31 Ocak 2016 Pazar

Bana Kitaplığını Göster



Daha önce blogda bahsetmiş olmam gerekiyor. Canım sıkıldığında sürekli TED videoları izlerim. Yine böyle bir bunalım halinde sürekli konuşmalar dinliyordum. Derken kendimi Books başlığında buldum. Ann Morgan'ı dinledim. Türkçe altyazısı yok ama yine de buraya tık tık 

Ann Morgan bir gün kitaplığına bakmış ve sürekli İngiliz yazarlar okuduğunu fark etmiş. Hani derler ya 'insanların kitaplığına bakıp onun ne olduğunu anlayabilirsiniz' işte o da bu sözden yola çıkmış. Ve kitaplığı ona sadece İngilizce yazılmış kitaplar ya da İngiliz yazarlar okuduğunu göstermiş.
Bu videodan sonra hem Türkiye'deki hem de Japonya'daki kitaplığıma baktım ve sonuçtan oldukça memnundum.
Çünkü Türk, İngiliz, Rus, Japon vb. bir sürü yazar vardı kitaplığımda. Ama Ann Morgan'ın fikrine çok ısındığım için daha önce okumadığım yazarlar (ki buna her sene zaten dikkat ederim), okumadığım ülkelerin yazarlarına öncelik vermeye karar verdim.

Ama bu kararımı hiçkimse ile paylaşmamıştım. İstanbul'da Neslihan'larla Cevahir'de buluşmaya gittik. Nesli'nin elinde D&R poşeti vardı. İçinden Notos dergisini çıkarıp, bu ay (Aralık 2015 - Ocak 2016) Ermenice Edebiyat'a ayırmışlar sayıyı, ilgini çeker diye düşündüm diyerek bana uzattı.
Böyle anları seviyorum. Tesadüfe inanmam! Tevafuka inanırım.
Dergiyi alıp bu videodan bahsettim ona. Daha önce Ermeni yazar okumadığımı ve merak ettiğimi söyledim.


Cevahir'den çıkıp Beyoğlu'na gittik. Ve tabii ki kendimizi Mephisto'da bulduk. Oradan kitap alışverişi yaptık. Neslihan ve eşi bana favori Ermeni yazarlarından kitaplar hediye ettiler.
Başka Dillerin Şarkısı Karin Karakaşlı - Gavur Mahallesi Mıgırdiç Margosyan
Mephisto'da diğer Ermeni yazarlara bakarken William Saroyan adını görünce şaşırdım ve sevindim.



Yıllar önce okumuştum bu kitabı. İzmir'de Alsancak'ta oturduğumuz dönemde en bayıldığım şeydi sahafları gezmek. (13 yaşındaydım) Kıbrıs Şehitleri'ne çok yakın oturduğumuz için ekmek almaya diye çıkıp, kitap alıp dönerdim. O dönemde aldığımı düşünüyorum bu kitabı da.

Sizin kitaplığınız ne anlatıyor size?

Teşekkürler Neslihan & Garbis

43 yorum:

  1. Benim kitaplığım bu sene bana üniversite sınavına gireceğimi anlatıyor Sergül ablacım 😂

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası bu kitapları okuyan ve bu yazarları bilen belli bir azınlık vardır diye düşünüyordum. Meğer yanılıyormuşum.
    Detaya girmeyeceğim.
    Senin gibi okuyan insanlar iyi ki var.
    Bir kez daha çok mutlu oldum seni takip ettiğime. Yolun hep aydınlık olsun. Sevgiler��

    YanıtlaSil
  3. Ben de senin gibi eski okurlardan olduğum için, skalam geniş :)

    YanıtlaSil
  4. Benim kitaplığımda birçok farklı ülkelerin edebiyatlarından romanlar var kitap okumayı çok seviyorum ama ne yazik ki sadece roman okuyorum roman olsun yeter konusu yazarı hiç fark etmez şu dünyada en çok zevk aldığım şey kendimi bir romanın içinde kaybetmek yazılanlara göre kendi dünyamı oluşturmak sizin en sevdiğiniz tür nedir ?

    YanıtlaSil
  5. Sergül, hoşgeldin, yeniden :)

    YanıtlaSil
  6. Aa ne güzel bir farkındalık ilk defa böyle baktım kitaplığıma sayenizde çok seye farkındalık getirdim hayatımda ne güzel bir insansınız sizi çok seviyorum

    YanıtlaSil
  7. Himm benim kitapligim daha cok Türk yazarlarla dolu. Kitapligimin kalbi dogu dogu diye atiyomus adeta. Dogu edebiyatina baglanmisim. Okudugum Türk yazarlarin kitaplari bile doguyla iliskili. Dogudan kastim turkiyeden japonyaya kadar olan Asya . :) iste boyle

    YanıtlaSil
  8. Neredeyse eski Türk yazarları ve günümüz Amerikan yazarları dışında başka yazar okumamışım. Sabahattin Ali'den tutunda Namık Kemal'e. John Green'den tutunda Jojo Moyes'e kadar sadece iki ülke yazarları. Ve açıkçası sizin bu farklı ülke yazarlarını önyargınız olmadan okumanız da beni çok etkiledi. Şahsen ben Ermeni yazar okuyabileceğimi hiç düşünmezdim ama tavsiyeleriniz olursa neden olmasın.

    YanıtlaSil
  9. Kitaplığıma şöyle bi baktımda Türk,rus,japon,çek,alman,cezayir,fransız,ingiliz,amerikan,yunan,iran gibi çok çeşitli ülke edebiyatlarından örnekler var. Son zamanlarda iran edebiyatına fena merak salmış bulunmaktayım.Benim kitaplığım genelde yalnızlık ve hayata bakış açısındaki farklılıkları anlatıyor. Size tavsiye edebileceğim iki kitap var iran edebiyatından. Şu dağın ardı iran (Gerçi yazarı türk irandaki anılarını anlatıyor) diğeri ise Mehbod Seraji'nin Tahranın Damları kitabı. Olur da sizin de bildiğiniz doğudan güzel kitaplar varsa önerirseniz sevinirim.
    Sizin videolarınızdaki kitaplardan çok alıp okumuşluğum var :)

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Ne kadar çok merak etsem dahi kendime güvenip alamıyorum farklı türde kitapları. Kendimi bildim bileli hep fantastik edebiyat okudum. Araya bir kaç dram ya da romantik kitap sokabildim. Fakat bir türlü bunun dışına çıkamıyorum. Galiba ben fantastik kitaplarda ki o hayal etme evresini çok seviyorum, okurken zihnimde canlandırmayı. Kendimi sevdiğim evrende bir karakter haline getirip durumları tekrar yaşamayı. Bilemiyorum, keşke diğer tarzlarda da kitaplar okuyabilsem. Hangi kitabı daha çok beğendiğini ve kitap incelemelerini merak ile bekleyeceğim Sergül abla.

    YanıtlaSil
  13. Bana kitap okumayı sevdiren Rus yazar Tolstoy'dur. İlkokulda alabildiğim 2 kitap da onundur.. O zamanlar durumumuz iyi değildi kitap alamazdım Ve ben o 2 kitabı defalarca okudum, bildiğim halde hiç sıkılmadan (: hiçbir zaman bu yabancı bunu almayayım demedim çünkü iyi bir okur olmak istiyorsam kitap yada yazar seçmemem gerektiğini biliyordum.. çok şükür Allah'ıma artık okuyabildiğim kadar alabiliyorum.. hatta kitaplarımdan yer olmadığı için onları paketlemek zorunda kaldım ama arada gidip tek tek bakıp tekrar yerleştiriyorum (: .. en büyük mutluluk (: birde benim üzgün olduğum zamanlar dinlemekten zevk aldığım bir insan var, Cemalnur Sargut.. çok iyi geliyor.. belki okumak ve dinlemek istersiniz sizde (:

    YanıtlaSil
  14. Benim kütuphanem daha cok yeni..ve bilimsel kitaplar ile gerilim ve korku kitaplarindan olusuyor. Sanirim 2 yerli kitabim var.Hakan Günday dan "Azil"ve Çagri Mert Bakirci dan "Evrim Kurami ve Mekanizmalari.Okudugum türler kisitli olunca dogal olarak belirli bir listeye sahip oluyorum..Stephen King, Lovecraft, poe..ama ben memnunum olusturmaya basladigim bu guzel kutuphanemden..dilerim daha da gebisletne firsati verir rabbim bana.:)

    YanıtlaSil
  15. Bu yazıyı okuduktan sonra mailimi açtım ve bu link ile karşılaştım. https://www.facebook.com/ChaptersIndigo/posts/10153197840546364

    Tesadüfün böylesi denilebilecek cinsten. Hem yeni yazarlar, hem de yeniden başlamak temana tam uyuyor. Eğer kitaplarla ilgilenir de bulamazsan seve seve alıp gönderebilirim, yeter ki sen iste.. Toronto dan sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Çokça okuyan biri olarak direkt kitaplarımı düşündüm. Rus, İngiliz, Türk, Amerikan derken çok kültürlülüğün bir noktada kaybolduğunu farkettim. Açıkçası bu yazıyı okuyana dek hiç üzerinde düşünmediğim birşeymiş. Bundan sonra bende kitap seçerken farklılığa yönelmeye çalışacağım. Yeni bir heyecanım oldu sayende çok teşekkür ederim :) Karşıma ilk çıkacak yeni yazarı merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  17. Guzel bi fikir verdiniz! Kitapligima baktigimda aslinda bircok farkli yazar adi olmasina ragmen icerikleri ayni turdun kitaplar goruyorum.saniyorum artik baska kitap tarzlarina gecmeliyim.sevgiler sergül.

    YanıtlaSil
  18. Guzel bi fikir verdiniz! Kitapligima baktigimda aslinda bircok farkli yazar adi olmasina ragmen icerikleri ayni turdun kitaplar goruyorum.saniyorum artik baska kitap tarzlarina gecmeliyim.sevgiler sergül.

    YanıtlaSil
  19. Ben biraz değişik düşünüyorum İngiliz yazarlar çoğunlukta bi ara bununfarkedip Türk yazarlar araştırdım Canan tan ın bir kitabı var dı yüreğim seni çok sevdi diye aldım ilk başta sıcak ve samimi idi sonra neden Türk yazarları almadığını hatırladım. Kitapınuzatmakniçin yan evin mavi boyası erzurumun kavağı derken 30 sayfa geçiyor konudan uzaklaştığımı hissediyorum bu kitapta öyle idi çok sıktım kendimi etrafı anlatırken okuyup bitirmek için ama olmadı bir kenarda durdu. Sonra verdim yanı yabancı yazarların akıcılığı beni bağlıyor . Aynı sinema gibi düşün örnek hızlı ve öfkeli filmi yani heyecan ile başlıyor adranalin tavan yapıyor ve en düz yeri bile heyecanlı kedmek yok hızlıca olaya devam sağda mor bitki solda yeşil sandalye abuzettin amcanın bıyığı şöyle diye uzun tasvirlere girmiyor . Eğer senin de bu anlattığım akılcılığa sahip bir yazar dediğin yazar varsa , adını öğrenmek isterim
    Kendine iyi davran :*

    YanıtlaSil
  20. Kitaplığımı yeni yeni zenginleştirmeye çalışıyorum. Eskiden amerikan gençlik romanları varken son zamanlarda Türk edebiyatından da parçalar eklemeye başladım. Daha önce kütüphaneden kitap alırdım, bu yüzden kitaplığım pek zengin değil ayrıca birçok kitabımı ödünç verdiğim insanlardan kitaplarım geri gelmedi. Genelde klasik okusamda son zamanlarda fantastikte hoşuma gitmeye başladı.
    Bundan sonra kitaplığımı kendim oluşturmayı deneyeceğim. Şuan 55 kadar kitap var maalesef. Hedefim bir kütüphane dolusu kitaba sahip olmak. Sürem dolduktan sonra kitaplığımdaki kitaplarla adıma doğuda bir kütüphane kurulsun istiyorum :)

    YanıtlaSil
  21. Bizim kitaplıkta da durum aynı baya karma bir durum var 📚bu ermeni yazarlar benimde ilgimi çekti en kısa zamanda edinip okumalı çok çok öperim😘

    YanıtlaSil
  22. Bende aslında yabancı yazar hiç yok. Almadım da okumadım da. Okuyunca biraz sıkıcı geliyor açıkçası dili.okuldan fırsat bulamıyorum buldugum zaman da çoğunlukla o yorgunluktan kurtulmak Kafa dağıtmak için okuyorum açıkçası. Kitaplığımda ipek Ongun da vardır. Emine senlikoglu da. Aslında ikisi de düşünce olarak ters yazarlar ama severim ben. Muazzez tahsin Berkant kerime nadir , Sema marasli evlilik kitapları ,Ahmet Günbay yıldız ,bunlardan Kitaplığım da seri olarak cogu kitapları var. Onun dışında tek tek sahafdan aldığım düşünce kitaplar da var tabiki.ali seirati .munib engin mustafa İslamoğlu .vss.her düşünce de yazarı okurum. Dini ve çağdaş . Ama bilmediğim yazarlara çok açılmıyorum . Öğrenci olunca imkanim kisitli.kutuphnelerden alip okuyorum genelde.Bu sebeb ten. İlerde imkanım olunca sedirli kocaman bir kütüphane kurmak hayalim ^^ .

    YanıtlaSil
  23. Kitaplığım şükürler olsun çok çeşitli ama yazıyı okuyunca şunu farkettim hala yazar çeşitliliği çok az kitaplığımda.

    YanıtlaSil
  24. Benim kitaplıkta karışık, her çeşit yazar var. Mıgırdiç Margosyan'ın iki kitabını okudum yıllar önce ve çok sevmiştim. Söyle Margos nerelisen ve tespih taneleri. Hatta yeniden okuyum aklıma düşmüşken. Sana da öneririm, sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Benim kitaplığımda Türk yazarlar ne yazık ki az ama nedenini bilmiyorum galiba biraz kapitalizmin kurbanıyım bu konuda :/ yine de tür olarak hepsinin temeli biyografiye dayalı birkaç tane de kişisel gelişim onları da sürekli olarak okuyorum

    YanıtlaSil
  26. Benim kitaplığım sanırım biraz amerikanvari. Biraz Türkleşsin diye uğraşıyorum. Hatta çok güzel 4 tane kitap aldım takasla.

    Kitaplığımızın bizi yansıtması da güzel fikir. Notos alıyım çok gözüme çarpıyor şu aralar.

    YanıtlaSil
  27. Aslında gecen hafta tam da bunu dusundum bende. Kitapligimda ingiliz, amerikali,fransiz,afgan,hintli vs. bircok ulkenin yazarlarindan var ama Türk yazar hic yok. Nedense hep elim yabanci yazarlarin kitaplarina gidiyo. Ozellikle yeni nesil yazarları neredeyse hic okumuyorum. Bu dikkatimi cekti ve bidaha ki kitap alisverisimi sadece Türk yazarlardan yapmaya karar verdim. ön yargilarimi yikip.Ne kadar cok cesitlenirse okudugum kitaplar o kadar cesitlenirim bende. Tam bu dusuncelerimin ustune gelmis yazin :))

    YanıtlaSil
  28. Merhaba, kitap alisverisi yapmak cok guzel, sonrasinda alinan kitaplari kitapliga dizmek, siraya koymak da ayri bir zevk. Bu sene kitap diyetindeyim. Yani kitap almamaya calisacagim, elimdekileri eritmek istiyorum yil sonuna kadar. Tabii bir yandan alinacaklar listesi de olusturuyorum.

    Universite zamanlarinda korku edebiyati arsivi olusturmaya calisiyordum. O yuzden bir sure baska bir tur okumadim (daha dogrusu az da olsa farkli romanlar okudum. Ama yas ilerledikce daha cok arastirma, tarih, bilim kitaplarina kaydim. Tabii romanlar da okuyorum, ozellikle son donemde ihmal ettigim gunumuz turk yazarlarinin en az bir kitabini okumaya calisiyorum (kitabi almadan once elestirilere bakiyorum, nefret etmemek icin :) Rus edebiyatinin yeri de ayri. Bir de Jack London, Giovanni Scognamillo, İhsan Oktay Anar, Sabahattin Ali gibi butun kitaplarini okumaya calistigim yazarlar da var.

    Bir de Istanbul'da yasadigim icin Istanbul'u anlatan kitaplari da (fotograf, hikaye, gezi) seviyorum. Ermeni yazarlar deyince, gecen sene bir kitap alisverisi sirasinda yaptigim en guzel kesif Hagop Baronyan idi. Kendisi Osmanli doneminde yasamis, hiciv iceren tiyatro oyunlari ile unlu bir yazar. Piyasada iki tane tiyatro oyunu olan kitabi bulunuyor. Bir de "Istanbul mahallelerinde bir gezinti" adinda, osmanli doneminde ermeni halkinin hayatini anlatan, okumasi eglenceli guzel bir kitabi da var, tavsiye ederim.

    Su anda Salah Birsel'in Kahveler Kitabi'ni okuyorum. Bu konuda da takintim; mesela bu kitabin yeni baskisi yeni kapagiyla kitapcilarda var ama eski kapakli olan daha guzel oldugu icin sahaflardan almayi tercih ediyorum.

    Sadece roman degil, her konuda kitaplar bulunan bir kutuphane olusturmaya calisiyorum. Benim kutuphanem, artik daha az onyargili oldugumu anlatiyor :)

    Okumak cok guzel! Iyi okumalar.

    YanıtlaSil
  29. Sergul abla ben kitap okumayı seven ama kitaplığı olmayan birisiyim çünkü kitaplarımi sahaflara götürüp takas ile yeni kitap alıyorum bu şekilde bütçemin izin verdiğinden daha fazla kitap okuma şansı buluyorum ama son zamanlarda yalnızca fantastik okuduğunu ve bir tane klasik okuduğumu farkettim ve kendime son alışverişimde istediğim iki klasik kitap aldım. Daha önceki bir yorumda daha seni ruyamda gordugumu söylemiştim hala rüyanın etkisindeyim nolurrrr cevap ver yorumuma bu beni çok mutlu eder seni seviyorum 😘😘😘😘😘

    YanıtlaSil
  30. 3 yaşından itibaren aralıksız okuyorum belli bir Kitaplığım suan yok ama 6 binin üzerinde kitap okusumdur okumak cahilligi önler suna 21 yaşındayım

    YanıtlaSil
  31. Benim kitapligim bana sunu anlatiyor:Ayse artik thriller tarzi romanlara ara ver ve baska tarz romanlara yönel ve tarihe isik tutan kitaplari okusan hic te fena olmaz. Ayrica almanca degil ingilizce ve türkce kitaplar oku diye bas bas bagiriyor. Türkce kitaplarim kendini baya yalniz hissediyor, cünkü suan azinliktalar. Bu arada Üstün Dökmenin kitabi "Kücük seyler" benim ilk türkce kitabim. Sunu fark ettim türkce kitaplarim genelde siyasetle tarihle ilgili. Almanca kitaplarim da daha cok kurgu. Neden acaba diye kendi kendime suan soruyorum.

    YanıtlaSil
  32. Ne güzel farklı farklı kitap okumak.Sevgili Sergül Abla eğer bir bakma şansın olur Sarah Jio 'ya bak özellikle Böğürtlen Kışı kitabına öpüyorum sevgilerimle <3

    YanıtlaSil
  33. benimde kitaplığın 2 sene öncesine kadar sadece tarihi kitaplar ve belli türk yazarlara aitti. biraz düşündükten sonra az okumamı buna bağladım ve şu anda her telden çalan bir kitaplığım var. bazı kitapların beni yanlış yönlendireceğini düşünüyordum ama bu sadece bir ön yargı imiş.şimdi ise okumadığım yok herhalde.en son haruki murakami ile tanıştım ve şimdilik güzel gidiyoruz.

    YanıtlaSil
  34. ermeni yazar deyince sevan nisanyan'i oneririm.. acayip bir adam.. "yanlis cumhuruyet" mukemmel bir kitap.

    YanıtlaSil
  35. Bu yazıyı okuyunca fark ettim, ne kadar az ülkeden kitaplar var kitaplığımda. Türkiye, İran, Rusya, Amerika, İngiltere, italya. Okuduğu kitapların türü de insanın kişiliğini yansıtır. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan yazarları seviyorum ama yine de tür seçmemeye çalışıyorum. Bende bir farkındalık yarattın, bundan sonra daha dikkat edicem. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  36. harika bir fikir gerçekten, ben de aynen okumadığım ülke yazarlarını denemeye çalışırım. Sergülcüm konuyla ilgisiz ama biliyorum ki instagram pazartesilerini bırakmış durumdasın, sana üzücü şeyler hatırlatıyor belki ama acaba Efsun'un kaybından önceki rutinlerine geri dönmek senin normalleşme sürecine olumlu etki etmez mi? Sevgiler...

    YanıtlaSil
  37. Bir Ermeni olarak mutluluk duydum Ermeni yazarların da kitaplarını okumak istemenize.Sevgiler

    YanıtlaSil
  38. Benim kitapligimin buyuk bölümü Ermeni yazarlara ayrılmış durumda. Gavur mahallesi en sevdigim kitaptir. 3 kez okudum yine okurum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynısını yazmaya gelmiştim bir de ne göreyim =)

      Sil
  39. Ben de küçükken abimlerle alışveriş merkezlerine gittiğimde D&R a ya da diğer kitapçıklara gidip reyonlara oturup kitap okuduğumu hatırlıyorum. İçim cız eder bunu her hatırladığımda. Öyle çok kitap alamıyordum. Neden bilmiyorum.. ya da kim bilir belki de bilmek istemiyorum �� iç çektiğim bir yazı oldu çok teşekkürler..

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül