21 Şubat 2013 Perşembe

Benim Garip Japonlarım #1



Malumunuz gözümden rahatsızım.Öncelikle geçmiş olsun dilekleriniz,mesajlarınız ve dualarınız için çok teşekkür ederim.İyi ki varsınız.
Gözüm rahatsız olduğundan mümkün olduğunca gözümü dinlendirmeye çalıştım.Ama ne kadar zor bilemezsiniz.Okumadan,izlemeden,bir şeylere bakmadan vakit geçirmeye çalışmak çok zor.Ama dün en azından pc kullanmamaya çalıştım.Ve koltuğa uzanıp bütün gün uyukladım.Televizyonu da açtım ki bana ses olsun.Çünkü dün Yoshi'nin toplantısı vardı.Japonya'da toplantı demek sonrasında parti demek.Bu sebeple yalnızdım bütün gece.
Bir ara uyandığımda televizyonda bir program vardı.Uyku sersemi tvnin fotoğrafını çekmeyi unuttuğum için benim fotoğrafımla idare ediniz.
Zaman zaman Türk gazetelerinde de görürsünüz Japonların garip servislerini.

Mesela 'kiralık sevgili' hemen aklınıza yatak-döşek gelmesin.Sevgilisi olmayan kadın ya da erkek birkaç saatliğine kendine sevgili kiralayabiliyor.İşte kendisine güzel sözler,hediyeler (ki parasını kendi ödüyor),birlikte film izlemek gibi 'normal' aktiviteler yapıyorlar.
Ya da 'kiralık arkadaş' var.Birlikte gezin,alışveirş edin,sorunlarınızı anlatın,omzunda ağlayın gibi şeyler yapabiliyorsunuz.
Tabii bir de bunları düğüne,cenazaye yani aile ortamına da götürebilirsiniz.Hepsinin bir fiyatı var.
Bunlar bildiğim şeylerdi.Ama beni dün şok eden (5 yıldır Japonya'dayım ve hala şok olabiliyorum) 'kiralık anne' servisi varmış.
Kiralık anne sabah sizin evinize geliyormuş.Japonlar tek yaşadığı için genelde bu servise ihtiyaç duyuyorlarmış.Eve gelir gelmez ev işine girişiyormuş.Yemek,temizlik,ütü vb.Şimdi diyeceksiniz ki yaptığı için temizlik görevlisi ile aynı.Hayır efendim farkı şu.Ev sahibine ismiyle seslenip Oğlum hadi uyan sabah oldu,yemeğini ye gibi şeyler söylüyormuş.Yani anne gibi diyelim.

Şok oldum ve eminim ki olmaya da devam edeceğim.Çünkü burası Japonya!

*Fotoğraftaki benim başkası değil yani.2010 yılında Kyoto'da yaptırmıştım Maiko makyajını.
Yazısını okumak için buraya ve buraya tık tık

25 yorum:

  1. Sanırım benimde en çok şaşırdığım ülke orasıydı sergül :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hehehe sasirilmaz mi ya :) hadi ciksin artik kitap okuyalim senin Japonyani :) nerelerdesin?

      Sil
  2. Ay aglayacagim, toplumda yalnizligin ciddi boyutlarda olmasi lazim boyle servislere ihtiyac duyulmasi icin. Ne kadar cok yalniz insan var kim bilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Japonya inanilmaz yalniz bir ulke.yalniz yasayip yalniz oluyorlar hatta yalnizliktan oluyorlar

      Sil
  3. Geçmiş olsun Sergülcüm.Ilık çay banyosu göze iyi gelir biliyorsundur belki.Siyah çayla,steril bez ya da pamukla,yatmadan önce ok??

    YanıtlaSil
  4. Herhalde yazdığına en çok şaşırdığım yazı bu olsa gerek Sergül... Bu derece yalnız olduklarını bilmiyordum. Ne kadar farklı iki kültürüz :)

    YanıtlaSil
  5. Nasil bir pazar kurmus adamlar oyle yahu. Valla ben de sok oldum :)

    YanıtlaSil
  6. Haha çok komikmiş yaaa:))

    YanıtlaSil
  7. şu işe bak, Japonya bu kadar mı yalnız?
    türkiyede de var, hemde bayağı.
    doğal mı görmeli bilemiyorum, zira bilim ve teknoloji karşı konulamaz bir aşk oldu.
    kaçınılamaz sonuçlarından.
    değişmeyen tek şey değişim ya..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. ay bana çok dokundu ama bu :(
    parayla sevgi almak :(
    allah kimseyi yalnızlıkla sınamasın puff

    YanıtlaSil
  9. bu kyafetlerde göğsü dümdüz göstermye calışıyorlar halada öyle kızlar mini giyiyo ama göğüs açan neredeyse yok neden acabaa

    YanıtlaSil
  10. enteresan ya kiralık anne onuda ilk defa duydum :) cnm geçmiş olsun benim de dün gece gözüm kızardı fln bende bu durumlarda visine göz damlası ile blefaroshampoo kullanıyorum daha iyi geliyor gözüme ;)

    YanıtlaSil
  11. İnsanlar kendini kandırmak için neler bulmuş neler :) Gözün için çok geçmiş olsun. Bir an önce iyileşirsin umarım dikkat et kendine. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Vay canına, fiyatları ne kadarmış çok merak ettim??:)

    YanıtlaSil
  13. geçmiş olsun tekrar canım dikkat et kendine bize lazımsın ;)..... çok cici olmuşsun buarada arada değişiklik lazım farklı şeylerle görelim seni yakışıyor ;)

    YanıtlaSil
  14. Mrb. Çok geçmiş olsun ilkin. Her şeyde vardır bir hayır; sıkıntılı olsa da göz gibi işlevi hayati bir organın rahatsızlığı, iyiye sebeptir inş.alıp götürsün hepsini.Ben yazdıklarını okuyunca yalnızlıktan ziyade maskeli ve role dayalı bir yaşam anlayışından ürktüm. Sen bir yalanı oynuyorsun ve karşı taraf bu yalanı ısrarla istiyor. Ortak bir yalanı büyütüyorsunuz.Kendine ait bir yolun yok gibi.Kasılır insan. Dürüst değiller o vakit genel toplum yapısı olarak

    YanıtlaSil
  15. bugun ben de japonya'yla ilgili sasirtici bisey ogrendim.
    japonya'da idam cezasi varmis ve uygulaniyormus. en son dun uc kisi idam edilmis ve idami bekleyen yuz otuzun ustunde insan varmis.

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Güleyim mi? ağlayayım mı? bilemedim. Eve gelen yardımcının size oğlum veya kızım diye hitap etmesi yalnızlığı ne derece yok edebilir anlam veremedim. Ama böyle bir meslek oluşturulduğuna göre talep olmalı demek ki:)

    Bu arada fotoğraf bana ait demeseniz asla tahmin edemezdim...

    YanıtlaSil
  18. Allahim yarabbim neler duyacagiz :))

    YanıtlaSil
  19. yumurta yazınızla bunu hemen bağlıyorum birbirine. tamamen yalnızlıktan ve aşırı bireysellikten kaynaklı sanıyorum bu durum. o kadar yalnızlar ki anne şefkati için para odemek zorundasın. hakkaten yazık bu insanlara :(

    YanıtlaSil
  20. japon toplumunda yalnızlık gerçekten had sayfada onu anladım sergül :) ama ne kadar bu sektörler oluşsa da hiçbir replikasyon his, gerçeğinin yerini tutmaz! Kumar gibi, uyuşturucu gibi daha çok daha çok isteyecekler ama hiçbir zaman tatmin olmayacaklar. Ne yazık!

    YanıtlaSil
  21. Japon toplumunda yalnızlık gerçekten had safhada Sergül:) Yalnız replikasyon hisler, hiçbir zaman gerçek hislerin yerini tutmaz, o yüzden uyuşturucu gibi, kumar gibi gitgide daha çok ve daha çok isteyecekler ve yine de tatmin olmayacaklar. Ne yazık!

    YanıtlaSil
  22. Öncelikle yazıyı okumadan önce fotoğraftakini Japon sandım. :))
    Çok ilginç ya daha neler çıkar acaba kiralık çocuk falan. Ama kiralık anne öğrenciler için güzel bir şey olabilir gibi.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül