31 Mart 2013 Pazar

Japonya'da Ayran ve Yoğurt




19 Mart'tan beri  yazılmayı bekliyor bu yazı.Sonunda bugün videosunu çekebildim ve yazabiliyorum.Mart aylarının başında Japonya'da Türk ayranı çıkacak diye haberler yapılmıştı.Haberin son satırında tadı Japonlara göre değiştirilmiş yazıyordu.Bu sebeple meraktan çok korkarak bekledim kendi adıma.
Japonlar yoğurdu tatlı olarak tükettiği için biraz korkutucu geldi o dip not.

Türk restoranında çalıştığım bir dönemde bir Japon müşteri ayrana şeker eklemişti.Şok olmuştum.Dolayısı ile acaba mı korkusu vardı içimde.Ama şükür ki öyle bir şey olmadı.

Japonya'da satışa çıkan Türk ayranının tadı bizdeki hazır ayranlara benzer bir tat.Sadece biraz daha hafif bir tadı var diyebilirim.

Umarım normal marketlerde Türk ürünlerine daha sık rastlarız.Bu çok gurur verici ve çok güzel bir duygu.

Daha fazlasını videoda anlattım iyi seyirler.



 not:Japonya'da ayran piyasaya çıktığı gün Cengiz Semercioğlu bana twitterdan ulaştı.Hem ayran ile ilgili hem de Japonya'da satışta olan yoğurtlarla ilgili bazı şeyler sordu.Bende seve seve cevapladım.Hatta akşam akşam marketlere gidip o gün satışta varlar mı diye kontrole bile gittim.
Kendisine detaylı bir mail yolladım.Ertesi gün yazısında verdiğim bazı bilgileri kullanmış.Ve bilgileri daha çok Japon oyuncu Ayumi-san'dan aldığını söylemiş.
Benim anlattığım restoran hikayesinden ise 'bir arkadaşım' olarak bahsetmiş.Adımın geçmemesine üzüldüm.Bunu kendisine bildirdiğimde ise adını unuttum cevabını aldım.Hangisine daha çok üzüldüm bilemedim.Japonya denince akla gelmek güzel tabii ama sonrasındaki tavır kırıcı.Hadi benim adım bilinen bir kişi olmadığım için unutuldu Japon oyuncu Ayumi Takano'nun da adı Ayumu diye yazılmış.
Böyle bir tavır beni çok incitti.Tabii yazı telaşı,baskıya yetişme falan anlarım da keşke sebebi adını unuttum olmasaydı.

Ayumi Takano'nun vikipedia sayfası için buraya tık tık

26 yorum:

  1. Türk ayranı çıkmalı bence:)

    YanıtlaSil
  2. Ayran hakkinda verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Japonya'da Turk ayrani icmek gercekten gurur verici, ben de buldugum yerde almaya calisiyorum. Hatta Megmilk firmasina tesekkur mektubu gonderdim, cok memnun oldular. Yogurt olarak morinaga bifidus tavsiye ediyorum, daha eksi bir tada sahip: http://www.morinagamilk.co.jp/products/yoghurt/bifidus/88.html

    YanıtlaSil
  3. Bu gerçekten gurur verici bişi.:)
    Ama Cengiz Semercioğlu'nun yaptığına üzüldüm bende. Yazım hatası, sizin adınızın unutulması işini özensiz ve sadece yapmak için yaptığını gösterir.

    YanıtlaSil
  4. İnşallah Türk ürünlerini daha çok çıkarırlar ^^ Sevindim çok benzemese de bu ayranı görünce^^

    YanıtlaSil
  5. Paketin tasarımını da çok ince düşünmüşler üstüne çini desenleri var.Japonlar gerçekten başka kültürlere çok saygılılar ve bu tarz detaylara dikkat ediyorlar.Gerçekten çok gurur verici.Ayrıca Cengiz Semercioğlu'na da kocaman bir "yuh" demek istiyorum. Yaptığı cidden saygısızlık....

    YanıtlaSil
  6. Japonların damak tadı sanırım bizimkinden çok farklı.ete de şeker kattıklarını duymuştum,sanırım uzak doğu ülkelerinde yoğurt eşittir tatlı olarak algılanıyor.merak ediyorum balığa da şeker katıyorlar mı?

    YanıtlaSil
  7. Türkiye'den dünyanın öbür ucundaki bir ülkeye, orada yaşayan bir Türk'e internet sayesinde ulaşıyorsun ama sonuç "Adını unuttum". vay be.

    YanıtlaSil
  8. cengiz semercioğlu yazısının sonunda şöyle yazmış " Japonya da ilk gün ne kadar ayran satıldığını da yarın yazarım artık" ertesi günkü yazısını okumadım ama senden tekrar yardım isterse bu konu için bence ona güzel, sağlıklı (!) bilgiler vermelisin. :)Yaptığı ayıba karşılık olarak.

    YanıtlaSil
  9. Cengiz Semercioğlu'na hiç yakıştıramadım.Çok ayıp etmiş.Seni bulup bu soruları sorarken adını unutmamış ama iş gazeteye yazmaya gelince adını unutmuş nasıl olduysa.

    YanıtlaSil
  10. Bu yazının ana fikri: Adını hatırlayamadığım -tamam itiraf ediyorum- yazmaya üşendiğim o adam, bir gazeteci bozuntusudur. Hatta gazeteciyim diye geçinir. Bu gazetecilikte etik değildir. Türkiye'den sevgiler Sevgili Sergül Kato... (Ben yazdım işte:)

    YanıtlaSil
  11. Taa oralarda insanın vatanı ile ilgili birşeyler görmesi muhakkak gurur vericidir. Özellikle yoğurt ve türevlerini bol tuzlu yemeyi seven biri olarak şeker ve yoğurdu bir arada asla düşünemem. Bu arada rujuna bayıldım

    YanıtlaSil
  12. Cangiz Bey e selam olsun biz ayran severlerden ama konuyu ondan değil senden yani ilk kaynaktan duymak daha iyi oldu bence

    YanıtlaSil
  13. incinmekte cok haklisiniz, cengiz semercioglu'nun adinizi yazmayip kaynak gostermekten kacinmasi, dahasi buna uydurdugu kilif kabul edilemez. insan isine ozen gostermeli, kose yazariysa okuyucuya sundugu metni arastirmali, bilgileri dogrudan birinden aldiysa bunu da aciklamali. iyi ki tepkinizi gostermissiniz.

    ben blogunuzu okumaya yeni basladim. japonya'ya karsi ozel bir ilgim yok ama gurbetteyim, evimi cok ozluyorum. sizin yasama karsi durusunuz bana da ilham verdi. bunun icin de tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  14. Kırılmakta kesinlikle haklısın , sana ulaşmanın yolunu biliyorsa , konuşacağı insanın adını da biliyor olması gerekir , yada sorarsın , sormak ayıp değil .....
    Ben de buradan Cengiz Semercioğlu 'na sesleniyorum. Lütfen kırdığın kalp için bir şeyler yap , zaman geçerse üzerinden yapacağın hiç bir şey işe yaramaz.....

    YanıtlaSil
  15. Merhaba. Ayranla ilgili ayrıntıları merak edenler bu röportajı okuyabilir...
    http://www.cihan.com.tr/caption/Japonya-da-Turk-ayranina-yogun-ilgi-Ozel--CHOTk1NjA1LzQ=
    tuncay.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.samildemir.av.tr/2008/11/blog-yazarlarinin-telif-haklari/

      Sil
    2. Merhaba. Benim yayımladığım görüntüyü bu adresten izleyebilirsiniz. http://www.cihan.com.tr/video/OZEL-Japonya-da-Turk-ayranina-yogun-ilgi-CHOTk1NjA1LzAvMi80
      Kanalların hangi görüntüyü nasıl kullanacaklarını belirleme imkanım yok.
      Benim gönderimin altına neden telif haklarıyla ilgili bir cevap yapıştırdığınızı anlamadım. Haberimde siz sitenizden apartılmış bir bilgi mi var?


      Sil
    3. Ben sizin de bilginiz dahilinde oldugunu dusundum.Ustelik kanalla sizin benden daha hizli iletisimde bulunacaginizi dusundum.(videom kullanildigi icin)

      Sil
    4. Videonuz acilmiyor ne yazik ki.

      Sil
  16. Merhaba. Ayranla ilgili ayrıntıları öğrenmek isteyenler bu röportajı okuyabilir...
    http://www.cihan.com.tr/caption/Japonya-da-Turk-ayranina-yogun-ilgi-Ozel--CHOTk1NjA1LzQ=
    iyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke Samanyolu Tvde bloğumdan yaptığınız alıntıların yanında bloğumun adını veya adımı söyleyebilseydiniz.Hepsinden geçtim bir izin alabilirdiniz görüntülerimi kullanırken.
      Tekzip yayınlanmasını talep ettim.Aksi halde ve tekrarı halinde hukuki yollara başvuracağım.

      Sil
    2. Merhaba. Yayın sırasında söylediğim bilgiler, şirketten aldığım bilgilerdir. Röportaj sırasında bana aktarılan bilgilerdir. İkinci olarak, ben de Japonya'da yaşıyorum. Gün aşırı markete gidiyor. Yoğurdun burada nasıl satıldığını ve tüketildiğini biliyorum.

      Bence öncelikle dava açacağınız kişi Hürriyet yazarıdır. İstanbul'daki sıcak ofisinde otururken sizden aldığı bilgilerle köşe yazıp, sizden hiç bahsetmeyen yazar... Ayrıca bu kişiye karşı sadece kırgınlığınızı belirtirken Japonya'da yaşayıp gidip şirketle de röportaj yapan bir gazeteciyi neden davayla tehdit ettiğinizi de açıklamaya muhtaç.

      Sil
    3. Merhaba yayinda soylediginiz bilgiler konusundaki icimdeki hissi ispat edemem.Yani bu yalnizca bir histir.Zaten bundan daha cok habersiz ve izinsiz videomun kullanilmasina kizdim.Cunku o videoda ben de sizin anlattiginizi anlatiyorum.Madem kullanilacakti bir haber,bir izin alinabilirdir.

      Bu olay sizin benim ve Stv`nin arasindadir.Cengiz Bey ile olan konu beni ve onu ilgilendirir.

      Sil
  17. Demek bilmeden haberlere konu oldun, hiç şaşırmadım.Araştırmacı gazetecilik değil, aşırmacı gazetecilik.

    Haberciliğimize senelerdir hayranım ben de;
    New York'da yaşayan bir kuzenim var, İkiz kulelerde ara sıra toplantılara gidiyordu. Saldırı sonrasında bizim yerel gazetelerden biri beyaz gömlekli vesikalık bir fotoğrafını bulmuş, bina yıkılırken kaçanların arasından da bir beyaz gömlekliyi görünce ikisini eşleştirmiş."Amcası bu fotoğrafı görünce yeğeninin iyi olduğunu öğrenip rahatladı" diye haber yapmıştı. Daha da beteri bu haber sonradan büyük gazetelere de sıçradı.
    Gel de gülme...

    YanıtlaSil
  18. Japonya'da Türk ürünleri görmek mutluluk verici.

    YanıtlaSil
  19. ayyyyyyyy beni de japonya ya götürün aşığım japonlara

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül