23 Mart 2013 Cumartesi

Japonlar Neden Maske Takar?

 Japonya'ya ilk defa 2007 yılının Şubat ayında gelmiştim.O zamanlar ablam Kobe'de yaşıyordu.Onunla birlikte Kobe sokaklarında yürürken şok olmuştum bu kadar çok maskeli insanı görünce.
Ay gencecik adam da mı kanser diyordum içimden.Çünkü benim için maskeli insan sadece televizyonda gördüğüm kanser hastalarıydı.Hatta bu kadar çok kanserli insan gördüğüme üzülmüştüm.Bu fikrimi ablama açtığımda çok gülmüş ve dalga geçmişti benimle.

Japonlar Neden Maske Takar?

1-Kendilerini korumak için:Grip salgını uyarısı yapıldığında,bahar aylarında alerji dönemi başladığında hemen takarlar maskelerini.

2-Başkalarına zarar vermemek için:Grip olduklarında ya da alerjileri başladığında sürekli hapşururlar bunu maskelediklerinde çevredeki insanlara zarar vermediklerini düşünürler.

3-Sürü psikolojisi:Bence bir çoğu gereksiz bir abartıyla takıyor.Zaten Japonlarda en sevmediğim şeylerden biridir bu madde.

Bence maske görüntü olarak çok kötü duruyor.Tamam sağlık için falan da %70'i gereksiz tüketim.Bence kesinlikle hijyenik değil.Sabah takıyor maskeyi,akşama kadar 1000 kere hapşuruyor ama maske hala değişmiyor.Iyyy
Bir de maskeyi takıp bir süre sonra çıkarıp ceplerine koyuyorlar.Sonra da çıkarıp yeniden takıyorlar.Amaç korunmaksa nerede kaldı hijyen?
Geçenlerde Japonca dersi verdiğim öğrencilerden biri maskeliydi.Ne dediğini anlayamadım.Türkçe sesleri doğru mu çıkarıyor,yoksa yanlış mı tam olarak karar veremedim.O maskesini çıkarmayı akıl edemediyse ben ona diyemem ki maskeni çıkarır mısın?

Yoshi ile evlenmeden önce ona koştuğum şartlardan biriydi 'seni maskeli görmek istemiyorum'.Ve çok şükür ki görmedim bugüne kadar.

Yani tabii bunlar benim kişisel fikirlerimdir.Ama Japonlar her şeyi abarttıkları gibi bu maske olayını da gereksiz abartıyorlar.

Umarım sorularınıza cevap olabilmiştir.

*görsel:google

24 yorum:

  1. Kore'de estetik olup maske takanlarda çok fazlaydı. :)

    YanıtlaSil
  2. ilginç olmuş ama güzel faydalı bilgi

    YanıtlaSil
  3. Bir videonda görmüştüm. Maskeliydiler. Sorayım diyordum ama unutmuşum. İyi oldu bu. :)

    YanıtlaSil
  4. "Japonya'da Günlük yaşam -kısa kısa karışık videolar" ı izleyince benim de aklıma bu soru takılmıştı ve sormaya çekinmiştim :D
    Fikrin çıkış noktası çok iyi ancak gerçekten saçmalamışlar :)

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler açıklaman için merak ettiğim bir konuydu :)

    YanıtlaSil
  6. Alıntı Serrose:
    "Yoshi ile evlenmeden önce ona koştuğum şartlardan biriydi 'seni maskeli görmek istemiyorum'."

    Bu karşıtlık da abartı olmuş:))

    Maske Japonya'da cidden çok fazla kullanılıyor. Hatta bazı modalarda yer bile edindi artık.

    Belki Japonya'da kullanımı abartıya kaçmış olabilir ama bence biz de kullanmamakta abartıya kaçmış durumdayız. Zira maske kullanımı gerekli.

    Toz, polen, benzin, tiner, sigara vb. solunumumu çok kötü etkiliyor ama maske takamıyorum. Takınca herkes kanserli olduğumu düşünüyor ve bunun beni ne kadar zorda bıraktığını anlatamam.

    YanıtlaSil
  7. Ben de sigaraya alerjik olduğum için sigara içen arkadaşların yanında maske takmak istiyorum ama Niyon'un dediği gibi olmuyor işte :(

    YanıtlaSil
  8. Japonlar grip olmaktan çok korkuyor olmalı,yinede hoş bir görüntü değil(Japonlarında en az koreliler kadar görüntüye önem verdiğini düşünüyordum).Ben de belki oralarda sars virüsü gibi bulaşıcı ve ölümcül hastalıklar yüzünden takıyorlare sanmıştım,kedi köpek yiyorlar ya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedi köpek Japonya'da o şekilde tüketilmiyor yalnız.

      Sil
    2. Ne kadar cahilsiniz siz yaz hiç bir şey bilmeden yorum yapıyorsunuz o olay Çinde yalnız Türkiye sen sonra en sevdiğim ülkeyi bu şekilde bir katliamla suçlanan gerçekten akıllara zarar bir durum

      Sil
    3. Neden asilsiz yorum yapıyorsunuz hiç bir şey bilmeden ...En sevdiğim ülkeyi bu sekilde bir katliamla suçlanan gerçekten akıllara zarar bir durum bu yorumu büyük ihtimalle daha önce yazmistim ama gormemissindir diye tekrar söylüyorum orası bir MEDENİYET ülkesi asla hiçbir koşulda bu yorumu yapamazsin !! Ha bu arada Cahil ...Asilsiz insan o ülke Çin

      Sil
  9. İlk defa duydum bu olayı. Ama enteresanmış, ve dediğin gibi abartı olduğunu düşünüyorum. Gerçekten kurallarına uymadıktan sonra bir anlamı yok.

    YanıtlaSil
  10. degısık bır konu olmus :D banada beklerım sevgıler

    YanıtlaSil
  11. Bende her zaman merak etmişimdir. İi oldu

    YanıtlaSil
  12. Japonya senin herşeyine çok ters bir ülke bence sen tez zamanda türkiyeye dönmeye bak çünkü yazılarınından çok mutsuz ve çok sinirliymişsin gibi görünüyor belki aile özlemi belki japonya gibi sevmediğin bir yerde yaşamak.En basit taktıkları maskeler bile sende antipatiklik nefretlik duygusu uyandırıyor çok hayalperest iyi bir kızsın kendine yazık etme ilerde yoshiye türkiyeden teklif falan gelirse kabul edin bence.

    YanıtlaSil
  13. bence güzel bir uygulama. hijyenik kullanıp kullanmaması kişiyi ilgilendirir neticede, bizimkilerin yaptığı gibi eline hapşırıp sağa sola sürmesinden iyidir :)keşke TR'de de olsa... bi arkadaşım diş tedavisi görürken takmış da maske bir süre, herkes üzülerek, acıyarak bakmış. kanser falan sandılar heralde senin gibi :)

    YanıtlaSil
  14. Teşekkürler,ilginç bir şeyi daha öğrendik sayende. :)

    YanıtlaSil
  15. Japonya nüfusu çok fazla olduğundan bu tarz tedbirler almaları gayet güzel bir davranış düşüncesindeyim.
    Bunu abartmak kötü yani işte bahar geldi haydi çıkarın maskeleri gibi belli bir dönemde herkesin maske takması saçma geliyor ama ben hasta oldum başkasına bulaştırmayayım amacıyla maske takmaları gayet mantıklı.
    Böyle kalabalık bir ülkede bir salgın olsa devlet bunun altından kalkamaz ki kalabalık yerlerde görülür salgınlar. Bu açıdan bakarsak gayet mantıklı ve hatta "medeni" bir davranış düşüncesindeyim.

    Sağlık yoksa dış görünüşünde bir anlamı yoktur :) İlginç bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Seni kısa bir zamandır takip ediyorum.Ancak çok eğlenceli videoların ve sen de çok sempatiksin.Zevkle takip ediyorum :) Lütfen devam et :)

    YanıtlaSil
  17. var be bende ilk öyle düşünüyodum ama değilmiş :)

    YanıtlaSil
  18. Kendileri hasta ise maske takıp dışarıya mikrop salmak istememeleri bence çok düşünceli, burada adam yüzümüze hapşırabiliyor.

    YanıtlaSil
  19. teşekkürler, çok net bilgi olmuş.. :)

    YanıtlaSil
  20. çok güldüm la japonların bu olayna bilmiyordum valla :D komikmiş

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül