19 Aralık 2014 Cuma

Siz Hangisini Besliyorsunuz?

             
     Her sabaha sizden gelenleri okuyarak başlıyorum. Malum ben uyurken geliyor genelde yorumlar, mailler, mesajlar. Ve çoğunlukla yataktan çıkmadan okuyorum genelini.
Bazen öyle şeyler okuyorum ki yazanın ruhunun karanlığı korkutuyor beni. Bazen de o kadar güzel sözler duyuyorum ki vay be ben mi yaptım bunları bir yazıyla diyorum.
Genel olarak size, hayatlarınıza ve hayallerinize dokunduğumu söylüyorsunuz. Siz de bana yazarak aslında benim hayatıma dokunuyorsunuz. Hani ben sizi bilmeden mutlu ediyorum ya, siz de aynısını bana yapıyorsunuz.
Tabii farklı amaçlarla yazılanlar da var. Kelimeler o kadar dürüst ki, ne kadar süslerseniz süsleyin. Niyet dediğin de geliyor o maille.
Her an, her konuda aslında iki seçeneğimiz var. İyi ya da kötü olmak. Bunun üzerine sık sık düşünürüm. Derken geçen gün okuduğum kitaptan bir hikaye bu düşüncemin özeti gibi geldi bana.

Bugün siz de düşünün istedim.

Öykü şudur.

Yaşlı bir Navajo, torununa bazen içinde devam eden bir savaşın olduğunu hissettiğini söylemiş. Bu iki kurt arasındaki bir savaşmış: Kurtlardan biri kötücülmüş. Bu korkunun, kıskançlığın, acının, pişmanlığın, kibrin, küstahlığın, kendine acımanın, suçluluğun, öfkenin, üstünlüğün, bedenimin ve aklımın iyileşmesi korkusunun, başarma korkusunun, başkalarının söylediği şeylerin doğru olduğunu keşfetme korkusunun ve yüreğimin yanlış olarak bildiği boş özürleri kullanarak, kalp ve gözleri ile bunların gerçekçiliğinin bakışlarını görmenin kurdu. Diğer kurt ise iyicilmiş.
Bu, neşenin, barışın, sevginin, umudun, huzurun, alçakgönüllülüğün, nezaketin, empatinin, çabaları çok mükemmel olmasa da bana yardım edenlere şefkat göstermenin, başkalarını ve kendimi bağışlamanın ve kaderimin ellerimde olduğunu anlamanın kurdu.
Torun bunun üzerine düşünmüş ve şöyle demiş: " Fakat dede, hangi kurt kazanır? " Dedesi şöyle cevap vermiş: "Beslemeyi seçtiğim kurt kazanır."

Siz bugün ya da genel olarak hayatınızda hangi kurdunuzu besliyorsunuz? Bugünün sorusu bu olsun!

Güzel geçsin gününüz.
Hayırlı cumalar!

Okumakta olduğum kitap: Ölmeden Önce Keşfetmeniz Gereken 5 Sır
Yazarı: Dr. John Izzo

edit: Fotoğraf eski

edit 2: Devam eden bir kitap çekilişi var. Katılmak isterseniz buraya tık tık 

14 yorum:

  1. Cok eskiden Prof. dr. Ustun Dokmen anlatmisti bu hikayeyi, bir kizilderili serisi vardi, tv. programinda "kucuk agacin egitimi" orada dinlemistim ve sonra kitabini okumustum, yillar sonra tekrar okumak guzel geldi, insanin hayatinda ilkini kotu kurdu besledigi bir donem oluyor aslinda, sansliysan biri, birsey bir kirilma noktasi veya insanin kendi cabuk farkediyor, digeri icin cabaliyor, aksi halde iste bizi hic tanimadan, yargilayan, uzen insanlar, uzaktan da olsa hic tanimadan, kiskanan ve bizi asagi cekenler.....sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sergül'üm bu ne kadar ince ve hassas bir yazı. Anlayana, anlamak isteyene ne hoş bir anlatım. Güzel annecik yine gülümsettin beni. Sevgi muhabbetle kal.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    İçimdeki kurt iyimcil ;)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. hikaye çok güzeld
    , face hesabımda hemen paylaştım. herkes okumalı ve içine sindirmeli diye düşünüyorum. teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Bir süredir bloğunuzu beğenerek takip ediyorum ve bu benim ilk yorumum ^.^ Öncelikle bu güzel yazılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim, her gelen yazıyı heyecanla okuyorum. Paylaşmış olduğunuz hikayeyi çok beğendim ve arkadaşlarımla paylaştım. Herkesin iyicil kurdu beslemesi dileğiyle hayırlı günler :)

    YanıtlaSil
  6. Sizlere de hayırlı cumalar Sergül ablacım mutlu huzurlu hafta sonları diliyorum bu arada :) böyle uzun yazılarını okumayı cidden çok seviyorum o kadar içten o kadar güzel yazıyorsun ki kelime seçimlerin mükemmel

    YanıtlaSil
  7. sergül abla (ben abla demeyi tercih ediyorum çünkü sonuçta bu bir saygı ifadesi :) ve ben insanlara isimleriyle seslenmeyi sevmem 'bilginize') ben bu yazını diğer yazılarına göre daha çok hassas buldum.bu beğenmediğim anlamına gelmiyor. bu yazınıda çok beğendim üslubun çok güzel
    saygılarımla :)

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten de anlayıp, sindirebilene ne kadar da önemli bir öğreti. Yaşadığımız zamandan mı yoksa insan olmanın fıtratından mıdır bilmem içimizdeki iyinin, kötünün farkında değiliz ki hatta sanki hiçbir şeyin farkında değiliz. Bir hayat gailesi içinde yaşadığımız anı özümseyemeden, içimizde ne biriktirdiğimizi bile bilemeden yaşayıp nefes alıp veriyoruz gibi. Tabii bu benim kendi penceremden gördüğüm, hissettiğim ama şöyle bir dönüp kendime bakınca iyicil olmaya çaba sarf ediyorum benim iyi niyet dediğim, her adımımda olmaya çalıştığım ama bazen kötücül tarafıma yenik düşüyorum hem de bile bile. İnancım gereği sınanmaya geldiğimize inandığım bu hayatta başıma gelenlerle, yaşadıklarımla bazen doğruyu görsem bile yanlışı da seçebiliyorum. Sanırım sırf bu yüzden en çokta kendimle çatışıyorum. Böyle böyle hayatı deneyimlemeye devam işte. Teşekkürler paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,

    Ben daha önce YouTube kanalınızdaki bir videonun altına da yorum bırakmıştım. Belki hatırlarsınız; Nisan 2015'te Japonya'ya gelecek olan kız :) Ben sizin yazılarınızı okumaktan, videolarınızı izlemekten çok keyif alıyorum. Aslında çekingen biri sayılırım; ama sizi takip etmek beni cesaretlendirdi ve kendi küçük blogumu başlattım :) İnsanlar ne derlerse desinler. Bizi aşağı çekmek isteyenler hep olacaktır. Lütfen aynen devam edin :) Siz bazen benim ablammışsınız gibi hissediyorum. Bu nedenle dedikleriniz benim için önemli. Bana cesaret veriyorsunuz :) Uygun olursa Japonya'ya geldiğimde sizinle görüşmeyi öyle çok isterim ki! Kendinize çok iyi bakın!

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar güzel bir hikaye. İnsanı düşünmeye sevk ediyor. Hangi kurdu besleyeceğimiz o anki ruh halimizle ilgili galiba. Ama durumu farkedip, iyiye yönelebilmek önemli. Uzaklardan esen hoş bir rüzgarsınız. Güzellikler getiriyorsunuz. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. Senin benim hayatımdaki yerin çok özel ve hepte öyle olacak Allahın izniyle..

    YanıtlaSil
  13. Bu aralar ben de içimde neyi beslediğimi neyi beslemediğimi anlamanın savaşını veriyorum. Neyi besleyeceğimi bilmek için bugüne kadar neyi nasıl beslediğimi iyice bir gözlemlemem, üzerine düşünmem gerekti. Bu aralar bunun farkına varıp üzerine çalıştığım günler geçiriyorum. Öyle kolay değilmiş yüzleşmek ve değiştirmek. Sürekli içinde bulunduğum anın gerçekliğini idrak edip neyi besleyeceğimi görmeye çalışıyorum. O nedenle bu yazı bana çok iyi geldi. Öğrenmeye çalıştıklarımın harika bir özeti oldu ve ikilemde kaldığımda doğrusunu bulabilmek için işimi kolaylaştıran bir soru verdin bana :)

    Benim en zorlandığım kısım zannederim "iyi" ve "kötü" kavramlarını çok basite indirgemiş olmam. İyilik-kötülük başkasına zarar verme, mutsuzluğunu isteme, üzme ile tanımlanmamalıymış sadece. İnsan en büyük kötülüğü "kötücül" duyguların esiri olarak kendine yapıyor. Kendine yaptığının başkalarına etkisini de sağlıklı göremiyor.

    Ben duruma göre bu döngüyü kırmaya çalışıyorum. Zorlandığım zamanlar oluyor ama "iyi" olduğumu düşündüğüm şeylerin gücü öyle bir arttı ki "kötücül" olana her geçen gün daha az yer vermeye başladım.

    Bununla ilgili bir yazı yazmayı da planlıyordum hatta ama içimi buraya yorum olarak boşalttığımdan biraz zaman geçmesini bekleyeceğim sanırım :)

    Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. merhaba sergül
    senin yıllardır sessiz sessiz okuyan takipçilerindenim. Seni en çok okuma sebebim kitaplara olan aşkın. Sen ne okuduysan bir de beğendiğini dile getirdiysen mutlaka okuma listeme alıyorum. Sanki blogunun ilk senelerinde kitap yorumların daha fazlaydı.Özellikle serrose ve kitap blogunda kişisel yorumlarını okumayı çok isterim. Son zamanlarda enerjini sömürmek isteyen şahısların tuzağına düşüyorsun gibi geliyor :( yapma lütfen hayatın her safhasında hepimiz karşılaşıyoruz emin ol. senin kitap ve bebiş maceralarını heyecanla bekliyoruz :) Sağlıkla kucağına al inşallah
    sevgiler
    Bihter

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül