28 Mayıs 2013 Salı

Sergül ve Japonya


Bu bir iç dökme yazısı olacak.Nerede bitecek,ne çıkacak inanın ben de bilmiyorum.

Yazılarımda Japonya'yı okuyorsunuz hatta benim Japonya'mı okuyorsunuz.Japonya ile aramda aşk-nefret ilişkisi var.
Ya da şöyle söyliyeyim Japonya'yı seviyorum ama Japonları ne yazık ki çok sevmiyorum.
Bunları burada böyle yazınca açık açık çünkü ben sahte olamıyorum ee o zaman neden oradasın diyorlar hemen.

Japonya hakkında bir sürü forum ve site var.Genelde iyi yönleri ya da turistik bilgileri bulabilirsiniz.Ben daha çok buradaki yaşamı aktarmaya çalışıyorum.Çünkü bu açıdan yeterince bilgi yok diye düşünüyorum.

Bir de neden bilmiyorum ama kendimde bir sorumluluk hissediyorum.Bu ülke çok iyi,aman her şey çok güzel,hayat çok kolay dersem (ki değil) bunu okuyup buraya gelen biri hayal kırıklığına uğramasın.

Gerçekler her zaman güzel olmak zorunda değil.Ve bunlar sadece benim tecrübelerim değil.Yani hep duyduğum şey!Hayatındaki her şeyi yazıyorsun,anlatıyorsun.Hayır benim hayatım bu blogdan ibaret değil.Hayır hakkımdaki her şeyi bilmiyorsunuz.Hayır ben mükemmel biri değilim.Hayır ben çok zengin biri değilim.Hayır ben çok iyi biri değilim.Hayır ben sinirleri alınmış biri de değilim.

Daha önce de demiştim bu blogdan ibaret olmadığım gibi bu blogdakinden farklı da değilim.

Beni genelde yaşı küçükler okuyor.Ve öyle mailler alıyorum ki.Bazı yazıları onlara cevaben yazıyorum.Kimseyi kırmadan ama kimseye de umut vermeden bir orta yol bulmaya çalışıyorum.

Sergül abla ben de senin gibi Japonla evlenip,Japonya'ya gelip kırtasiye alışverişi yapmak istiyorum diyen kaç mail aldım biliyor musunuz :)

Hayır hayat ya da evlilik bu değil.Eş ya da ülke böyle seçilmez.

Birçok kişi anime sevdiği için buraya ilgi duyuyor.Bir gün Japonya'ya gideceğim orada İngilizce öğretmenliği yaparım,olmadı part time iş bulurum olmadı manga çizeri olurum kafasında bir çoğu.

Hayır hayal böyle kurulmaz.Hayır Japonya'da işler böyle yürümez diye yazdığımda ya da söylediğimde.Araya bir de birkaç isyan sokuşturduğumda.
Sen Japonya'yı sevmiyorsun ya da sen beceremedin diye kimse beceremeyecek değil ya kafasında olanlar da var.
Öncelikle Japonya benim babamın malı değil.Buyrun gelin!Ama ne kadar hazırlıklı,ne kadar donanımlı o kadar az hayal kırıklığı düşüncesindeyim.

Ben Yoshi'yi çok sevmesem bu ülkede durmaz ya da yaşamazdım.Japonlar yalnız olduğu için buraya gelen insanları da yalnızlaştırıyorlar.Bu sadece benim için geçerli değil.Bütün insanlar yalnız.Garip bir yarış ve sahtelik var burada.

Yoshi'nin bütün iyi arkadaşları sadece cep telefonu değiştirecekleri zaman arıyorlar.Ve bunlar 20-30 yıllık dostları.Dikkat edin dost diyorum.

Aileler için de aynı şey geçerli.Yoshi ve ailesi ayda yılda bir görüşür.Hatta şöyle diyeyim köpeği Neo orada olmasa 2-3 ayda bir görüşecek belki de.Bu bize özgü bir durum değil.Bu ülkede insanlar evlerinde yalnız ölüp kokudan bulunuyorlar.Ve bu çok büyük bir oran (bize göre)

Hem bu kadar başkası için yaşayıp hem bu kadar nasıl yalnız olabiliyorlar ben anlamıyorum.Marka bağımlılığı aşırı derecede var.Ve bu onlarda hastalık.Çoğu günlerini aç geçirirken kolunda Chanel ile gezince sorunu bitiyor.Ya da elindeki tüm parasını iyi bir arabaya yatırıp,virane bir evde yaşayabiliyor.Çünkü evine ne kız arkadaşı ne de normal arkadaşı gelmiyor.

Hepsi mi kötü!Hayır... ama bunlar azımsanacak oranlar değiller.

Bir de Japonlar aşırı ama aşırı menfaatçi.Sende bir menfaati yoksa o çok samimi olduğun adam bir anda buz kesilebiliyor.Ve bunu algılayabilmen ve sindirebilmen çok zor.

Yurt dışında gezerken gördüğünüz Japonlar çok iyi,güleryüzlü olurlar.Ya da buraya geldiğinizde (gezmeye) bir yerlerde karşılaştığınızda yine çok iyidirler.Hele de işin içinde alkol varsa ohoo çok hoş sohbetlerdir.

Ama iş birlikte çalışmaya,komşu olmaya,arkadaşlığa gelince o Japon gider başka bir Japon gelir.

Bu ülkedeki intihar olaylarının oranını bir araştırın.Bunların büyük yüzdesi 'ijime' yüzünden.

İjime'nin tam karşılığını bilmiyorum ama dışlanmak diye çevirebilirim.

İş yerinde,okulda ijime yüzünden insanlar hatta çocuklar intihar ediyorlar.Ve bu hakaretler bizdeki gibi hafif şeyler değil.Ve neyin ijime konusu olacağı da belli değil.Okulda azıcık popüler olan çocuk gözüne kestirdiği bir çocuğa bir lakap takıyor mesela ve bu onunla ölene kadar kalıyor.

Bu ülkede hizmet sektörüne bayılıyorum ama genelde çalışanlar olarak durum pek hoş değil.Her gün toplantılar yapıp hiçbir şey yapmazlar.

Yani bu ülkede müşteri olmak süper ama çalışan olmak çok zor.Mesela Türkçe öğretmenliğine başladım biliyorsunuz.Dersim bittikten sonra bir sürü rapor yazmam gerekiyor.Ve bu kısımda maaş yok.Okula geldiğimde giriş kartı,çıkarken de çıkış kartına basmak zorundayım.Bir de bunları bir kağıda yazmak zorundayım.Bir de zaten bu işi yapan bir çalışan var.Her defasında yol parasını yazmak zorundayım.Her defasında aynı ücreti yazdığım halde gibi.

Japonlar çok zeki ama ne yazık ki pratik zeka yok.Bizimki gibi çalışmıyor beyinleri.Ve pratik bir çözüm söylediğinizde önce 10 dakika düşünüp sonra panik oluyorlar.

Bütün bunlara rağmen Japonya'yı seviyorum ama Japonlardan ümidimi kesmiş durumdayım.Çok şükür Yoshi bu tarz bir Japon değildi.Ve yıllar içerisinde benimle birlikte onun da Japonlara bakış açısı değişti.Anneler gününde benim annemi,ananemi,teyzemi aramak için heyecan duyarken kendi annesini benim ısrarlarıma rağmen aramadı.Bu annesini sevmediği anlamına gelmez ama bir şeylerin farklı olduğunu anlatır umarım size.

Ben ne Japonya düşmanıyım ne de Japonya aşığı!
Ayrıca Türkiye'nin de iyisi ve kötüsünü biliyorum.Ne zaman burası ile ilgili kötü bir şey yazsam Türkiye'de yok sanki tarzında mailler alıyorum da.

Bu yüzden iki tarafı da kör gözle ne övüyorum ne de kötülüyorum.Sadece özellikle gençlerin gözlerini bir parça açabilirsem ne mutlu bana.

Sonuç olarak Japonya kesinlikle gelinmesi,görülmesi gereken bir ülke.Ama yaşamak için çok iyi araştırmalar yapılmalı.Animeler,Türkiye'de yolda karşılaştığınız güleryüzlü Japonlar burada yaşamak için yeterli bir sebep değil bence :)

Allah herkesi iyilerle karşılaştırsın.Japonun da Türkün de!
Amin!



33 yorum:

  1. Sen olumsuz yorumları hiç kafana takma Sergül. Ben seni ve paylaşımlarını çooook beğeniyorum. Harikasın. Hem olumlu hem olumsuz yönlerini paylaşıyorsun. Paylaşımların artarak devam etsin. Sevgileeer.

    YanıtlaSil
  2. Samimiyetle yazdığınız şeyler çok bilgi verici olmuş. Benimde bir iki Japon arkadaşım olmuştu. Ama aynı bize benziyorlar diye düşünmüştüm. Meğer gerçek hayat farklıymış.zor bir hayatınız var. Allah kolaylık versin..

    YanıtlaSil
  3. Abla, Ben uzun zamandır anime izleyen, hayali mangaka ve ünlü bir ressam olmak isteyen bir kızım.
    Yaşım oldukça küçük, orta3'e (7. sınıfa) gidiyorum.
    Çevremde cidden "animelerdeki gibi!" diyen çocuklar var. Çocuk diyorum ama bu fiziksel değil beyinsel olarak.
    Bana geçenlerde tartıştığım birisi, sırf fikirlerimiz ve görüşlerimiz zıt diye "Aynı animedeki kötü karakterler gibisin. onlardan bir farkın yok artık" dedi.
    Ben normalde son derece sakin bir insanım. Uykulu olmadığım yada üst üste ters bir şeyler gitmediyse gerçekten zar zor sinirlenirim.
    Ama bu bam başka bir şey! Yemin ederim canıma tak etti artık. Ben blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum ve bir şeylerin farkına vardım. Realist bir yaklaşımım var, okuduğum kitapta, izlediğim filmde yada animede %10 bile olsa o gerçeklik yüzdesini her zaman geri kalan kurgu yüzdesinin önünde tutarım.
    Anime izliyor, manga okuyor diye japonyaya gitmek isteyenler var. Shojo anime izleyip "ayyy orada da öyledirrr!" diyen kızlar var. Erkekler aynı bir dert, kızlar ayrı bir dert. Ben bir iki tane adam akıllı anime izleyen insanla tanıştım o kadar! Gerisi sadece hayal ve kurgu.
    Geçenlerde videolarınızı izlerken bir kız "Ayyy manga gördüm heheheh!!" diye bir yorum yazmış. Gene sinirlerim zıpladı. Hayatında hiç manga görmemiş gibi nasıl bir görgüsüzlük bu?
    Benim kişiliğim fazla yıpranacak bir tip değil, yani insanlar ne derse desin. Ne tür eleştiriler yaparsa yapsın ben sadece bana yarayacak olanları işliyorum.
    Bu yüzden Japonyaya gidip, şu saf çocukların gözünü açmak istiyorum. Hem sizinle tanışmak, hem mangaka olup Türkiyeyi temsil etmek, hemde Japonyanın onların hayallerinde kurdukları gibi bir ülke olmadığını göstermek istiyorum.

    Şu zamana kadar bu tip insanlara dayandığınız, sabrettiğiniz için ve vaz geçmeden blogunuza yazı eklediğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim.
    bana kazandırdığınız şeylerin haddi hesabı yok.
    Umarım, japonyaya geldiğimde sizinle görüşebiliriz.
    Saygıla, sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gercekten hayali bu olan insanlara bir lafim yok zaten.Onlar her seyi kendi arastirip,buluyor.Hatta benden fazla biliyor :)
      Ama ben mangaka olmak istiyorum Japonya`ya nasil bilet alirim diye soran da var.
      Bir de benim psikolojimi dusun :)

      Hayallerin gercek olsun.Bu kadar akli basinda oldugun icin mutlu oldum.Seninle bir gun burada karsilasmak umidigi ile :)

      Sil
  4. Allah herkesi iyilerle karşılaştırsın amiin:)
    Küçüklerin düşünüşleri değişik tabi o da değişir ama bana da kızarlar şimdi ups:)
    Senden de okuduğum kadarıyla ve diğer okuduğum yerlerden çıkarımla japonlarla pek çok konuda kültür farkımız var bunun hoşumuza gitmesi gibi yadırgamamızda gayet doğal aslında. Biz sıcak kanlı insanlarız ki ondan sevmeyiz yalnız takılmayı sevdiğimiz sevenimiz yanımızda yamacımızda dursun isteriz japonlarda bu yok demekki.

    Çalışma hayatı ve angaryalar kısmı üüüf üüüf Allah kolaylık versin diyim o zaman dualarım sizinlee:)

    YanıtlaSil
  5. Yine çok güzel anlatmışsınız.

    Ben zaten ''Anime çok seviyorum Japonya'da yaşamalıyım'' yada ''Sergül'ün hayatına çok özendim bende oraya gidip öyle yaşamalıyım'' düşüncesine hiç ama hiç anlam veremiyorum.
    Bunlar bana sığ düşünceler gibi geliyor.

    Aynı şey Kore ile ilgilide geçerli.Bazı fan sayfaları var hakkında ve Kore'de yaşayan birisi olumsuz bir olay anlattığında orayı hiç gidip görmemelerine sadece dramalardan Kore'yi bilmelerine rağmen kafa tutup canları pahasına savunuyorlar.

    Allah size sabır versin kim bilir nasıl mailler alıyorsunuzdur.

    Ben sizin yazılarınızı çok seviyorum.Türkiye ve Japonya ile ilgili tarafsız yorumlarınız var.İyi ise iyi kötü ise kötü diyorsunuz ve emin olun oraya gidecek yada gitmeyi düşünen insanlara objektif bir şekilde yardımcı oluyorsunuz.Yoksa sizin buraya yazdığınız bilgileri başka yerde bulmak çok zor.

    Allah hepimizi iyi insanlarla karşılaştırsın...
    İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  6. Doğru doğru. Doğru demişsiniz, katılıyorum. Anime cart curt sevip de Japonya'da yaşamak istemek saçma. Ben de gitmek istiyorum ama 1-2 yıllığına. Mümkün olsa orada gezip tozmak, festival ve konserlere katılmak, sonra tüğmek isterim.

    Bence Japonya'da hayat çok sıkıcı. Japon olsam kaçardım oradan ve bir Japonla evlenmeyi hiç istemezdim.
    Ben Türklerle de evlenmeyi hiç istemiyorum gerçi...Ben evlenmeyi de istemiyorum ki:D Bu arada küçük sanılmayayım, 25 yaşındayım.

    YanıtlaSil
  7. sen aynen devam et alınıp laf söyleyenler dünyaya faklı bakanlardır. olumsuz yazılara fazla takılma :)

    YanıtlaSil
  8. yazı bence de çok güzel yazılmış.İnsanların yalnızlıktan ve kokudan ölü bulunması acı verici.harakiri kelimesinin nerden geldiği belli olmuş ne deyim(intihar etmek tarihlerinde var).Pratik zeka konusunda katılıyorum,bir yerde okumuştum:Bir türk Japonya yada korede(tam emin değilim) geçici görevle çalıştığı zaman iş arkadaşının akşama kadar ofiste çalıştığını görmüş,bilgisayardaki bir problemi düzeltiyormuş.adamın anlatmasına göre sürekli aynı hatayı yapıp,aynı yolu belki bu defa düzelir diye tekrar edip duruyolarmış.bizim türkte anlatıyordu:biz olsak farklı bir çözüm deneriz yada olmuyorsa defalarca aynı şeyi tekrarlayıp uğraşmayız.onlarda farklı bir millet işte.

    YanıtlaSil
  9. bu arada manga-anime ne ya!bunlar bana hep çizgi filmleri,şeker kız candy yi hatırlatıyor.biz büyümedik mi?gerçi büyümeyle alakası yok bunun ama yinede neyse...tuhaf yani

    YanıtlaSil
  10. Sergul yazilarin icin tesekkurler. Sayende Japonyadaki hayati biraz da olsa tanimis oluyoruz. Sen epeydir buralarda olmadigin icin pek bilmiyorsun. Turkiye de yavas yavas Japonyaya benziyor. Ayni cikar iliskileri malesef buralarda da var. Hatta ailelerde bile. Kendi işyerimde kimseden birsey beklemeden bircok sey yaptim. Karsiligini beklememek lazim ama insan gene de bekliyor! kapimi bile calmadilar nerdeyse :) Ben de artik onlarla takilmiyorum. Arkadaslarim için de geçerli. O nedenle üzülme. İnsan her yerde insan. Kocanla mutlu bir hayat diliyorum.

    YanıtlaSil
  11. Gercekten cok yararli ve aciklayici bir yazi olmus.

    YanıtlaSil
  12. Sergül Abla ne de güzel yazmışsın,bende mesela türkleri sevip türkiyede ki işleyişi sevmiyorum,yok mu şöyle hem insanları sıcak hem de işleyişi düzenli olan bir ülke :/

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel ne akıcı anlatmışsın..

    YanıtlaSil
  14. Sergül abla çok güzel düşüncelerini dile getirmişsin özellikle de ergenlik çağındaki kızların japon, kore ,çin ülkelerine karşı sempatileri var .Bence senin bu yazını mutlaka okumalılar...

    YanıtlaSil
  15. İnsanların birbirlerini arayıp sormama kısmı çok ilgincime gitti değişik insanlarmış o konuda gerçekten.Ama eşinizin sizin aileniz için fedakarlık yapması çok güZelmiş :) çok içten bir yazı olmuş çok beğendim.Ben ankaradan istanbula gelip zor alıştım ki yurt dışı fikri bana o kadar uzak ki... Allah kolaylık versin :)

    YanıtlaSil
  16. Gercekten cok icten bir yazi olmus. Hicbir sey yapmadan herseye sahip olmak isteyen kisilere de ders

    YanıtlaSil
  17. Gercekten cok icten bir yazi olmus. Hicbir sey yapmadan herseye sahip olmak isteyen kisilere de ders olacak bir yazi olmus. Ben de bir sure Amerika'da yasamistim. Hicbir sey gorundugu veyqa ozenildigi gibi degil. İnsan ne istedigini bilirse mutlu olur ancak. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. yazılarından samimiyetini algıladığımız için seni takip ediyoruz. Samimi ve içinden geldiği gibi yazmasan zaten bu kadar takipçin olmazdı. çok fazla takipçi demek sorumluluk da demek olabilir ama burası sanal bir dünya. Herkesin yorum ve eleştirilerini fazla ciddiye almamalı, illa herkese kendini kanıtlamaya çalışmamalısın bence. Kendi ruh sağlığın için en azından. sorumluluk duygunu anlıyorum, insanları yanlış yönlendirmek istememeni de anlıyorum ama bu süreçte yıpratılmana müsaade etme. naçizane fikrimdir. sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Keşke farklı ülkelerdeki Türkler sizin gibi paylaşsalar da birinci ağızdan daha samimi olarak öğrensem farklı kültürleri:) Ben sizi bunun için takip ediyorum. Ve olur ya, bir gün gezgin ruhumla oralara gelirsem bir merhaba demek, isterim:))

    YanıtlaSil
  20. Bazı gerçekler de var.Türkiye'de insanlara değer verilmezken orada adam gururu için harakiri yaparken burada çıkıp yüzsüz yüzsüz konuşuyorlar.Oradaki adaletin,kanunların,hukukun yarısı biz de var mı??Kendi ülkemizi yobazlaştırıyoruz.Anlayış hoşgörü sıfır cahillik almış başını gidiyor.Ülke insanlarının kişiliklerini bilmem ama en azından refah seviyesi belli eğitim ve halka verilen değer belli.Burada ise kimin yandaşıysan canın yanmıyor.Bir sürü olaylar oldu Gezi Parkında medya hepsini yasakladı canlı yayınları kestiler.Bu olaylardan sonra bu yazıyı görünce söylemek istedim.Şuanda burası savaş alanı gibi sanki düşmanla savaşıyorlar kendi vatandaşları değil de resmen rezillik.

    YanıtlaSil
  21. :-$ yahu siyasetten uzak mekanlari siyaset arenalarina cevirmeye calisan adamlardan biktim! Bizi de -cok affedersiniz- ahmak zannediyorlar, gundemden bihaber koyunlar zannediyorlar herhalde ki gelip burada gundem tartisiyorlar. Bu akilli beyefendi de gelmis, sirf ortami germek icin duru suya tas atmis. Eger o kadar siyaset yapmak istiyorsan git siyaset arenasina, ya da git kendi bloguna, ac tartisma programini, saatlerce onun hakkinda yorum yap!

    YanıtlaSil
  22. Sanırım teknoloji geliştikçe insanların birbirleriyle ilişkileri tersine, kötüleşiyor. Japonya'daki durum da böyle gibi :(

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Sergul Ablacim
    Oncelikle japonyanin diger yonlerini de gosteren bu yazi icin tesekkur ederim.
    Buyuyunce japonyada master yapmayi cok istiyorum , japonyayi cok seviyorum Ama dediginiz gibi anime izlemek ve gitmeyi istemek yetmiyor gitmek icin...
    Bu yuzden arastiriyorum , japonca ogrenmeye calisiyorum, basit kanjiler falan..
    Aklima takilan bazi sorular var belki de cok sacma ama noolur cevapla ablacim..
    Orda bir tane bile iyi bir japon arkadas bulamaz miyim, okulda yani
    Bu sene yeni kapandim, japonyada bu sorun olur mu -isyerlerinde, arkadas edinirken- bana nasil bir gozle bakarlar? gorunusumu umursamayip kisiligime mi bakarlar??
    orda turk lokantasi falan kolay bulunabilir mi??
    Orda okumak da yasamak kada zor mudur...
    Bu yaziyi yazmasam mi die cok tereddut ettim...
    Umarim cevaplarsiniz
    Sevgilerle <3

    YanıtlaSil
  24. açıkcası yazılarınıza bayıldım youtube'dan vloglarınaza da baktım doğru japonyaya animlerden dolayı çoğumuzun hayranlığı vara ama yaşamak zor Sizi severek takip ediyorum umarım çok çok mutlu sağlıklı güzel bir yaşam sürersiniz kızınız içinde hayırlı uğurlu bol bol neşeli mutlu sağlıklı bir ömrü olur inşaallah . allah gönlünüze göre versin ;)
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  25. bence yaptığın iş çok güzel bende sırf animelerden falan japonyayı görmek gezmek istiyorum tabi birde kültürel bakımıda var.youtube da izlediğim kadarıyla ve burada okuduklarım kadarıyla hala orayı gezmek istiyorum ama böyle bir bilgi aldığım içinde kendimi iyi hissettim açıkçası.Çünkü oraya gelirsem nasıl bir şeyle karşılaşacağımı bilmiyorum ve sırf bundan dolayı burayı takip ediyorum.Yaşam tarzları bakımından bence oldukça iyi bilgi veriyorsun.ayrıca videolardan fark ettim japoncan akıcı gibi :D.öğrenmek zor mu?

    YanıtlaSil
  26. bence yaptığın iş çok güzel bende sırf animelerden falan japonyayı görmek gezmek istiyorum tabi birde kültürel bakımıda var.youtube da izlediğim kadarıyla ve burada okuduklarım kadarıyla hala orayı gezmek istiyorum ama böyle bir bilgi aldığım içinde kendimi iyi hissettim açıkçası.Çünkü oraya gelirsem nasıl bir şeyle karşılaşacağımı bilmiyorum ve sırf bundan dolayı burayı takip ediyorum.Yaşam tarzları bakımından bence oldukça iyi bilgi veriyorsun.ayrıca videolardan fark ettim japoncan akıcı gibi :D.öğrenmek zor mu?

    YanıtlaSil
  27. Sergül abla ben business 10. Sinifa (lise 2.sinif) geçicem ve güzel sanatlar Lisesinin resim bölümünde okuyorum ilerde bir gün animasyon bölümünü okuyup ünlü bir animasyon sanatçısı ve ressam olmak istiyorum ve tabiki animeciyim .benimde hayallerimden biri Japonya'ya gitmek belkide belli bir süre orda yaşamak istiyorum. Tabi bende bu Japonya konusunda senin gibi düşünüyordum hala da öyle düşünüyorum.Yani Japonya gerçektende animelerden yada filmlerden gördüğümüz gibi değil. Mesela kuzenim amerikaya gitti ve gitmeden önce dizilerde ya da filmlerdeki gibi bir yer olduğunu düşünüyordu.ve gittiği gibi geri geldi diyebilirim. Yeni oranın insanları evet tatile giderseniz çok iyi ve kibarlar ancak iş orada yaşamaya gelince baya farklı olduklarını söyledi hatta da keşke gitmeden önce bir araştırma yapsaydim ona göre önlemimi alırdım dedi.ve bende oyüzden şimdiden orası hakkında araştırma yapmaya başladım iyiki de araştırıyorum yoksa orası hakkında hiçbir araştırma yapmasaydim gerçekten oraya uyum sağlamak zor olurdu benim için.ve sende iyiki de böyle bir yazı yazmışsın, seni çok seviyorum bir gün oraya geldiğimde seninle tanışmak isterm.

    YanıtlaSil
  28. Sergül ablam iyiki varsın senin sayende Japonya'ya gittiğimde ne yapmam gerektiğini yada oraya gittiğimde neyle karsilasicagimi biliyorum ve gerçekten çok iyi oldu bu yazı çünkü ben hep tedirgin bir insan olmuşumdur büyüzden bir şey yapmadan önce hep böyle araştırıp sorup sorustururum iyiki varsın :)

    YanıtlaSil
  29. seni çok seviyoruz dualarımız seninle sen milletimizin japonyadaki gururusun senin gibi yüce gönüllü insanlar oldukça dünya yaşayacak kendine dikkat et.haydi-in sağlıcakla kal büyük yürekli kadın..

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül