıpmış gibi görüyorlar üstelik. Ne ilginç değil mi? :))

    YanıtlaSil
  4. Birkaç yıl öncesine kadar heryerde kredi kartına komisyon uygulanır nakitte indirim yapılırdı. Şimdilerde kart kullanmamak suç gözü ile bakılıyor :) Bizim hiç kartımız yok ailecek ama bir kez bir aciliyet için kredi alalım dedik ve kart kullanmadığımız için bize vermediler onların istediği gibi bir tüketici değilmişiz :) Büyük telefon markaları bile kredi kartına öyle güzel kampanyalar yapıyorlarki nakitte birçogu yok :( Japonyaya birkez daha özendim ^^

    YanıtlaSil
  5. Televizyonda bir programda izlemiştim. Türkiye'deki kredi kartı kullanımı ters orantılı diyorlardı. Refah seviyesi yüksek olan ülkeler de bu kadar çok kullanımı doğru olurmuş. Bizimki değil yani :) Biz de para yok kart var;ancak bunun sorumlusunun biraz da bankalar olduğunu düşünüyorum. Sokaklarda kart dağıttılar, insanların haberi olmadan limitlerini yükselttiler.

    YanıtlaSil
  6. Abla(bu arada abla diyebilirim umarım) o kadar haklı bir yazı yazmışsınki şu an japonyaya uçup o güzel anlından öpmek istedim seni... kendine giydiği marka kadar değer biçenlere hem üzülüyorum hem de acıyorum...asla marka takıntısı olan biri olmadım sdc gerçekten sağlığın söz konusu olduğu durumlarda marka almaya dikkat ettim örneğin ayakkabı ,güneş gözlüğü(aksesuar olarak kullanmayı sevmiyorum o yüzden 1 tane var ama en sağlıklısı)...çanta olur cüzdan olur t-shirt olur bunları pazardan alsan nolucak ,chanelden alsan nolucak:// ben bir de bunların asgari ücretle çalışan ama elinde iphonun son modeli olanlarından görüyorum,diyecek pek bişi yok senin istediğin marka eşyan olsun mutlu olmayı bilmiyosan ne dolce yetişir imdadına ne gucci:)

    YanıtlaSil
  7. ne kadar güzel anlatmışsın artık türkiyede nakit para kavramı hiç kalmadı bide şu taksit olayı var. bişey beğeniyosun işte acaba alsammı nasıl olur diye düşünürken hamen satıcı atlıyor olaya hiç dert etmeyin taksit yaparız ayda ayda ödersiniz çok azz neolucakki sonra o taksitler elimizde patlıyor sanki taksit olunca bedavaymış durumuna düşürüyorlar insanı:)

    YanıtlaSil
  8. bu yazınla alkası yok ama serrose :) japonca kelimelere devam ediceksin dimi.çok güzeldi.

    YanıtlaSil
  9. kredi kartı doğru kullanıldığı zaman çok büyük bir yardımcı. doğru kullanmayı şöyle açabiliriz : istediğin şeyi peşin alacak paran var ama hemen ödeme yapmak istemiyorsun ya da bankanın sağladığı taksit imkanlarından faydalanmak istiyorsun. tek seferde değil de parça parça, aynı gün değil de 1 ay sonra ödemeyi yapmak istiyorsun.ama hesabında para var. eger boyleyse al kredi kartını kullan.

    ama olmayan parayı harcıyorsan, üstüne üstlük de her ay dönem tutarının asgarisini ancak ödeyebiliyorsan, kredi kartı senin için uygun değil. hatta şöyle söyleyebiliriz : böyle insanlara kredi kartı zararlı,kart kullanmaları da bankaların lehine. çünkü bankalar bu şekilde para kazanıyor. kart kullanmayı bilmeyenler cogunlukta oldugu için zaten bankalar hala bedavaymıs gıbı kart dagıtıyor. deyim yerindeyse, ödemesini gunu gunune yapanları da sevmıyorlar, çünkü onlara para kazandıranlar bu kesım degıl :) odemeyı gecıktırenler de turlu turlu faiz adları altında oyle paralar alıyorlar kı, işte bankaların bu yuzden sevıyor kart kullanmayı bılmeyenlerı :D

    YanıtlaSil
  10. babamın bi kredi kartı vardı, çok acil ihtiyaçlarda kırk kere düşünütlerdi komisyonuydu bilmemnesiydi diye. paramız varsa alırdık yoksa belli mağazalara LCW satan bayiler de dahil taksit yaptırırdık. ve ah nerede o eskimeyen, taş gibi LCW'ler! ben de çok özlüyorum o maymunu. hangi ara bu noktaya geldi düşünüyorum, hatırlayamıyorum.

    YanıtlaSil
  11. Afrika'da da yasam ayni diyebilirim.Var ama herkeste yok.Paran varsa ve paran kadar yasiyorsun.Bence de guzel dort yildir bilmiyoruz kart falan unuttuk.Turkiye'de iken kullaniyorduk ama uc noktalarda degil kesinlikle.
    Kendimizi kaybetmedik hicbir zaman hatta faydasini gordugum zamanlar bile olmustur.
    Ama su son iki yildir gittigimde gordum ki, senin de dedigin gibi kucucuk tutarlar icin bile kullanilir hala gelmis yazik.

    25 liralik alisveris icin bile isterseniz dort taksit yapariz dediginde mahalle bakkali sasirmistim hem de cok.
    Bu guzel paylasim icin tesekkurler.
    Ayrica,Mirac Kandiliniz kutlu olsun.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  12. Mükemmel bi yazı olmuş canım..Ellerine sağlık.Herşeyine sonuna kadar katılıyorum..

    YanıtlaSil
  13. Kredi kartıyla ilgili söylediklerine katılıyorum Serrose'cum, çok haklısın. Borç miktarı sanırım insanlara sanal geliyor, gerçek gibi gelmiyor, onun için rahat rahat harcayabiliyorlar. Ama nakit para taşıma konusunda katılamıyorum, çünkü benim cebimde nakit para varsa hemen bitiyor! Deli olacağım, neden öyle oluyor bilmiyorum :))) Bankamatik kartı kullanıyorum o yüzden. Hesabımdaki kadar para harcıyorum, o para nakit halde cüzdanımda durmadığı için saçma sapan harcamıyorum da :)))

    YanıtlaSil
  14. Kredi kartı mantıklı kullanıldığında çok güzel bir araç ama öyle saptırıldı ki... Verdiğin örnekteki kadın gibi, milyonlarca insan gereksiz tüketim uğruna borç batağında şuan.

    YanıtlaSil
  15. yazına bayıldım !!!
    ne zamandır içimde olanları harika bir şekilde dile getirmişsin ..
    ben de bir öğrenciyim ve Elif arkadaşın dediği gibi çevremdeki tüm arkadaşlarımın birden fazla kredi kartları ve hayli borçları var.. Gerçekten anlayamıyorum,ben 1 lira bile borçlu olduğumda biryere (hani bakkalınıza gidersiniz bozuk olmaz birşey olur, sonra verirsin derler) onu verene kadar rahat uyuyamıyorum..
    ve kızdığım şey gittikçe bizi kredi sahibi olmaya zorlamaları..
    internetten alışveriş yapmak istiyorum mesela,kredi kartı gerekiyor.. İnsanlar garip garip tepkiler veriyor,aa nasıl kredi kartın yok mu? evet yok çünkü o kadar paramda yok,elimde,biriktirdiğim ne varsa odur..
    Ve gerçekten yazdığın gibi, şu birşey için para biriktirip onu sonunda aldığımızdaki o his.. bunu unutmuş çoğu kişi.. haliyle aldıklarını da bir hor kullanma görüyorum..
    ve marka takıntısı nedir ona da akıl sır erdiremiyorum ben.. neyi beğendiysen,fiyatını,dayanıklılığını göze alıp yapmalı insan alışverişini,ihtiyacım var mı diye düşünmeli.. hem her markanın tüm ürünleri de kaliteli olmuyorki..

    YanıtlaSil
  16. Burada bankalar iyice azıttı. Artık kullanılmayan kredi kartından aylık 8 tl "işlemsizlik ücreti" almaya başladılar. Ayrıca evine haciz gelirse borcunu kredi kartıyla ödeyebiliyorsun =) Borcu borçla öder hale geldik. Çok fena.

    YanıtlaSil
  17. Japonya meraklısı biri olarak bunları duymak, senin orada yaşadıklarını okumak her zaman beni mutlu ediyor. Fırsat bulsam ilk geliceğim ülke orası. Bizlere bilgi vermen çok duyarlı bir tavır.Evet kredi kartı türkiyede herkesin cebinde var, okumuş insan okumamış insan olarak ayrım yapmak benim için doğru değil ama bankalar bu durumdan faydalanıyor buda bir gerçek diye düşünüyorm. Yanlışmı düşünüyorum bilmiyorum ama ülkemiz biraz bu durumdan müzdarip bir durum yanlışmı düşünüyorum acaba??

    YanıtlaSil
  18. Yazını ve üslubunu çok sevdim.İzleyicinim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Asıl amacı kolaylık olsada biz türk milleti bunu satırdık bence :) Bilinçli kullanmak gerek bunu elinde bulundurduğun kartın özelliklerini bilmen gerek ! Haberlerde görüyorum kredi kartı aidatı ile ilgili haber muhabir soruyor ne kadar kredi kartı aidatı ödediniz cevap şu bilmiyorum ben sadece ödüyorum :) ne acıklı demi ? Muhabirin kredi kartı kullanıyormusunuz bile dememesi mi ayakta uyuyanların bile kredi kartı kullanıyor olması mı hangisine üzülmek ! Ben bir tane kredi kartı kullanıyorum genelde taksitlerimi ikişer ikişer ve gününden önce öderim asla gözümün kesmediği bir borca girmem sonuçta o para benim cebimden çıkıyor taksit olayı bence en faydalı yani tabi kullanmasını bile :) marka olayına gelirsek giyimde pek önem vermem ama ayakkabı gözlük gibi şeyleri marka tercih ederim :) Bu güzel yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. LCW benim için de bitti artık, ürünleri o kadar kalitesiz ki. Ortaokuldayken üzerime büyük aldığımız kırmızılı bir oduncu gömleğim vardı en az 5 sene rengi solmadan giymiştim. Şimdi ne mümkün? Yedek diye verdikleri düğmeleri bile alır almaz koparıp atıyorum, nasılsa düğmeyi kullanmama gerek kalmadan solup gidecek bu da diye. Aslında bazı müşteriler gibi yıkamadan sonra rengi soldu diyerek gidip değiştirmek ürünü ama 5-10 liralık şey diye değiştirmeye gitmeye utanıyorum. Oysa kalitesiz ürün sattıkları için utanmaları gereken onlar.

    Kredi kartı mevzusuna gelince o konu çok derin. 5 yıl şubede, yaklaşık 2 yıldır genel müdürlükte çalışan bir bankacı olarak benden tavsiye: Sakın elinizi kaptırmayın kolunuz da gider. Hele kredi kart ile online alışveriş sitelerinden uzak durun, ben bile ufak tefek birkaç şey aldıktan sonra alışveriş yapmak için kaşındığımı fark ettim. Şimdi açmıyorum bile.

    YanıtlaSil
  21. ''Sürekli borçlu olma hissi insanları hasta ediyor'' tespitine, sonuna kadar katılıyorum.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Am Bayan, Mildred bir Meşru ve güvenilir bir kredi borç veren kredi vermek Am umut
    % 2 faiz oranıyla açık ve anlaşılır şartlar ve koşullar üzerinde. itibaren
    12.000 $ için $ 7.000.000 ABD Doları, Avro ve Pound Sadece. Ben, İş Kredileri vermek
    Kişisel Krediler, Öğrenci Kredileri, Taşıt Kredileri Ve Kredi Bono Kapalı Pay. Eğer
    doğrudan benimle temas için yapmanız gereken ne kredi ihtiyacınız
    En: mildredhopeloanfirm@gmail.com
    Çok Yaşa.
    Saygılarımızla,
    Bayan Mildred Umut
    E-posta: mildredhopeloanfirm@gmail.com


    Not: MILDREDHOPELOANFIRM@GMAIL.COM: Tüm cevap göndermek gerekir

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,
    Yunus Yeşim kredi firması tüm kredi sunmak dışında, kendi bir iş başlatmak için bir kredi veya bazı kişisel özellikleri satın almak için bir kredi ihtiyacı, araba, özellikleri gibi veya borcunu ödemek için bir kredi ihtiyacı sonra biri için bizimle irtibata geçerek doğru bir karar olacaktır, stressiz bir kredi istiyorsanız o zaman biri için artık e-posta adresi üzerinden bizimle irtibata geçmekten daha başka seçenek düzeni tüm gecikmeler ve stres olmadan kredi sunuyoruz:

    barbara_sanusi@outlook.com

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Bay / Bayan,
    Eğer iş kurmak acil kredi gerekir, ya sen borcunu ödemek için bir kredi mi istiyorsunuz, Refinance bir kredi gerekiyor mu? Eğer bir araba ya da bir ev satın almak için kredi gerekiyor mu? Evet artık endişe ederse, biz kredi onay olmadan uygun bir faiz oranıyla kredi sunuyoruz her türlü !!! E-posta yoluyla bugün bize ulaşın. (co.operateloanservice@gmail.com)
    Teşekkür ederim.
    Sayın Bob Williams

    YanıtlaSil
  25. Her biri Merhaba, ben hızlı Tanrı kim adam zengin yoksul olmaktan, zarafet çim benim hayatımı değiştirdi Bir okunaklı ve gerçek kredi borç veren beni yönetti nasıl bir tanıklık kesme bu orta kullanmak istiyorum, ABD'den duyuyorum Şimdi stres veya finansal zorluklar olmadan sağlıklı ve varlıklı yaşam övünebilir. Benim ağrıları eklemek olmaz kim online okunaklı kredi borç veren bir kredi almak bu kadar umutsuz hale internette kredi almaya çalışırken pek çok ay sonra ve 500.200 $ toplamını kandırdı, sonra ben bir arkadaşı ile iletişime karar Son zamanlarda online kredi var mayın, biz konuyla ilgili tartışılan ve düşük ile sonuca o Jenny fonları CEO'su olan Bayan jenny adında bir kadın hakkında bana ve ben (3500,000.00USD) bir kredi için başvuruda % 3 faiz oranı, kredinin stres olmadan kolayca kabul edildi ve kredi benim bankaya yatırıldığına kredi transferi ve daha az iki (2) gün içinde ilgili yapılan tüm hazırlıklar yüzden muhtaç birini tavsiye etmek istiyorum bu yüzden kredi hızla e-posta yoluyla onunla temasa: (goodnewsloaninvestment001@gmail.com) o ben Tanrı hayatımda yapmış iyi şeyler için onu korusun olacağını dua yapıyorum bilmiyor.

    YanıtlaSil
  26. Her biri Merhaba, ben hızlı Tanrı kim adam zengin yoksul olmaktan, zarafet çim benim hayatımı değiştirdi Bir okunaklı ve gerçek kredi borç veren beni yönetti nasıl bir tanıklık kesme bu orta kullanmak istiyorum, ABD'den duyuyorum Şimdi stres veya finansal zorluklar olmadan sağlıklı ve varlıklı yaşam övünebilir. Benim ağrıları eklemek olmaz kim online okunaklı kredi borç veren bir kredi almak bu kadar umutsuz hale internette kredi almaya çalışırken pek çok ay sonra ve 500.200 $ toplamını kandırdı, sonra ben bir arkadaşı ile iletişime karar Son zamanlarda online kredi var mayın, biz konuyla ilgili tartışılan ve düşük ile sonuca o Jenny fonları CEO'su olan Bayan jenny adında bir kadın hakkında bana ve ben (3500,000.00USD) bir kredi için başvuruda % 3 faiz oranı, kredinin stres olmadan kolayca kabul edildi ve kredi benim bankaya yatırıldığına kredi transferi ve daha az iki (2) gün içinde ilgili yapılan tüm hazırlıklar yüzden muhtaç birini tavsiye etmek istiyorum bu yüzden kredi hızla e-posta yoluyla onunla temasa: (goodnewsloaninvestment001@gmail.com) o ben Tanrı hayatımda yapmış iyi şeyler için onu korusun olacağını dua yapıyorum bilmiyor.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba,
    Ben Juan Diego, yaşam süresi fırsat kredi veren özel bir kredi borç veren duyuyorum. acilen borçlarını ödemek ya da işinizi geliştirmek için bir kredi ihtiyacı bir kredi gerekiyor mu? Sen Bankalar ve diğer mali kurumlar tarafından reddedilmiş? Bir konsolidasyon kredi veya ipotek gerekiyor? Daha fazla bilgi için arayan tüm mali sorunları geçmişte yapmak için buradayız çünkü. Biz kötü bir kredi var ya da para ihtiyacı% 2 oranında iş yatırım, faturaları ödemek için mali yardım ihtiyacı olan bireyler, para kazandırıyor. Biz güvenilir ve yararlanıcı yardımda ve kredi sunmak için istekli olacağını sizi bilgilendirmek için bu orta kullanmak istiyorum. Yani e-posta ile bize bugün: (diegosaintloans@outlook.com)

    YanıtlaSil
  28. Özel, ticari ve Bireysel Krediler dünyanin her yerinde 50 yil geri ödeme süresi dönemine 1 yil içinde Teklif Biz% 2 çok düsük yillik faiz orani vardir. Bizim kredileri de maksimum güvenlik için sigortali bizim önceligimizdir. Herhangi bir ilgi kisiler e-posta yoluyla bize basvurun: cobetfunds7@gmail.com

    YanıtlaSil
  29. Merhaba arkadaşım, sen finansman gerekiyor mu? Eğer bir kredi ihtiyacınız var mı? Eğer İş veya kişisel Kredi ihtiyacınız var mı? Biz yıllık% 2 faiz oranıyla herhangi bir birey ve şirket için kredi vermek: Eğer ilgileniyorsanız lütfen bu e-juliacerrajero1@gmail.com aracılığıyla bize yazın

    YanıtlaSil
  30. Eğer bir kredi için bir ihtiyaç varsa? Ben Privateloaninvestment9@Gmail.com : evet, beni iseniz, benim bize e-posta

    YanıtlaSil
  31. Eğer bir kredi için bir ihtiyaç varsa? Ben Privateloaninvestment9@Gmail.com : evet, beni iseniz, benim bize e-posta

    YanıtlaSil
  32. Eğer bir kredi ihtiyacınız var mı? Eğer bir iş erkek ya da kadın vardır ve işinizi artırmak için bir kredi ihtiyacım var ?? Eğer bir iş başlatmak için sermayeye ihtiyaç mı? senin kredi sorunları ne olursa olsun biz düşük ve uygun faiz oranı hem de bireyler ve şirketlere kredi teklif olarak, burada sizin yardımınıza geliyor. bugün kredi almak (carrenbenfirm@outlook.com veya carrenbenfirm@gmail.com) bugün bize ulaşın.

    YanıtlaSil
  33. Ben Iowa City, ABD'de bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim, hastanede yönetimin internette nasıl çalıştığını ve bu yıl insan organlarını alıp satması için tekrar başladığımızı ilan etme fırsatını verdim. Böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postadan bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımızı iyi bir miktarda parayla ödüllendiriyoruz ve Organlarda uzmanız. Cerrahide ve donör olarak risk yoktur. o.
    Ve bu bizim e-postamız:
    iowalutheranhospital@gmail.com
    Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül