8 Şubat 2013 Cuma

Kitap Okuma Yolları


Nasıl bu kadar kitap okuyorsun,kendini nasıl motive ediyorsun,ben nasıl kitap okurum gibi sorular bana çok soruluyor.
Öncelikle ben çok kitap okuduğumu düşünmüyorum.Ama güzel kitap okurum burası doğru.Kendimi bir türe ya da yayınevine ya da yazara bağlamam.Zaten blogda okuduğum kitaplara bakarsanız bunu anlayabilirsiniz.Ben her kitabın bir mesajı olduğuna inanırım.Ama o mesaj bana mıdır ya da o anda mesajı algılayabilecek durumda mıyımdır orası kader ya da muamma.
Başkası için asla kitap okumadım.Beni okuyor görsünler diye bir derdim hiç olmadı.Yıllardır kendimle yarışırım amacım hep kendimi geçmektir.Bu sebeple kitap okurken başkalarını hedef alan insanları komik bulurum.Bu iş başkası için yapılmaz.Kendiniz için okumalısınız.

*Kitap okuyamıyorum,sıkılıyorum,uykum geliyor vb gibi önyargılarınızı bir kenara bırakın.Bu  düşünce ile kitabı elinize aldığınızda zaten okuyamazsınız.

*Öncelikle kendinize uygun kitabı bulmalısınız.Bunu ilk kitapta da başarabilirsiniz 20. kitapta da yani sabredin.
Tek başınıza bir kitapçıya gidin.Bütün raflarda dolanın rengi,kapağı ya da adı hoşunuza giden bir kitabı elinize alın (aslında kitap kapağına göre seçilmez ama ilk seferde sizi çeken bir nokta bulmamız şart) arka kapağını okuyun,sayfalarını çevirin ve eğer içinize sinerse kasaya yönelin.
Ya da bu işi evdeki kitaplığınızda da yapabilirsiniz.

*Kitapları kalınlığına göre sınıflandırmayın.Bazı kitaplar var 750 sayfa 2 günde okunabilir bazı kitaplar var 50 sayfa sizi 6 ay bağlayabilir.Bu sebeple kalınlık aldatıcıdır.Ama yine de bu işe yeni başlayanlar için ağır kitaplar (hem konu hem de sayfa) iyi bir başlangıç olmayabilir.

*Bu kitap bana göre değil diye bir şey yoktur.Siz o anda o kitaba göre değilsinizdir.Baktınız okudukça içiniz acıyor,moraliniz bozuluyor.O an o kitaba bir mola verin.Gidin kendinize başka bir kitap seçin.Sonra zaten dönersiniz yarım bıraktığınız kitaba.

*Ne sevdiğinizi bulana kadar bir çok tür kitap edinmelisiniz.Mesela elinizde öykü,roman,şiir ve biyografi kitapları olsa.Hepsini okuduktan sonra hangi tarzda daha akıcı olduğunuzu tespit edebilirsiniz.Bir sonraki kitap alışverişinizde bu türe yönelebilirsiniz.

*Bence kitap okumanın en büyük anahtarlarından biri elinizin altında her an kitap olmasıdır.Bu sebeple çantanızda,arabanızda ve evin belirli yerlerinde kitap bulundurmanızı tavsiye ederim.Bu madde vaktim yok okuyamıyorum diyenlere de çare olacaktır.Gün içinde ne kadar beklemek zorunda olduğunuzu düşünün.Bankada,durakta,fatura öderken,yemeğinizi beklerken gibi bir çok fırsat var elinizde.Yalnız çantanızda taşımak için öykü ya da bölümlerden oluşan kitapları tercih etmenizi tavsiye ederim.Böylece bölüm sonlarında ara verebilirsiniz.Romanlarda sürekli yarım bırakmaktan konuyu anlamanız zorlaşabilir.

*Aynı madde evin içinde de geçerli.Ben aynı anda bir çok kitap okuduğum için evin her yerinden kitaplarım çıkar.Koltukta,bilgisayarın yanında,baş ucumda ve tuvalette gibi.Koltuğun yanında şiir ya da kişisel gelişim kitaplarını bulundurabilirsiniz.Böylece upuzun reklam aralarında 1 şiir okuyabilir ya da bir bölüm bitirebilirsiniz.
Şiiri çok önemseyenler bana kızmasın.Ben ne yazık ki uzun uzun şiir okuyamıyorum içinde kendimden bir şey bulmadıkça.Bu sebeple fazla şiir kitabım yoktur.Olanı da böyle anlarda okunmuştur.Üzgünüm!


*Ve verebileceğim son fikir ise not almak,liste yapmak.Bu fikri daha önce bloğumda yazmıştım.O günden sonra birçok kişi bu maddeyi uygulamaya başladı.İnanın işe yarıyor.
Okuduğunuz kitapları ve okunmayı bekleyen kitapları listelediğiniz zaman kendinizi motive etmiş oluyorsunuz.
Okunmayı bekleyen kitaplar listesinden madde silmek ne kadar eğlenceliyse onu okuduğum kitaplar listesine eklemek de bir o kadar zevkli.Hem rakamların büyüsü de var.Ocak ayında 3 kitap okudum bunu şubatta 5 yapacağım gibi cümleler kurarken bulabilirsiniz kendinizi.


İşte böyle umarım birilerine yardımcı olur bu yazı.Az ya da çok yeter ki okuyun!Buna ülkemizin ihtiyacı var.Üstelik kitap okumak bu dünyadaki en ucuz ve en güzel şey.
Alın kitabınızı ve içeceğinizi balkona çıkın,pencere önünde oturun,parka gidin,bahçeye çıkın ya da yatağınıza uzanın.Ondan sonra kitabın sizin için başlatacağı filme dalın.

Bol okumalı günler!Kitabınız bol olsun :)

Bir de naçizane not:Kitap okumak için vaktim yok ve kitap okumak hobim gibi cümleler kurmayın çok komik oluyor.Zaman illa ki bulunur yeter ki istek olsun.Ve kitap okumak hobi değil ihtiyaçtır.
Bu tamamen benim fikrimdir.


Daha önce yazmış olduğum Okuma Listesi adlı yazım için buraya tık tık 

23 yorum:

  1. Okumayı çok sevenlerdendim, bir blog açıp hatta (Sanem'in pen.ceresi) okuduklarımı orada bile paylaşmıştım."Kitap okuyamıyorum" sözü 6 ay kadar önce bana bir önyargı gibi gelirdi. Kitap okumak için zaman bulamıyorum diyenlere, okumak için "zamanı kendisinin yaratması gerektiğini" söylerdim. Ama ne yazık ki artık ben de okuyamaz oldum. Oğlum lösemi'ye yakalandığından bu yana, 6 aydır hastanelerdeyim ve dikkatimi bu hastalıktan başka birşeye yönlendiremiyorum. Konsantre olamıyorum. Yazını okuyunca iç geçirdim, mutlu oldum. Sanki birgün herşey düzelecek gibi hissettim. Eline, yüreğine sağlık Serrose.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanem

      Acil sifalar diliyorum ogluna.Tabii ki hastalik ayri bir durum.Allah yardimciniz olsun

      Sil
  2. Bu yazının altına imzamı atarım ne güzel toparlamışsın konuyu Sergül'üm... Ben de çözümü işe gidip gelirken yollarda okumakta buldum. Herkes arabada okuyamıyor ama bence zamanla alışılıyor, yeter ki okumak istensin, bir çözüm her zaman bulunuyor....

    YanıtlaSil
  3. Tamda duygularıma tercüman olmuşsun serrose, İnsanlar televizyon izlemeye ve hayal güçlerini sınırlandırmaya bayılıyorlar, Görsel anlamda işitsel anlamda her şeyi sunuyor çünkü tv ler ve herkes işin kolayına kaçıyor. Halbuki yazarın anlatımına göre hayalinde canlandırmak bence hem bir şeyler öğrenmek hem hayal gücünü geliştirmek hemde kendi çektiğin bir filmi izlemek (hatta sonradan filmi çekildiğinde ve izlediğinde kendi çektiğin filmin tadını bulamazsın genelde:) zevki anlatılamaz. Ama zaman zaman televizyonun renklerine sesini kaptırıyoruz hepimiz kendimizi maalesef... Ama yinede mazereti olamaz kitap okumamanın...

    YanıtlaSil
  4. ben de aynı taktiği uyguluyorum evin her yeri kitap dolu ve tuvalet dahil her yerde okunan bir kitap mutlaka olur..

    YanıtlaSil
  5. merhaba serrose, seni mimledim. eğer cevaplarsan sevinirim..

    YanıtlaSil
  6. öyle tanıdık geldi ki bazen kapak dizaynı ve rengine göre kitap almama izin vermem:) Komik belki ama bazı yaramazlıkların kazandırdığı kitapları düşündükce bu da bir yol olur diyorum. Ayrıca sahaflardan ve özellikle Migros vb sepetlerinden inanılmaz indirimli fiyatlara aldığım ve cok sevdiğim kitaplarım da var. Bu da hazine sandığı karıştırmak gibi bir şey. Bu arada kitap tanıtımı, alışverişi serilerini özlemisiz.

    YanıtlaSil
  7. Şu okunmamış kitaplar listesi fikri çok hoşuma gitti, o kadar çok okunmayı bekleyen kitabım var ki, hemen buna bir defter ayırıp bende yapacağım , yanlarına da okuduğum tarihleri yazarım süper

    YanıtlaSil
  8. Merhaba abla benim ismim murat.Sizi daha önce Hürriyet gazetesindeki en iyi bloglardan keşfettim.Sitenize bi girim dedim ve gerçektende etkilendim bu siteden ve sizin yaşantınızdan,her gün güncel olaylar paylaşmanızdan.Bende üniversiteye hazılık okuyorum.

    Bende kitap okumayı seven biriyim.Ama öncelikle şunu söylemek istiyorum,ağır kitaplar gerçekten de okunmuyor,yani hiçbir şey anlayamıyorum.

    Ben roman okurum.Polisiye,aksiyon,gerilim,macera bu kitapları okumak çok eğlenceli.Gerçekten de inanın bir kitaptan etkilendiğim olursa,yemek yemediğim günler olmuştur.

    Sanki film izliyormusum gibi,okuduğum yerler hayalimde canlanıyor bende bir kitap için en güzel özellik bu olsa gerek.

    Abla kusura bakma biraz uzun yazdım.Anca içimi dökebildim.:)

    Hadi bir soruyla yorumumun sonuna gelim bari :)

    Japonlar böcek tarzı şeyler yiyor mu şu anda?Merak ettimde o yüzden sordum abla.Kendinize iyi bakın.Bol okumalar!

    YanıtlaSil
  9. çok güzel bir yazı olmuş :) özellikle şu liste işi çok işe yarıyor :)
    elimde okumayı bekleyen kitaplar, alınacak kitaplar, okuduğum kitaplar diye 3 çeşit liste var ve bu liste olayı çok eğlenceli :)

    YanıtlaSil
  10. Çok faydalı bir yazı olmuş bence. Merak edenler biraz olsun bişeyler kapabilirse ne ala.

    YanıtlaSil
  11. Serrose'cim ne kadar güzel yazmışsın, kitap okuma konusundaki fikirlerine katılıyorum ve bu güzel, etkili tavsiyelerin için çok teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel olmuş Sergül Abla.Bende senin yazılarından sonra liste yapmaya başladım çok işe yarıyor.Ama kitap okumak öyle ucuz değil,Türkiye'de kitaplar pahalı geliyor . Öğrenciyim sonuçta :D Beğendiğim kitaplar 20,30 TL çıkıyor genelde :(

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel yazmışsın :) Belki birilerine örnek olur bu yazı :)

    YanıtlaSil
  14. Aslında bir kez başlayınca asla durmak bilmeyen bir olay kitap okumak, bir çeşit bağımlılık. Umarım bu yazıyı yazmanızı isteyenler faydalanır.

    Şiir konusunda yalnız değilmişim. Hiç aram olmadı şiirle ne yazık ki.

    Bir de yazsam mı yazmasam mı diye çok düşündüm; ama fikrimi de belirtmek istiyordum. Samimiyetinize güvenip yazmaya karar verdim :)
    Kitap okumak benim için bir ritüel sayılabilir. O yüzden tuvalette veya yemek yerken - atıştırmalık yiyecekler veya kahve, çay vs değil- kitap okuyamam. Kitapta yaşananlarla iç içe bir haldeyken nasıl başka işlerle ilgilenebilirim ki.Tabii yapan kimseler vardır, ben sadece kendi fikrimi söylemek istedim :)

    YanıtlaSil
  15. Harfi harfine katılıyorum.

    YanıtlaSil
  16. Neredeyse her odada ayrı bir kitap var. Ruh halime göre odadan odaya kitaptan kitaba geçiş yapıyorum ama beni asıl e-kitap okuyucu yaktı. Amazon'un her gün yayınladığı bedava kitaplardan koca bir sanal kütüphane oluştu...Son baktığımda 235 kitap okunmak için bekliyordu :))
    Datça'dan sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Okuma alışkanlıklarımız oldukça benziyor , ben de ilkokul zamanlarımdan beri kendi çapımda listeler yapar,okuduklarımı ayrı deftere,okunacakları,alınacakları ayrı defterlere yazarım.Çok keyifli ve motive edici oluyor.Yaşasın kitap okumak:)

    YanıtlaSil
  18. Bugün Kitaplarla ilgili neredeyse tüm videolarınızı izledim. Şimdi de yazıları okuyorum. :D Bu yazıdan önce listemi de yaptım. Geçen sene neredeyse hiç kitap okuyamadım. Tabi almaya devam ettim. Bu sene kitaplığımda okunmamış 24 kitap ve okumak istediğim bir sürü kitap var. Çayım hazır başlıyorum :D

    YanıtlaSil
  19. Merhaba belki bu yorumu göremeyebilirsin belkide görüp saçma bulabilirsin ama ben gerçekten artık bilgasayar başından yoruldum tüm arkadaşlarım bir kitap alıp bitirip onun üzerine yorum yaparken ben hiç birşey okumayıp o konuya dahil bile olamıyorum bu dediklerini harfi harfine yapıcagım teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. Merhaba belki bu yorumu göremeyebilirsin belkide görüp saçma bulabilirsin ama ben gerçekten artık bilgasayar başından yoruldum tüm arkadaşlarım bir kitap alıp bitirip onun üzerine yorum yaparken ben hiç birşey okumayıp o konuya dahil bile olamıyorum bu dediklerini harfi harfine yapıcagım teşekkürler

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül