24 Eylül 2013 Salı

Hüngür Hüngür Ağladım Hatta Ağlıyorum Hala


Yukarıdaki videoya denk geldim ve hüngür hüngür ağladım hatta hala ağlıyorum.



Bildiğiniz gibi zihinsel engelli bir kız kardeşim var.O bizim en küçüğümüz annemiz bir babamız ayrı.Birlikte büyüdük.Ve onunla büyümek inanın hiç kolay değildi.Bir kere farklıydı.Ve girdiğiniz her ortamda insanlar size bunu hissettirdi.
Çizmeyi aşan annelerden bak deli geldi lafını bile duyduk.İri bir bebekti her ortamda dikkat çekerdi.Bir de buna 4 yaşına kadar yürüyemediğini ve konuşamadığını eklerseniz işler daha da zordu.
Onun doğumuyla beraber annem kendini ona adadı.Bunun anlamı ablam ve benden alıkoyduğu zaman olsa da o pes etmedi.Bize de olabildiğince eksikliğini hissettirmedi.
Eskiden herkes bilinçsizdi.Çok şükür Gülşah zarar veren bir çocuk olmadığından videodaki gibi bir durum yaşamadık.Ama dik dik bakan insanların yerini böyle bilinçli ve korumacı insanların almış olduğunu görmek çok güzel bir duygu benim için.
Bugünlerin geleceğine dair hep bir umut vardı içimde.İnsanların engellilerle konuşurken kendi engelini kaldırdığını görebileceğim günler!
Çok şükür!

*******************

yazdım,sildim
yazdım,sildim

*************

Hayatın hepimizin için sınavları var.Kimsenin hayatı toz pembe değil.Ya da imrenilecek bir hayat değil.
En güzel en yaşanılası hayat sizinkidir.Ve ona dört elle sarılın!

17 yorum:

  1. Boş ver çizmeyi aşan anneler aşsın söylediklerini söylesinler kardeşinin kaybedecek hiçbir şeyi yok bu dünyada onlar bir melek

    Benim oğlumda engelli 2001 doğumlu dünya tatlısı cennet kokulu bir tosun :) Canım benim kardeşinin yüreğinden öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Valla ben de ağladım her ne kadar oradaki adam rol de yapıyor olsa onun tavrını gösterecek ne yazık ki çok insan var.

    YanıtlaSil
  3. Ne zaman kardeşinle ilgili yazdığın cümleleri okusam benim de gözlerim doluyor., ağlıyorum.Biz de abimde benzer sorunları yaşadık. İlk okula başladığımız sene - ki beraber gidelim diye 5 yaşında başladım - abim annemin desteğiyle zor yürüyordu. Kendi babaları bile topal olan komşumuzun çocukları peşimizden bağırırdı : sakat diye. Konuşması yavaş diye deli diye dalga geçen mi olmadı ... Kendi mücadelemiz harici etraftaki insan müsveddeleriyle uğraştık . Çok şükür her şeyi aştık , annemin sevgisi her şeyi düzeltti. Çok şükür, yürümemizde de konuşmamızda da sorun olacak bir aksaklık kalmadı. Bu arada baba demeye utandığım adam da kaçtı , zora gelemedi ama biz de ssizin gibi mutluyuz ,ayaktayız. Rabbim anneme de annene de çok sağlıklı ,çok uzun upuzun ömür versin. Dilerim tüm insanlar aynı hoşgörüyü gösterebilirler. Bu da aileden başlayan bir şey. Farkılıklarla , fiziksel görüntüyle dalga geçmemeyi bilerek bilinçli büyütmeli her anne baba çocuğunu.

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten de çok etkileyici bir video, insanların empati kurabilmesi harika, umarım bizde de durum böyledir ya da oluyordur

    YanıtlaSil
  5. insanlar bilinçleniyor. saygı göstermeyeni ayıplayan sayısı artıyor. yaşanılan zorlukların acısını sizin gibi içinde yaşamış biri kadar iyi bilemem ama böyle baylaşımlarla biraz olsun anlayabiliyoruz

    YanıtlaSil
  6. engelsizlerin engellilere karşı engelleri var. bu çok doğru tesbit. engelsizler, engellilere hayatı zorlaştırıyor, hatta yaşanmaz hale getiriyorlar.

    YanıtlaSil
  7. İnsanlar bilinçlendikçe hayat hepimiz için çok daha kolay ve keyifli olacak..

    YanıtlaSil
  8. Sanırım bilinçlendikçe toplum olarak engelliye saygı duymayı hoşgörüyle bakmayı öğredik.Bir kısım istisnalar hala var ancak ben onları insan kategorisine bile sokmuyorum.Asıl engel insanların beynindedir.
    Güzel günler dilerim.

    YanıtlaSil
  9. merhaba zihinsel engelli bir kardeşe sahip olmak nasıl bir his biliyorum, benim annem de asla sosyalliğinden ödün vermedi. mümkün olduğunca ablamla her türlü ortama girmeye çalıştı... şu an zihinsel engelli ablamı çocuklarımdan ayırmıyorum, çünkü onlar kadar saf ve temiz...

    YanıtlaSil
  10. çok doğru laf hayat sınavlarla dolu. Onlar bir melek olarak görüyorum ben sadece dünyadaki yaşayışı bilmiyorlar o kadar. bizim de bir tanıdığımızın melek evladı var. biz onu seviyoruz. çünkü o tertemiz bir çocuk :)

    YanıtlaSil
  11. seni okurken hep biliyordum da bu son yazınla daha iyi anladım , duygudaşlık

    YanıtlaSil
  12. Seni çok iyi anlıyorum Sergül. Benim teyzemde küçük yaşında menenjit geçirmiş, ilk olarak %80 zihni olarak engeli vardı.Ama yaşı ilerledikçe bu azaldı şu anda 58 yaşında ve ananem bakıyor ona.Ananemin bir lafı vardır "o benim cennet elim,kapımdır" diye.O da tüm hayatını ona adadı çok zor bir şey bu.İnsanların yargıları bakışları...Hele çocuklar bilirsin bazen çok acımasız olurlar, birlikteyken böyle bir çok kırıcı sözler duyduk.Bu yüzden bilinçlenmek ve bilinçlendirmek çok önemli.Çocuklarımıza da bu bilinci aşılamak en önemlisi bence.Teyzemizi çok seviyoruz :) o da biliyor kendine ne olduğunu ,ne yaşandığını ve yaşı ilerledikçe sanırım daha fazla üzülüyor bu da beni kahrediyor...Ama onları severek,sevdikleri şeyleri önemseyerek daha da önemlisi onları önemseyerek büyük mutluluklar verebiliriz.Ben kendi adıma buna çabalıyorum...

    YanıtlaSil
  13. ALLAH ANNENİZE SAĞLIKLI UZUN ÖMÜR VERSİN ...ÖĞLE BİR EVLADI SİZLERDEN ÜSTÜN TUTUP BAŞINDA TAÇ EDEN ANNEYİ TEBRİK EDİYORUM ...HİÇ AĞLAMA YAVRUM RABBİMME GÜVENİN YETER...O HER ŞEYİ GÜZEL EYLER

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. hayat dediğin bir gündür o da bugündür derim bende hep!
    zor olsada başaranlardan olabilmek dileğimdir..
    sevgiler ♥NK

    YanıtlaSil
  16. içim bir garip oldu..umarım herkes bu tür konularda bilinçlenir artık..

    YanıtlaSil
  17. Ağlaması gereken biri varsa oda bilinçsiz,bilgisiz kalanlar..Her zaman gül sergül..sana çok yakışıyor..
    Sizlere soruyorum;

    Siz hiç tekerlikli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?

    Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi?

    Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi?

    Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?

    Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi?

    Siz zihinsel engelli yerine gerizekalı yada deli demeyi mi tercih ediyorsunuz?

    Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu?

    Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlekli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?
    'Herşeye rağmen hayat güzeldir.' değil mi?

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül