6 Kasım 2012 Salı
Ama Bu Haksızlık
Dün markette ayvaya benzer bir şey görüp atladım hemen.Evet evet %80 eminim bu bir ayva.Ayva benim en sevdiğim kış meyvelerinden biridir.Bayılırım hatta o kadar diyeyim.
Dün heyecanla satın alıp eve getirdim.Anneme,ananeme skype'ta gösterdim o kadar büyük bir olay yani düşünün.Japonya'da ne yazık ki bulunmuyor.
Neyse satın aldım almasına da korkuyorum ya kötü çıkarsa diye.Ve cesaret edemiyordum paketini açmaya.Az önce fotoğrafını çekmek için çıkardım poşetinden.Ve hemen en sarı olanından bir dilim kestim.Ama korktuğum başıma geldi.Sanırım farklı bir cins bu ayva.
Tarif edemeyeceğim bir tadı ve garip bir hissi var.Yutamadım bile.
Şimdi gelelim soruma ayva durdukça güzelleşir mi?Dolapta beklet,ışıkta beklet vs gibi bir püf noktası var mı?
En kötü ihtimalle ayvalı bir tarifi olan ya da böylece çöpe mi gidecekler?
Dolapta elma patlıcan gibi elinde olan sebzelerle bir arada karşık olarak buzdolabı çekmecesine koyarsan bitkilerin koparıldıktan sonra salgıladıkları büyüme hormonlarının etkileşimi ile daha çabuk olgunlaşıp tatlanabilir.. Ama olmaz dersen ayvayı haşlayıp birde krem şanti yapıp ayva tatlısı yapabilirsin.. Ayva tatsızsa bile krem şanti ile yenilir ^^
YanıtlaSilmerhaba, ayvaları soyduktan sonra ikiye böl, çekirdek kısımları oyduktan sonra iç tarafları üste gelecek şekilde tencereye diz, herbirinin üzerine 1 er fincan toz şeker koy ve göz kararı bir miktar su ile pişir. hem hafif bir meyve tatlısı. sevgiler....
YanıtlaSilEn güzeli ayva tatlısı....
YanıtlaSileğer henüz ham gibiyse karton bi kutunun içerisine elmayla yan yana koyabilirsin bu şekilde bir sürü armut, kış hurması olgunlaştırır bizimkiler ama sorun ham olması değilse bilemedim ki :( en olmadı tart yaparsın ama tarçınlı falan inşallah bi güzel olurlar da afiyetle yersiniz
YanıtlaSilevet ayva tatlısı olabilir, ekşimtrak bile olsa olur tatlıya
YanıtlaSilOrtadan kesip kabuklarını soy, çekirdeklerini çıkar. Varsa ortalarına kuru üzüm koy, yoksa önemli değil. üzerlerine şeker at birkaç kaşık, tatsızsa çoğaltabilirsin şeker miktarını. Tarçın ve karanfil ekle. Çok az suyla kıvam alana kadar pişir. Kaymak ya da şanti ile yersin. Gerçek ayva ise çekirdeklerini de ekle pişirirken rengini kızartıp kıvam verir.
YanıtlaSilYa da rendeleyip şekerle kaynat biraz. Muhallebi yapıp üstüne ya da altına serebilirsin, güzel oluyor. Hatta araya bisküvi ya da kedi dili de eklenebilir...
ayvayı ikiye bölüp birazda üstüne şeker ekleyip yumuşayana kadar haşla,içinede ister krem şanti ister elma rendesiyle tarçınla hazırlanmış bir iç koyup yiyebilirsin :)
YanıtlaSilküçükken tatsız ayvaları sert bi yere vurur yumuşatır sulandırır öyle yerdik :))
YanıtlaSilişe yarar mı bilemiyorum
ayva tatlisi yap canim
YanıtlaSilsergülcüm en sari olan cin elmasi degilmi? bende aliyorum burda avusturyada ama armuta benzer tatli bi tadi var, ben o zanettim. bence cin elmasi yani.
YanıtlaSilbende ayvayi cok seviyorum burda cok var ama :) kargoyla göndereyim sana eger istersen:)))
ayvayi ben tatlisini yapip ortasini oydugum yerin icine de vanilyali dondurma koyup yiyorum harika oluyor dene sende bence :)
öptüm kocamanindan Isil
BENCE DE AYVA TATLISI EN GÜZEL KURTARICI HEM ÇOK PRATİK HEM ÇOK LEZZETLİ BEN BAYILIRIM.BAZEN TÜRKİYE'DE ALDIĞIMIZ AYVALARDA LEZZETSİZ OLABİLİYOR BEN ÖYLE DEĞERLENDİRİYORUM...EĞER YAPARSAN ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN :)
YanıtlaSilfırında pişirip üzerine toz şeker serpip yiyebilirsiiz..
YanıtlaSilBenim bildiğim bazıları değişik oluyor ve yutması zor oluyor. Annem onları hep reçel yapar.
YanıtlaSilBence reçel yap yada hoşaf :)
YanıtlaSil