26 Temmuz 2015 Pazar

Olumsuz Kelimeler Üzerinden İyi Niyet?




 Yazı dili ile konuşma dili farklı! Bunu hepimiz biliyoruz. Ama ben yıllardır 'iyi niyetle' yazılmış, olumsuz cümleleri okumak istemiyorum artık.

Araba alırsın : aman dikkat et, kazasız belasız?

Hamileyken:  Bebeğin düşer aman dikkat et?

Çocuğun olur : Allah eksikliğini göstermesin
Allah dert keder vermesin

Falan filan. Daha çok var da aklıma gelmiyor.

Az önce ıslak mendil paylaştım. Türkiye'ye geleceğim için öneri istedim.
Abla Türkiye'ye gelince Efsun hava değişikliğinden hasta olabilir, korkma! Dikkat etmelisin.

Ne şimdi bu? Neden yeni bir anneyi korkutmak istersin? Neden kızım hasta olsun? Neden dikkat etmeliyim? Ya da söylemesiniz etmeyecek miyim?

İyi niyet adı altında bazen haddimizi aşıyor muyuz? Kimbilir belki ben bile yapıyorumdur.

Ama ülkesine tatile gidecek birine kızın hasta olur, kaza bela vermesin, aman dikkat et vb demem.

İyi yolculuklar, tadını çıkar, su gibi geçsin yolculuğunuz inşallah falan derim.

Bu kadar olumsuz düşünce üzerinden bana iyi niyet geçmiyor ne yazık ki

Belki bendedir sorun. 

32 yorum:

  1. Yok sorun sizde değil, yerden göğe kadar haklısınız. Bir şeye sevinecekken, bir "densiz" çıkar böyle laflar ederek güya iyi niyetini belirtir. Ben açıkçası bunun iyi niyet değil gizli kıskançlık olduğunu düşünüyorum.
    Dolayısıyla hemen pozitif mesajlarımı sıralıyorum:
    Şahane bir tatil geçirin, sevgili bebeğiniz sizin doğduğunuz toprakların kokusuyla mutlu olsun, herşey ama herşey gönlünüzce olsun.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yalniz olmadigima sevindim, vallahi agir geliyor artik bana ya!
      ne zaman iyi bir sey paylassam felalet tellali gibi siralayip sonu iyi biten cumleler.
      doldum sanirim

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  2. Yani bana dense bende kendimi aptal gibi hissederdim iyi gelmezdi. Ne yani ben aptal mıyım derim(içimden) sen demesen ben düşünmeyecekmiyim bebeğimi vs diye düşünürüm. Yani haklısınız aslında. Kötü şeyler söylemek yerine iyi şeylerle iyi dilekte bulunulmalı.Boş yere evham yaptırmanın bir manası yok. Çok bilmişler yapar genelde onu. Güzel yazmışsın kırmadan açıklayıcı.

    YanıtlaSil
  3. İtiraf etmeliyim ki hiç bu açıdan bakmamıştım duruma ve şimdi farkındalık yaratan bu yazıyı okuyunca evet sahiden böyle oluyor dedim. Bana gelen en sık cümle, özellikle stresli bir durum gergin bir ortamda "Allah kötü kişilerle karşılaştırmasın" olur, özünde iyi niyet için söylenmiş olsa da öyle bir anda kişiyi ekstra strese sokabiliyor bu tarz cümleler.

    İyi tatiller :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de dikkat ederim kelimelerime,, sözcüklerin bir enerjisi var ve güzel seçili kelimeler insanlara umut,hayatlarına güzellik veriyor.. Ancak Sergülcüm belki bana da kızacaksın ama lütfen kızma,seni çok seviyorum daima da takipteyim ,, ama milletimizin ağzında nerdeyse gelenekselleşmiş kalıplar bunlar.. Sanki bana fazla tepki vermişsin gibi geldi ama yaşadıklarını, yıllardır yazanları sen daha iyi bilirsin elbette. bu benim yorumum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doldum sanirim ya arka arkaya ayni tarz yorumlari okuyunca aklimda guclu kelimeler kaliyor sanirim. Kimse kotu niyetle yaziyor demiyorum ama bazi durumlarda cidden iyi niyet gormuyorum.

      Sil
    2. hayır sorun sende değil bazı gereksiz insanlara cevap verme sen bir annesin ve herkesden daha iyi bilirsin yavrunun üşüyeceğini , hastalanacağını , yada Allah korusun herhangi bir şey olacağını gereksiz insanları boşver takma kafanı hepsi konuşur. Allah üçünüzede can sağlığı versin hayırlısıyla git hayırlısıyla gel inşallah ... yoşhi enişteye selamlar. efsuna ve sanada öpücükler ablacım kendine iyi bak

      Sil
    3. Elbette binlerce insanla karşılaşıyorsun,sana yazıyorlar, kişilerin konuşmalarından bile insan kişilik yapılarını çözebiliyor,niyetlerini sezinliyebiliyor. Benim ki uzaktan yorumlamak oldu, üzülmeni de hiç istemiyorum.. Ancak şunu da kendimde ve çevremde farkettim ki olumsuz konusmalar, niyetler,yorumlar bizleri çok etkileyebiliyor,insanın hemen modu değişiyor.. Ağzımız en kötü zaman da bile tabiri caizse ballı olsun, çiçek açsın.. :)

      Sil
  5. hayır sorun sende değil bazı gereksiz insanlara cevap verme sen bir annesin ve herkesden daha iyi bilirsin yavrunun üşüyeceğini , hastalanacağını , yada Allah korusun herhangi bir şey olacağını gereksiz insanları boşver takma kafanı hepsi konuşur. Allah üçünüzede can sağlığı versin hayırlısıyla git hayırlısıyla gel inşallah ... yoşhi enişteye selamlar. efsuna ve sanada öpücükler ablacım kendine iyi bak

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. aynı düşüncedeyiz sergülcüm ;)

    YanıtlaSil
  8. Güzeller güzeli bu konuda çok haklısın her daim negatif düşünen insanları anlamıyorum özelliklede iyi niyet adı altında kendi hayatlarını negative etmedikleri yetmiyomuş gibi birde cevresindeki insanlara böyle bi yaklaşımlarının olması hoş değil her daim iyi düşün iyi olsun diyenlerden olmulumdur senden öğrendim aslında bunu pozitifliğini çok seviyorum sıkma tatlı canını hüsnü kuruntucu insan çok eminim çok güzel gecicek Türki ye tatilin ayrıca bak imkansız bi şey söylüyorum buda benim pozitif düşüncem uslu bi kız olabilirsem belki Sergül Katoyu görebilirim tanışmayı istediğim yegane insansın uzakta oturuyorum sökeye ama ına rağmen olumlu düşünüyorum bebişi öp bol bol herşeyin çok güzel geçmesi dileğiyle sevgiler :-D

    YanıtlaSil
  9. Aslında sorun genel olarak anneanne dede dönemlerinden ağzımıza yapışan nazar, bela kovma kalıplarından kaynaklanıyor. Bu aralar ben de sıkça düşünüyorum, hatta geçenlerde konu ile ilgili bir yazı da okudum. Kendimiz için dua ederken bile kaza, bela, hastalıktan korusun diye. Cümlelerimiz iyilik, güzellik, bolluk, sağlılıkla kurulmuyor pek. Lüzumsuz mütevazilik dileklerimize bile işlemiş. Kaza bela vermesin yeter, güzellik mutluluk olmasa da olur der gibi. Özetle alışkanlıklar sorunun farkına varmadıkça kolay değişmiyor. O yüzden iyi bişey dilemeye çalışırken insanın aklına kötü şeyler getirdiğimizi de farkedemiyoruz. Sen "En nihayetinde iyi güzel bişey demeye çalışmış" diyebilirsen belki o kelimelerin enerjisini de çevirebilirsin :)

    YanıtlaSil
  10. Katılıyorum sergül bir işe başvurmuştum örneğin ya olmazsa da çok üzülme falan dedi bir arkdaşım hemen modum düştü kendisi iyi niyetle söyledi belki ama olumlu olumsuz cümleler var hatta bir türkçe konusu bu :)) ama kazasız belasız falan dilimize yerleşmiş büyükler falan çok söyler o konuda bir şey diyemem.ama bazı cümleler olumlu yapısal ama olumsuz bilinçaltı :)

    YanıtlaSil
  11. sanırım dolmuşsun biraz :) iyi eğlenceler sökeye geliceksin dimi... :) umarım aydında izmirde karşılaşırız

    YanıtlaSil
  12. Sergül Hanım Ağzınız Bal yesin diyerek başlamak istiyorum. Herkes mükemmel anne mükemmel eş mükemmel arkadaş en mükemmeli diye sırayla uzar gider milletimiz "en " olduğu için hep güzel sözcüklerin arkasında bir dikta etme durumu başkasına laf sokma durumlarından çıksalar Ve bir Annenin çocuğunu kötü bir duruma bırakmayacağını anlasalar...Saygı sevgi iletişim harika olurdu. Ama nerde Hep çağın gerisinden gideriz toplum olarak üzülmeyin Sergül hanım siz kendinizi bilmektesiniz önemli olan budur.Hayırlı yolculuklar güzel günler öpüldünüz çok çok

    YanıtlaSil
  13. sanırım biraz hassassınız. çünkü 40 yıl düşünsem bu cümlelerin altında kötü niyet aramam ben. aksine beni düşünüyorlar diye mutlu bile olurum. ama madem hassassınız bu post u yazmanız iyi olmuş. en azından sizi kırmamak adına 3 düşünür 1 yazarız.anlamca ve biçimce olumlu cümleler kurarız. iyi yolculuklar dilerim

    YanıtlaSil
  14. Daha güzel ifade edilemezdi. Olumsuz düşünce ile kurulmuş cümle ile olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmiyor insanı daha da düşündürüyor ve psikolojik olarak hassaslaştıeıyor.

    YanıtlaSil
  15. Niyet basit bir kelime ama değeri ve işlevi çok büyük. İnsan tavırları niyetini gizleyemiyor çoğu zaman. Ya karamsarlık iyi niyeti perdeliyor ya da gerçekten iyi niyet diye bişey kalmadı artık. İnsan içinde farketmeden fesatlık besliyorsa, iyi cümleler de gölgeleniyor. Her zaman kimsenin hevesini kırmamaya gayret ediyorum ama önceden bunun ayrımına varamadığım için belki ben de insanları kırmış olabilirim. Önemli olan özeleştiri ile insanın kendini yenilemesi. Hayat bu her gün yeni bir şey öğreniyoruz ve her gün kendimizi de biraz daha tanıyıp geliştiriyoruz. İyi niyetli sözlerimizin yanlış anlaşılıp anlaşılmadığını da tahlil etmemiz hem bizim için hem de karşımızdakiler için daha doğru olacaktır.
    Çok uzattım kusura bakmayın ^^
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Hiçte bir şey olmuyor merak etmeyin. Çocuklara iyi bile geliyor. Ama bizim insanımız maalesef negatifliğe öyle alışmış ki normal olarak görüyorlar bu tarz konuşmaları. Gerisini düşünmeden iyi yaptıklarını sanıyorlar. Pozitif düşüncenin negatif bir şeyden uyarmak olarak olduğunu düşünüyorlar sanırım. Bu hep böyle bizde güzellikleri, iyi niyetleri negatifliği ekleyerek anlatıyoruz. Kulak ardı edip tatilin keyfini çıkarmak en doğrusu. Ben öyle yapmıştım. Sefam da oldu 😃

    YanıtlaSil
  17. bunlar hep bilinç altı
    Maalesef kadınlarda var hep bir felaket tellallığı!

    YanıtlaSil
  18. Ben hiç dikkat etmemişim ama söylediğinin doğru bir yanı var. Farkındalık için teşekkürler, bundan böyle dikkat edeceğim.

    Harika bir seyahat olur inşaallah. Videolarını izlemeyi ve yazılarını okumayı hevesle bekliyorum.

    YanıtlaSil
  19. işin en kötü tarafı da bu durum sadece sosyal medyada değil günlük hayattada yüzüne karşı söylenmesi..

    YanıtlaSil
  20. Haklısın Sergül Abla.
    Bana da ailem her zaman dilek dilerken güzel kelimeler kullanmayı öğretti ama ülke genelinde her zaman kötüden gelerek dilenen bir iyi niyet durumu var.
    Türk halkında "kurban psikolojisi" çok etkilidir, çok tutar sen de bilirsin. Onunla alakalı diye düşünüyorum.
    "Secret" tarzı mantıkta da, çekim yasasına göre her zaman olumlu kelimelerden gitmemiz gerektiği anlatılır. Dikkat etmekte fayda var.
    Ailecek içinizden ve hayatınızdan mutluluk, huzur, bereket dolsun taşsın. :)
    Sevgiler.
    <3


    YanıtlaSil
  21. Belki de bu insanlar sürekli olumsuz düşündüğündendir. Nasıl desem mesela bir yolculuğa çıktığımızda bize söyledikleri şeyler Aman dikkat et! hasta olursun bak sıkı giyin! Hava değişikliği sana yaramaz! sürekli işe kötü tarafından bakıyoruz. Öyle değil mi? Bazen yahu bir tane de moral bulacağım bir şey diyin diyesim geliyor. İnsanlar böyle diyince benim içimdeki şevk de kırılıyor. Pozitiflik uçup gidiyor. Anlıyorum iyi niyetli bir yaklaşım olabilir ama ne zaman karamsar olmak iyi olmuş. Keşke hayata daha pozitif bakabilsek. Açıkçası bu benim düşüncem ama tabi herkesin bakış açısı farklı.:)

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada bence de hic merak etme ben youtube da goruyorum japonyadan ucakla ingiltereye giden tatil yapan cocukla denize giren bir suru insan var.İnsallah siz de cok keyifli bi tatil gecirecek bol bol hasret gidereceksiniz simdiden boolca Masallah

      Sil
  23. Sergülcüm;
    Bu konuda çok güzel yazmışsın. Ben de senin gibi düşünüyorum ve böyle olumsuzlukları duymaktan nefret ediyorum. Bu bence yanlış değil, alınganlık değil. İnsanlar sarf ettikleri cümleleri iyi tartıp öyle söylemeli. Biz ne yazık ki böyle bir toplum değiliz, olamayacağız da. O kadar çok ki bu tip cümleler. Büyüklerimiz boşuna dememişler bin defa düşün bir defa söyle diye. Bazen annem de çok yapar ona da kızarım. Kötü niyetli de olmasa, olmamalı. Bakma sen aslında ben iyi niyetli olduğuna da inanmıyorum bu tip cümlelerin -ailemden kişilerin söylemleri hariç-. Çoğu insanın içinde nefsinde kibir, fesatlık var ne yazık ki. Başkalarının iyi mutlu olmalarına dayanamayan öyle çok insan var ki. Bunlar işte bu tip cümleler kurarak kendilerini ele veriyorlar. Zaten bir süre sonra da anlaşılıyor.
    iyi düşünelim hep iyi olsun hayatımızda her şey.
    Yolunuz açık olsun. Güzel keyifli zamanlar diliyorum. Miniş kızını da öpüyorum sevgiyle.

    YanıtlaSil
  24. merhabalar sergül hanım :) sizi uzun zamandır zaman zaman takip ederim bebeğinizi sağlık ve sıhhatle büyütün,hayırlı olsun.hamilelğimde bir dönem halsizlikler yaşadım o sıralarda sizin eşinizle beraber çektiğiniz yemek,abur cubur temalı videolarınızı izleyip izleyip şevke geldiğim olmuştur:)

    olumsuz cümleler kuranların bir karın ağrıları oluyor karşısındakini bir telaşa strese soksun da bi keyif alsınlar. var yani her yerde bu tiplerden,siz nazar duası okuyun Allah herkesi bu mutluluk ve huzur kaçırıcılardan korusun ne diyim :) kızınız da maşallah çook tatlı.Rabbim hayatını kendi gibi güzelliklerle dolu yaşatsın inşallah.yoshi beye de tebriklerimi iletin :)

    YanıtlaSil
  25. Kesinlikle haklısınız da, maalesef bunu kıramıyoruz. Eşim bir yere gidince ben de kazasız belasız döner inşallah diyorum mesela :)
    Böyle büyüdüğümüz için alışkanlıklardan kurtulmamız kolay olmuyor. Yani bazıları bunu kasıtlı yapıyor, bazıları ise farkında bile olmadan aslında iyi niyetle, iyi bir şey söylemek için yapıyor :)
    O yüzden çok kızmayın. Boşverin gitsin.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül