27 Şubat 2016 Cumartesi

Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri



Bu yaşımda daha geçen hafta haberim oldu Cezeri'den. Genel Kültür konusunda iyiyim sanırdım ama üzüldüm açıkçası.
Cizreli büyük mucit bugünün dünyasında kullanılabilecek büyük icatlar yapmış. Dünyada farklı bilim adamları Cezeri'nin eserleri hakkında çeşitli çalışmalar yapmış ve yapılmaya devam ediliyormuş.


Batı literatüründe M.Ö. 300 yıllarında Yunan matematikçi Archytas tarafından buharla çalışan bir güvercin yapılmış olduğu belirtilse de, robotik ilgili bilinen en eski yazılı kayıt, Cezeri'ye aittir.

Bu bilgiyi okuduğumda mesela tüylerim diken diken oldu. M.Ö. 300 yıllarında robotik düşünmek nedir ya?

Zekaya aşık olan biri olarak, bu bilgiler beni aşırı etkiledi. Önce internette hakkında bulduklarımı okumaya çalıştım. Şimdi de rahat rahat kitabıma gömülebilirim. Tabii kitaplar şu anda eniştemin elinde :)

Papersense yayınlarından çıkan bu baskının teknik çevirileri bir makine mühendisi tarafından yapılmış. Eserlerin çizimi ve baskısı da çok güzel.

Cezeri'nin bütün icatlarının çalışabilir durumda olması da etkileyici. Günümüzdeki bir çok makinenin yola çıkış sebebi belki de Cezeri'dir.


Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri 2 ciltten oluşuyor.

Set almak için buraya tık tık 





Bütün babil.com alışverişlerinizde ödeme kısmından önce kupon kısmına 'serrose' yazarsanız, alışverişinize %5 indirim yansıyacaktır.

İyi alışverişler

14 yorum:

  1. Şahanesin kodu hemen not aldım :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok etkileyici. Ben de ilk defa senden öğrendim ve kendimden utandim. Bu topraklarda neler neler yatişmiş zamanında. Ve biz bilmiyoruz.. İyi okumalar Sergülcüm !

    YanıtlaSil
  3. Bende Makine Mühendsiliği öğrencisiyim.Düzce Üniversitesi Mekatronik Teknolojileri Topluluğu olarak Elektrikli Araba yapmıştık.Geçen sene yaptık.İsmini de Cezeri koymuştuk.Çok sevip saydığımız örnek alınacak bir dahi.

    YanıtlaSil
  4. Ben de şimdi öğrendim desem...daha bilmediğimiz neler var kimbilir

    YanıtlaSil
  5. 5.5 sene önce İstanbul'a bir sergi gelmişti 1001 İcat diye, ben de orada öğrenmiştim kendisini. Serginin kitabı da var, bak istersen, hoşuna gidebilir. :)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. daha çok kitap tanıtmalısın sergül abla :)

    YanıtlaSil
  9. Sergül abla bunu yayınlamazsan sevinirim amacım seni üzmek degil yemin ederim kötü niyetle yazmıyorum dün senin attıgın videoyu izleyip uyudum bir apartman garajinda sadece ikimiz vardık birden bebek sesi geldi efsun köşede koltukta kosa kosa gidip aldin kucagına sımsıkı sarıldın bebegine ya keske yazmasaydim ağlama sakın lütfen seni üzmek için yazmadım paylaşmak istedigim icin yazdım

    YanıtlaSil
  10. Sergül abla bunu yayınlamazsan sevinirim amacım seni üzmek degil yemin ederim kötü niyetle yazmıyorum dün senin attıgın videoyu izleyip uyudum bir apartman garajinda sadece ikimiz vardık birden bebek sesi geldi efsun köşede koltukta kosa kosa gidip aldin kucagına sımsıkı sarıldın bebegine ya keske yazmasaydim ağlama sakın lütfen seni üzmek için yazmadım paylaşmak istedigim icin yazdım

    YanıtlaSil
  11. Böyle bilmediğim okunması gerekenleri her duyduğumda bir kez daha ne kadar cahil olduğumu anlıyorum. Teşekkür ederim paylaşım için.

    YanıtlaSil
  12. çok merak ettim kitabı hemen sipariş ettim. sevgiler :)

    YanıtlaSil
  13. Kitabın orijinali de var aslında. https://play.google.com/store/books/details/Al_Jazari_Al_Jazari_s_Book_The_Book_Of_Knowledge_O?id=dLdxDAAAQBAJ

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül