18 Mayıs 2013 Cumartesi

Japonlarda Beyaz Tenin Önemi


Bu ara bu konu ile ilgili mailler alıyorum.Bildiğim kadarıyla cevaplamak istedim.

Öncelikle günümüzde Japonlar beyaz tene aşırı önem gösteriyor ve bunun için büyük çaba harcıyor.
Benim bildiğim 2 ana sebebi var.

Birincisi eskiden kalma bir gelenek.Şöyle ki eskiden Japon halkı tarlalarda çalışan (pirinç ve yeşil çay özellikle) bir ırktı.Bu sebeple teni esmerdi.Ama o dönemde çalışmayan kesim yani zengin kesim beyazdı.Bu sebeple beyaz ırk onlar için statü demekti.Bu sebeple beyaz kadını da daha çekici buluyorlar.Bakınız geyşa.

İkinci sebep ise:Cilt kanserine karşı korunmaları.Japonların cilt tipi bizlere göre daha farklı.Onların beslenme kaynaklı cilt yapıları bize göre lekelenmeye daha yatkın olduğu söyleniyor.Bu sebeple beyaz kalmak gibi bir çabaları var.Tabii bir de işin güzellik yanı var.Beyaz ve lekesiz bir cildin daha iyi göründüğünü düşünüyorlar.
Bu yüzden bütün kozmetik ürünleri beyazlaştırma üzerine imal ediliyor.El kremi,şampuan gibi günlük zaruri malzemelerde de bu geçerli.

Yukarıdaki fotoğrafı 2-3 gün önce trende çektim.O gün hava çok sıcaktı.Ama bakınız elinde Uv korumalı şemsiyesi,eldivenleri ve boynunda şalı var.Yani güneş dokunamıyor hiçbir yerine.

Ben bir Türk olarak biraz aşırı buluyorum bu çabayı.Madem bu kadar korunacaksın neden bu saatte dışarıdasın?
Zaten kremlerinde,şampuanlarında güneş koruması kullanıyorsun bir de üzerine böyle hastalıklı gibi sarınmaya ne gerek var?

Yani aslında bence tek sebep güzellik takıntıları.Hastalıktan bu kadar korksalar su gibi alkol almazlardı bence.

Japonya'da en çok şaşırdığım konulardan birisidir alkol tüketimleri.Su gibi içiyorlar tabiri abartı değil yani.

İşte budur benim bildiğim ve düşündüğüm.Umarım açıklayıcı olmuştur.

Bir de şöyle bir gazete yazısı buldum.Güzel bilgiler var.Okumak için buraya tık tık

14 yorum:

  1. ben de beyaz tenliyim ve güneşe çok cıkmıyordum fakat bikaç ay önce vücudumdaki tüm kemikler ağrımaya başladı fizik tedaviye falan gittim sonra endokrin doktoru d vitaminime baktı nerdeyse vücudumda d vitamini kalmamıs. d vitaminini araştırınca eksikliğinin cok ciddi sorunlara yol actıgını gördüm. bizi uzun zaman güneşe çıkmayın diye korkuttular oysaki günde 15 dk güneşlenmek gerekiyor gem de güneş kremi sürmeden. 3 haftadır takviye alıyorum agrılarım biraz biraz azaldı o yüzden her seyin asırısı zararlı oldugu gibi azı da zararlı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimde d vitamini eksikligim vardi. doktorunun onayiyla Vitamin D3 (cholecalciferol) aldiginda biseyin kalmaz insallah. gunesin azida zarar. ozon tabakasina verdigimiz zarar sonrasi 'gunes girmeyen eve doktor girer' lafi tarihe gomuldu. gunesin pskolojik etkisi yadsinamaz ama herkesin yaz kis UVA koruyucusu kullanmasi lazim.

      Sil
  2. ben de beyaz tenliyim ve güneşe çok cıkmıyordum fakat bikaç ay önce vücudumdaki tüm kemikler ağrımaya başladı fizik tedaviye falan gittim sonra endokrin doktoru d vitaminime baktı nerdeyse vücudumda d vitamini kalmamıs. d vitaminini araştırınca eksikliğinin cok ciddi sorunlara yol actıgını gördüm. bizi uzun zaman güneşe çıkmayın diye korkuttular oysaki günde 15 dk güneşlenmek gerekiyor gem de güneş kremi sürmeden. 3 haftadır takviye alıyorum agrılarım biraz biraz azaldı o yüzden her seyin asırısı zararlı oldugu gibi azı da zararlı oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Nasıl olmuşta ayaklarını kapatmayı unutmuş hayret. Ya orası yanarda statüsü düşerse! Aman aman :D
    Kore'de farklı değil bu konuda. Aam Çin'de pek takıntı yok beyazlık konusunda. Beyazı sarısı esmeri bol bol. ;)

    YanıtlaSil
  4. enteresan .ilgiyle takip ediyorum seni

    YanıtlaSil
  5. Bence de aşırı.
    Herşeyin bir dengesi var. Vücudun direncinin artması için vücdun biraz güneşte görmesi lazımdır diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Kültürler arasi farklar hem guzel hem ilginç biz esmerleselim diye dely olurken onlar beyaz kalma cabasi icinde :) gerci onlara kimse bu ne boyle ruh gibi dolaniyorsun demiyordur bizde beyaz kalinca ki ben beyaz sayilirim boyle seyler duyuyoruz

    YanıtlaSil
  7. Ben yazın bile bronzalaşamayan, pembeleşip geri beyazlayan bir insan olarak Japonya'da pek makbul olurmuşum desene :))

    YanıtlaSil
  8. gene cok guzel bi yazi olmus. asillerin yada zengin olanin guzellik kriterlerini belirlemesi sadece japonya'ya ozgu degil. mesela avrupa'da da onceden beyaz ten makbulmus cunku dedigin gibi zengin olan evinde oturur gunesten kararmazmis. gunumuzde ise herkes bronz tenli olmak istiyo cunku bronz ten; param var, kisin ortasinda sicak ulkelere tatile gidebiliyorum yada solaryuma girebiliyorum demek.

    sadece 'Madem bu kadar korunacaksın neden bu saatte dışarıdasın?' kismina katilmiyorum. benim cildimde gunesle en ufak temasta kabartilar cikiyo. cok onemli bi sunusum oldugunda mecburen sokaga sapka, fular, eller cepte trio'suyla cikiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Bende yanmamaya çok özen gösteriyorum ama sadece krem ile önlem alıyorum. ki ben bronzlaşamayan bir insan olarak kızarıyorum sonra yavaş yavaş açılıyor tenim eski haline dönüyor . tamam lekelenmeler yapıyor çil falan ama bunlar çok abartmışlar be :)

    YanıtlaSil
  10. Ama vücudun güneşede ihtiyacı var, D vitamini açısından. Bu kadar sarıp sarmalanmak ta bi hastalık yapabilir :) Ne demiş atalarımız "Güneş girmeyen eve doktor girer" :)

    YanıtlaSil
  11. Teyzem gelmiş 60 yaşına daha ne uğraşırsın güzel olacağım diye otur evinde sudoku çöz değil mi ? :D

    YanıtlaSil
  12. Ben de geçen sene güneşlenmek yüzünden sırtım çil çil oldu. Bu sene yine dayanamadım denize gittim ve yine ıstakoz oldum. Töbe ettim, bir daha denize sabah erkenden ve akşam serinliği dışında gitmeyecem diye.Uzun kollu giysiler giyeceğim ve gerekirse şemsiye kullanacağım.

    YanıtlaSil
  13. Bence haklılar.deniz ve güneş yüzünden heryerim çil oldu.ki koruyucuyu en yüksek faktörlü olandan kullanırım bana mısın demiyor.ben de artik kollu giyiyorum denizde artı sapka gunes gözlüğü.açık tenlilerin dikkat etmesi gerekiyor cilt kanseri riski de var Allah korusun.ozon tabakası malum yanii..

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül