19 Ocak 2013 Cumartesi

Deprem Neyi Değiştirir?


Fukushima depreminden sonra birçok şey değişti Japonya'da.Ülke diğer ülkelere göre çabuk toparlandı ama tabii ki hala açık bir yara.
Geçenlerde tesadüfen bir programa denk geldim.Tam ortasında açmış olduğum için başını anlamadım.Açtığım anda kameralar bir anasınıfını gösteriyordu.Çocuklara deprem olduğunda neler yapmaları gerektiğini öğretiyorlardı.Buraya kadar olanı normal bir eğitimdi.
Bu sınıfı özel ve önemli kılan öğretmenleriydi.Ana sınıfı öğretmeni deprem bölgesine gitmiş.Orada yapılan anıtları ve o bölgeyi gezmiş.Bolca fotoğraflar çekmiş.Tam olarak anlamadım ama sanırım ülkenin 4 bir yanından gelen destek mesajlarından oluşan anıtlar yapmışlar.Onların fotoğraflarını çekmiş.
Ve sonra evine döndüğünde depremde ne yapılması gerektiğine dair bir şarkı bestelemiş.

Sözlerini not almadığım için unuttum.Ama çok güzel bir düşünce bayıldım bu fikre.Çocuklara hareketleri ile öğretmişler.

2 poz fotoğrafını çekmiştim.Yani yukarıda yazan sözler şunlar aşağı yukarı.

*Büyüdüğünde de unutma bunları

*Daha,daha yüksek bir yere

Evet Japonya'da Fukushima depreminden sonra en çok değişen şey tsunami korkusu oldu.Çünkü adamlar depreme alışkınlardı ama tsunamiye hazırlıksızlardı.

O günden sonra tsunamiye karşı bilinçlendiriliyor herkes.Mesela yukarıdaki anasınıfının haftalık programında yüksek bir yere kaçma saati diye bir şey var.

Şarkıyı söyledikten sonra öğretmenleri eline kronometreyi aldı ve birden koşmaya başladılar belirledikleri yere.İlkinde çocuklar yavaş koştu,aralarında konuştular falan.Hemen öğretmenleri uyardı.Aranızda konuşmayın,tsunami sizin için beklemez,arkanızdan gelir hızla gibi uyarılarda bulundu.2. koşuşlarında bütün çocuklar düzenli ve hızlıydı.Çünkü ufacık kalplerinde o korkuyu biliyorlardı aslında.

Bu sınıf diğer okullara gidip şarkıyı söyleyip onlara da öğretiyor.Hatta ortaokul ve liselerde de şarkıyı söylediler.Herkes öğrensin,ezberlesin diye.Bir de cd olarak da çıkarmışlar.Bence bir öğretmen olarak yaptığı büyük bir şey.Bir anaokulu öğretmeni olarak gurur duydum.

Ve anıttan bir söz yazmak istiyorum.

100 kere kaç 100 kere gelmese bile
101. kez gene kaç!

(tsunami ihtimali yüzünden yazılmış bir söz.Yüksek yerlere 100 kere kaçarsın 100 kere tsunami olmaz ama 101. de yine kaç anlamında)

Bu arada değişen şeylerden biri de televizyon haberlerinde oldu.Normalde deprem olur almaz alt yazı olarak geçilirdi.Artık tsunami ihtimali var-yok diye de bilgilendiriyorlar.

Yani deprem her şeyi değiştirir diye bitirmek isterim.


4 yorum:

  1. Depremde en güvenli yer orası, herşey eğitimle başlıyor ne de olsa. Bu arada bu fotoğrafına bayılıyorum (botanikçiyim diye mi acaba?) :=

    YanıtlaSil
  2. keşke bizim ülkemiz de biraz olsun her şeyi unutup normalmiş gibi devam etmek yerine biraz olsun bilinçlendirme çalışmaları yapsa

    YanıtlaSil
  3. çoçukların küçük yaşta eğitilmeleri,bilinçlendirilmeleri çok güzel. darısı bizim insanlarımıza.

    YanıtlaSil
  4. Değiştirdi Sergul hakikaten. projemiz iptal oldu. gelecek olan dost uzmanlar sırası ile Fukushima da çalısmaya gitti. TEPCO da çalışıyorlardı. içlerinden biri daha yeni dondü Tokyo ya aileleri zor günler yaşadı. Hele küçük cocuğu olanlar için daha zordu. NHK de hic unutmadığım bir belgesel var kayıp 4 yaşındaki cocuğun annesinin ağzından anlatılıyordu hersey, her bir sahnesi aklımda. Ama dedigin gibi unutmayacaklar olanları ve Tsunamiden korunmanın yollarını da en güzel şeklide uygulayacaklar....

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül