12 Temmuz 2013 Cuma

Japonya'da Kadınlara Özel Tren Saatleri

 Bu ara Facebook'ta ve Twitter'da bu fotoğrafı görüyorum.

*Japonya'da kadınlara özel metro var Türkiye'de olsa şeriatçilik olur diye paylaşımlar görüyorum.

Evet Japonya'da böyle bir uygulama var.Ve bence de gerekli diye düşünüyorum.5,5 yıldır hiç kullanmadım o ayrı.Ve evet Türkiye'de böyle bir uygulama olmamalı.Çünkü bizde olsa olay çok farklı yerlere çekilir.Farklı amaçlar güdülür.

Japonya'da sapıklık ağır derecede var.Özellikle trenlerde.Geçenlerde bu konu ile ilgili 3 saat televizyon programı izledim.Sabah 07:00-09:00 akşam 17:00-19:00 saatleri arasında özellikle büyük istasyonlarda onlarca sivil polisin beklediğini öğrenmiş oldum bu program sayesinde.
Japonlar,özellikle 30-40 yaş arası iş adamları kadınların bacak dekoltesini fotoğraflıyorlar.Ve bunlar için nasıl kameralar icat etmişler şaştım kaldım.
Araba anahtarı şeklinde olanı bile vardı.Japon kadınları mini etek giymeyi seviyorlar.Özellikle merkezi yerlere düğüne gider gibi giyiniyorlar (bence) Hal böyle olunca sapıklık tavan yapmış durumda.Yoğun tren saatlerini bekleyip,gözüne kestirdiği kadının arkasından trene binip kadınları taciz eden insanlar çok-muş burada.
Programda bir adam gösterildi 30-40 yaşları arasında,takım elbiseli nereden baksan normal bir Japon yani.
Adam 1 saat içerisinde 2 istasyon arasında gitti geldi.5 polis takıldı peşine.Adamda taktik şu, çantasının önce cebine kamera yerleştirmiş.Sürekli çekim yapıyor kamera.Adam girişte bekliyor.Mini etekli öğrenciler ya da kadınlar geldiğinde onların peşinden yürüyen merdivene gidiyor.Kadın önde ve yukarıda olduğu için adam çantasını öne doğru tutuyor ve çekim yapıyor.Sağ eliyle de telefonuna bakıyor.Böylece kimse çakmıyor.
Sonra kadın ile arasında mesafe tutup,arkasından onun bindiği vagona biniyor.Tren viraja girdiğinde de kadını taciz ediyor.Sonra ilk durakta inip bir önceki durağa geri dönüyor.3 ya da 4. seferinde polis kadını da indirdi.Kadına ne oldu diye sorduklarında ağlamaya başladı.Adamı sorguya aldıklarında bu yüzden daha önce ceza aldığı da çıktı ortaya.
Yani Japonya'da işler bu derece ilerlemiş durumda.Genci,yaşlısı,iş adamı dinlemiyor.Sapıklık ağır derecede var.Tehlikenin kimden geleceği belli değil.İç çamaşırı hırsızlığı bile var.Bir gün patronunuz bu yüzden hapse düşebilir yani.Burada normal demek istemiyorum da bolca olan bir şey.
Bu sebeple özellikle büyük şehirlerde (her yerde yok diye biliyorum) yoğun saatlerde kadın vagonları var.

Türkiye'de bu derece ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.Bizde eğer biri tacize uğrasa ve bağırsa ,yardım istese diğer yolcular yardım eder diye düşünüyorum.Burada böyle bir olay olduğunda kadınlar ses çıkaramadığı gibi kaç kişi yardım eder bilmiyorum.Yani kimse yardım etmez demek istemesem de az kişi umursar demeli belki de.

Türkiye'de böyle bir uygulama olsa kadın vagonunu tercih etmeyen kişiye ne gözle bakılır düşünmek bile istemiyorum.Bu vagona bindiğine göre her şey müstahak ona diye düşünen kişiler olacaktır.Son zamanlardaki tecavüz olaylarında tecavüz edilen kişi suçlu gösterilmeye başlandığı için normal vagona binen kadının başına neler gelebileceğini düşünmek bile istemiyorum.Uzun lafın kısası bize uymaz,amaç dışına çıkar uygulama diye düşünüyorum.

Umarım bu konuya bakış açınızı biraz değiştirebilmişimdir.


15 yorum:

  1. Evet Sergül abla kesinlikle haklisin hiç bu açidan düşünmemiştim, doğru bize uymaz.

    YanıtlaSil
  2. Evet Sergül abla kesinlikle haklisin hiç bu açidan düşünmemiştim, doğru bize uymaz.

    YanıtlaSil
  3. Bilmiyordum öğrenmiş oldum gerçekten zormuş Japonya da kadın olmak

    YanıtlaSil
  4. japonyada kullanılmış iç çamaşırı satılan otomatlar olduğunu duymuştum, yok canım demiştim. Doğru demek ki...

    YanıtlaSil
  5. Yazını büyük bir şaşkınlıkla okudum, Japon kadınları tacize uğradıklarında neden ses çıkaramıyorlar çok merak ettim,yani mini etek giyen biri özgür ruhludur diye genelleme yapmak istemiyorum ama istedikleri gibi giyinebiliyorlarsa kendilerini savunabilecek özgüvenleride vardır diye düşündüm.Japon erkekleri ne sapıkmış öyle!! Türkiye'ye gelince,yorumuna katılıyorum böyle bir uygulama yapılsa haremlik selamlık olduk diye karşı çıkılır, sonrası karma trene binemezsin,binersen herşeye müstehaksındır vs vs...Orada sapıklık daha çok olsada sivil polisler vs yani devlet kadını daha çok koruyor burada ise 14 yaşındaki zihinsel engelli kıza tecavuz eden politikacı beraat eder, kadın cinayetlerine karşı yeteri kadar caydırıcı cezalar uygulanmaz vs..Hatta kimisi kadın açık giyinirse tecavuzu hak etmiştir boyutuna getirdi olayı, yobazlık, cehalet diz boyu..:(

    YanıtlaSil
  6. Sergül abla çok haklısın Türkiye'de kesinlikle olmamalı. Bence hiçbir ülkede böyle şeyler olmamalı. Japonların yaz kış mini etek giydiğini düşünürsek güzel bir uygulama olmuş. Ama hiç olmamasını dilerdik tabi böyle bir şeyin.

    YanıtlaSil
  7. haklısın canım benim..bizde bu uygulanacak birşey değil!
    olan sorunları çözmeye çalışmak daha mantıklı ve dediğin gibi bir kıza sarkıntılık etseler dolmuştaki gençler adamı dövüp aşağıya atmışlıklarını gözlerimle gördüm ki kendileride laf atsalar bile böyle bir vaka olduğunda asla kayıtsız kalmazlar..
    bizde gereksiz birşey ve olsa bile dediğin gibi normal vagona binen cesur değil kaşar olur!

    YanıtlaSil
  8. Bunun yapılmasının bile bir amacı var işte. İşin özünü bilmeden ahkam keseriz hep eah. Bence çok güzel bir uygulama yapmışlar.

    YanıtlaSil
  9. Haklısın bak, kesinlikle "bindiyse müstehaktır" muhabbetlerine girilir.

    YanıtlaSil
  10. Konuya değindiğin çok iyi oldu. Bilip bilmeden atıp tutan bol çünkü.

    YanıtlaSil
  11. Çok haklısınız, onlarda bu sebeple varmış fakat bizde de aynen söylediğiniz nedenlerden olmamalı. O vagonun içinde toplu tecavüze uğrasa kadın, "kadın aracına binmemiş, tahrik etmiş" derler.

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten haklısın bizim ülkede her şey çok yanlış anlaşılıyor ve farklı yerlere çekiliyor zaten

    YanıtlaSil
  13. Ya birde sizin katıldığınız programda Türk erkeklerini eleştiriyorlardı. Bizde böyle şeyler yok denecek kadar az..

    YanıtlaSil
  14. türkiye de her ne kadar vurdumduymazlaşsada yinede böyle bişey yapılacak olsa o adamı orda evirip çevirip bir güzel döverler.(neyseki hala bazı şehirlerde duyarlı bir halk var)Adamlarda teknoloji bu kadar gelişince sanırım neye kullanacaklarını şaşırmışlar,sapıklığın da bu kadarı.böylesini de duymamıştım.

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar alakalı bilmiyorum ama NHK worldde haberlerde görmüştüm evlilik yaşı Japon bay ve bayanlarda 20 yıl öncesine göre ciddi artmış ve bakanlık evliliği arttırmaya teşvik etmek için politikalar düşünüyormuş. Japonların birbirlerine yalnızlaştırma politikası güdüyor olması da bir sebep olabilir mi acaba? yani bu sapık hareketleri yapan beyler böyle incik cincik uğraşmasalar efendi gibi flört etseler? Saygılı, hürmetli japonlardı hani:)

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül