10 Ocak 2015 Cumartesi

Yeni Araba ve Ehliyet Sınavı



Japonya'da trafiğe çıkan arabaların sistemleri biraz farklı.  Yeni arabalarda (sıfır alınmış) 3 yıl, diğer araçlarda ise 2 yılda bir bakıma gitmesi gerekiyor. Araç a'dan z'ye bakıma girip trafiğe çıkabilir onayı alıyor diyelim.

Bizim de arabamızı alalı 3 yıl olmuştu. Aldığımız galeriye gittik, bakım için fiyat çıkartıldı (ki cidden çok para tutuyor bu bakımlar :( ) Tam fiyatta, günde anlaştık. Üzerine sohbet ettik bebekten, benim ehliyet alma isteğimden, bizim arabanın çok benzin gideri olmasından falan filan. Yaklaşık 10 yıldır Yoshi aynı kişiden aldığı için arabayı bir nevi arkadaş gibi. Satıcı bizi dinledi, hak verdi ve biz evimize döndük.

Derken birkaç gün sonra satıcıdan telefon geldi. Galeriye kadar gelmenizi rica edebilir miyim diye. Biz de ilk izin gününde bizi neyin beklediğini bilmeden gittik. Aralık ayının başıydı. Oturduk masaya ve hemen Toyota Aqua Hybrid kataloglarını gösterdi bize. Aracın katalogu o gün çıkmıştı. Kendisini henüz gören yoktu :)
Bir de ödeme planları hemen yanıbaşında tabii ki :) Neyse bizim kafada yeni araba fikri hiç yok. Çünkü bebek gelecek falan filan. Ama bizim satıcı çok iyi satıcı :) Ağzımızdan, burnumuzdan girdi ve görmediğimiz bir arabayı, rengine katalogdan karar verip sipariş ettik.
Beni tavlayan benzina konusundaki cimriliği oldu. Şimdiki giderimiz yarı yarıya, hatta akıllı kullanılırsa biraz daha fazla azalacaktı. Evet arabamız küçüldü ama ben zaten Japonya yollarında Raw4 sürebileceğimi sanmıyordum. En başta en azından. Bu yüzden benim için de iyi oldu aslında. Allah'ın izni ile ehliyetimi alırsam, sürebilirim bu güzeli diye düşünüyorum.

Neyse 1 ay beklemenin sonunda, annemin doğum gününde arabamız geldi. Ben daha koyu yeşil düşünüyordum ama daha lime green çıktı. Sarı alt tonlu yeşil yani. Vallahi benzin deposunu yarı fiyatına doldurmak (tamam depo daha küçük biliyorum) buna rağmen daha fazla km gitmek süper bence.

Tabii bebek gelirken arabayı küçültmek Yoshi'nin azıcık moralini bozsa da, yeni arabayı da sevdi bence :)

İşte böyle bir aydır bekliyorduk. Kavuştuk.
 O günün videosu da var :)





Ve gelelim bugüne. Shizuoka'da yaşarken 4 ya da 5 kere ehliyet sınavına girmiş ve kazanamamıştım. Her kaybedişte arabada saatlerce ağlamıştım. Çünkü bana göre ve Yoshi'ye göre hatasız sürüyor ama her defasında kalıyordum. Ve hiçbir açıklama yapmadan bugün git, sonra yine gel muamelesi görüyordum. O yüzden caymıştım. Hatta caydırılmıştım diyelim.

Ama beni yine bir ehliyet ateşi sardı. Allah'ın izni ile bu sefer ehliyetimi almak istiyorum. Shizuoka'da fazla Türk yaşamadığı için bırakıyorlardır diyen olmuştu. Zaten para için bırakıyorlar falan da diyorlar. Her defasında sınava giriş parası ödüyorsunuz çünkü.
Bu arada benim Türkiye'de ehlliyetim var. Onu Japon ehliyetine dönüştürmem için öncelikle 10 soruluk bir yazılı sınav, sonrasında da direksiyon sınavını geçmek gerekiyor.
Direksiyon sınavı herkesi çok zorluyor. Çünkü abartılı davranmanızı istiyorlar. Sağı,solu kontrol ederken mesela çoook abartmanız gerekiyor. Yani bir anlamda sınav boyunca mantığınızı biraz devre dışı bırakmanız gerekiyor.
Düşündükçe mideme ağrı giriyor bak!

Neyse bugün yazılı sınavı geçtim. Çooook mutluyum çünkü sınav türkçeydi. Shizuoka'da yazılı test ve ingilizceydi. Ama yok böyle bir ingilizce. Japon mantığı ile çevrilmiş ingilizce soruları ve cevapları anlamak çok zordu.  Bugün yine ingilizce gireceğim sanıyordum sınava derken türkçe olduğunu öğrendim ve çok mutlu oldum. Üstelik Nagoya'da bilgisayardan dokunarak cevapladık. Türkçe sorular da biraz garipti. Bazı kelime hataları falan vardı ama garip ingilizceden iyidir yine ana dilim sonuçta.
10 dakika sürüyor test. Ben 2 dakikada bitirdim. 90'la geçtim wuhuuu :) 1 yanlışım olmuş yani. Hangi soruydu acaba diye merak etmiyor da değilim.

Şimdi darısı direksiyon sınavına! Ay sonuna gün verdiler. O güne kadar biraz özel ders alacağım parkur alanında. Ne olur dualarınızı eksik etmeyin. Bebeğimize sağ salim kavuşmak birinci duam, ehliyetime kavuşup araba sürmek de ikinci duam.  Bir de sizlerin enerjisi, iyi niyeti ve duaları devreye girerse olur bence bu iş :)

Ayyyy Allah'ım hayırlısı ne ise o olsun inşallah!!!

Buraya kadar okudunuz mu? Vallahi süpersiniz.

Ne konuşmuşum beee :)



20 yorum:

  1. Hayırlı olsun arabanız ,allah hatadan ,beladan korusun.

    YanıtlaSil
  2. ben yeni arabanın rengine bayıldımm :)

    YanıtlaSil
  3. sergül hnmcım sizin yazdıklarınızı okumak bir zevk benim için ne kadar çok konuştum diye yazıyorsunuzya oh iyiki çok konuşmuşsunuz diyorum :) dualarım sizinle bu arada Annenizin doğum günü kutlu olsun Allah sağlıklı ömür versin sevdikleri ile birlikte kızınızı da çok merak ediyorum :) eşiniz baba olacağı için kaçıncı kademede heyecanlı :) sevgilerrr

    YanıtlaSil
  4. Bende yarın giriyorum sınava Sergül abla umarım bende geçerim... 😊 tebrikler bu arada 🎊

    YanıtlaSil
  5. Selam Sergül Hanım çok güzel bir video ben arabanızı beğendim.Güle güle kullanın. İnşallah sizde ehliyetinizi alırsınız....:)

    YanıtlaSil
  6. Evet yaa baya döktürmüşsün....sevinçtendir....tebrikler....sen bu azimle direksiyondan da geçersin....dualar seninle....Allahın izniyle hem bebişe hemde ehliyetine kavuşursun inşaallah....kazasız belasız kullanın arabanızıda.....hadi öpüldün cancazım....:)

    YanıtlaSil
  7. Üşenmedim okudum valla sonuna kadar ahaha:D Yeni arabanız hayırlı uğurlu olsun =) Umarım ehliyetini alırsın, bebeğin de sağsalim dünyaya gelir. Allah yardımcın olsun,dualarım seninle =)

    YanıtlaSil
  8. okudum vallahi :) allah yardımcın olsun cnm bende niyetleniyorum ama bi güven gelipte yazılmıyorum ehliyete.. arabanızda hayırlı olsun allah kazadan beladan korusun

    YanıtlaSil
  9. Yeni arabanız hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın :) Direksiyon sınavını geçersin inşallah. Japonlar her şeyde biraz zorluk çıkarıyorlar sanki ama sonunda ehliyetine de kavuşursun umarım :) Ganbatte!

    YanıtlaSil
  10. Hayırlısıyla olsun ablacım arabanın rengi süpermiş cidden inşallah geçersin sınavı

    YanıtlaSil
  11. Özlemiştik zaten böyle uzun uzun yazıları :) Arabanız hayırlı olsun ve inşallah ehliyetine de kavuşursuun :)

    YanıtlaSil
  12. araba çok tatlı inşalah ehliyetini de alır bir an önce güle güle kullanırsın... aqua hybrid bildiğim kadarıyla havadaki kirli karbondioksiti hidrojen ile sentezleyerek su üretiyor yanlış hatırlamıyorsam patenti kia'daydı. daha fazla bilgi verebilirsen sevinirim, japon arabalarına çok meraklıyız da :) hatta sana bir ara bununla ilgili mail atacaktım tam denk geldi... japonyada araçların kendilerinde otoyollar ve ara yolları algılayan hız limitleme sistemi varmış, mesela yarış pistine falan gidince de algılayıp o limiti kaldırıyormuş,bana çok uçuk gelmişti fakat doğrudur galiba :))

    YanıtlaSil
  13. İnşallah direksiyon sınavı da olumlu sonuçlanıp ehliyeti alacaksınız Sergül Hanım. Önceki olan şeyler bence şanssızlık biraz, şimdi bebeğin şansı da var :))) Bu kez olacak!!!

    YanıtlaSil
  14. Hadi hayirlisi insallah dualarim seninle ;)

    YanıtlaSil
  15. arabanın rengini bittim Sergül, kazasız belasız iyi günlerde kullanın, sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Hayırlı olsun yeni arabanız kazasız belasız kullanın canım, sende hayırlısı ile alırsın inşallah ehliyetini. muck :)

    YanıtlaSil
  17. İyi günlerde kullanın. Şık bir araba. Ehliyet sınavında da başarılar :)

    YanıtlaSil
  18. Ya ne kadar tatlı bir insansınız siz :) İnşallah her şey istediğiniz gibi olur. Yeni arabanız hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
  19. yeni arabanız hayırlı uğurlu kazasız olur ınsallah rengine bayıldım ya :) bebek rızkı ile geliyor bakınız gelmeden başladı güzelliklere bende almayadan aldım ehliyetimi yazılı sınavı ılkınde aldım fakat diğeri kabusum benım bende üçüncüsünde hüngür hüngür ağladım sinirden :D ama genede 4 kez sınava gırdım ve sukur sonunda kazandım cok da ıyı bır söfor oldum :)) kısmet böyle imiş yılma inşallah bebeciğin sana uğur getirecek bebek doğunca araba çok büyük kolaylık inşallah en kısa zamanda alırsın ehliyetini

    YanıtlaSil
  20. arabanin rengine bayildimmm.kazasiz belasiz gunlerde kullanmayi nasip etsin rabbim.ehliyet sinavina girdin mi bilemiyorum elimden geldigince takip etmeye calisiyorum...sinav icin endiselenme onu da kazanacaksin Emin ol...takipteyizzzz:)

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül