13 Kasım 2012 Salı

Ne İş Yapıyorsun?



 Başlıktaki soru benimle ilgili en çok merak edilenlerden biri.Nedenini bilmesem de açıklamaya karar verdim.

Öncelikle Türkiye'de yaşarken MEB. sözleşmeli Okulöncesi öğretmeniydim.Liseyi kız meslekte okudum.Biz okurken çıkmıştı Açık Öğretim Fakültesinde hem okuyup hem de çalışabilme kanunu.Ben ne yazık ki mezun olamadım.3.sınıf terk! Okulumu bırakıp Japonya'ya geldim.Hatta ben geldikten sonra Kuşadası'nda bir okula atamam çıkmıştı.En sevdiğim yere ah ah!

Neyse kendimi Japonya'da bulduğumda 22 yaşındaydım.Hem kadın hem genç hem de dil bilmeyen olunca zaten yapabileceğiniz iş sayısı oldukça azalıyor.Hiç olmadı şu bu olurum mantığı ne yazık ki Japonya'da geçerli değil.Hizmet sektörü en zor alanlardan biri burada.

 2007'den beri çalıştığım işleri burada yazayım.Böylece merakınızı gidermiş olursunuz umarım.Öncelikle benim ablam o dönemde Japonya'da yaşadığı ve aşçılık yaptığı için benim kendimi geçindirmek gibi bir derdim olmadı.Benimki daha çok harçlığımı çıkarma,tecrübe kazanma adınaydı.

Geldikten bir süre sonra Japonca okuluna başlamıştım.Orada bir Türk bayan ile tanışmıştım.Onun sayesinde buradaki bir Türk okulu yetkilileri ile tanışmış oldum.Sonrasında bu okulda melez çocuklara Türkçe öğretmenliği yapmaya başladım.Emin olmamakla beraber sanırım haftada 1 gündü.Bu okul vasıtası ile bir Türk bey ile tanıştım.Açacağı Türk restoranında garsonluk yapmamı istedi.Sonrasında burada garsonluğa da başladım.Garsonluğun yanında bulaşık da yıkadım,restoranın temizliğini de yaptım.Olmadı restoranın broşürlerini dağıttım caddede o da olmadı ise kapıda müşteri bekledim.
Bir süre Japonca okulum,Türkçe okulu ve Türk restoranı arasında geçti hayatım.

Sonrasında ablamı ziyarete gittiğim dönemlerde Kobe'de bulunan bir Türk restoranında garsonluk yaptım.

Sonrasında Fukuroi'ye taşındık.Fukuroi küçük,köy gibi yer der dururum.Orada ne yazık ki çalışabileceğim alan yok gibi bir şeydi.Şehirde çok fazla fabrika vardı.Ama açıkçası oralarda çalışmayı hiç düşünmedim.

Fukuroi'de çalışamadığım için internet üzerinden satış yapmaya başladım.Etsy'de dükkan açtım sonrasında Japon pazarı geldi arkasından.Akmasa da damlar hiç olmasa beni oyalar mantığında bir süre devam ettim.

Sonrasında Hamamatsu şehrinde bir Türk restoranı sahibi ile tanıştım.Bana festivalde restoranının standında çalışmayı teklif etti.Günlük alacaktım.Ben de kabul ettim.3 gün çalışmıştım sanırım.Döner ve dondurma standında.
festivalin yazısı için buraya tık tık 

Sonrasında bir Japon bey ile tanıştım.Kendisi Türkiye'nin önemli firmalarına yeşil çay makineleri satıyor.Onun kontratlarının çevirmenliğini yaptım.İletişimlerini de ben sağlıyordum.Haftada birkaç kere ofise gidip Türkiye'ye telefon açıyordum.

Sonrasında bir Japon beyin sayesinde bir cafe sahibi Japon bayan ile tanıştım.Laf arasında bitki ve meyve çaylarını çok sevdiğimi söyleyince benden çay satın almak istediğini söyledi.2 sene boyunca 2 tane cafe'ye bitki ve meyve çayı satışı yaptım.

Sonrasında 2 ay kadar Hamamatsu şehrinde açılan başka bir Türk restoranında garsonluk(yukarıdaki ile aynı işler) yaptım.


En son çalıştığım iş ise bir dil okuluna bağlı Türkçe öğretmenliği yaptım.Dünyaca ünlü bir firmanın mühendisine birebir ders verdim.

Sonrasında ise Türkiye'ye tatile geldim ve bu eve taşındık.Şimdilik burada çalışmıyorum.Etrafı tanımıyorum vs.Japonca okuluna başladıktan sonra gene part-time yapmaya başlarım büyük ihtimalle.

Evli bir kadın ve biraz da eski kafalı biri olduğum için her yerde çalışamam.Kendimce kurallarım var.Bu sebeple asıl gönlümde yatan şey kendi işyerimin olması.Ama bakalım zaman neler gösterecek.

Kader-nasip-kısmet benim en çok kullandığım ve inandığım kelimelerdir.

Umarım kafalarınızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir.


*****

Japonya'ya gelirim hiç olmadı şu işi yaparım düşüncesi olanlar bence büyük bir yanılgıdalar.Birçok sektörde yabancılara güvenmiyorlar.Japondan iyi Japonca bilseniz bile çok yükselme şansınız yok derler genelde.Zaten  çalışma hayatında kadınlara çok fazla imkan sağlamıyorlar.Bu sebeple başarılı iş kadını olayı burada pek yok.

Japonya'daki Türkler genel olarak kendi işlerinin sahibi ya da Japonların tercih etmediği işleri yapmaktadırlar.
(geneli dedim istisnalar vardır elbet)

İngilizce öğretmenliği yapanlar da var.Tabii ki öncelik Native öğretmenlerin ama nadiren de olsa Türkleri de kabul ediyorlar.Ben hiç teşebbüsünde bile bulunmadım.İngilizce öğretmeye ilgim yok.

Çinli,Filipinli ve Rus kadınlarının ne iş yaptıkları malum.Bu sebeple yabancı kadın gördüklerinde aklına sadece bu iş grubundan kadınlar aklına gelenler de büyük oranda var.Bu sebeple işler daha karmaşık bir hale geliyor.

Kısacası Japonya'da iş yaşamı bence çok kolay değil.Hele de kadınlar için!

Bu sebeple Japonya hayali olanlar bir kere daha bu durumu gözden geçirsinler.


18 yorum:

  1. bence butun diger ulkelere gidip yasamak isteyenler gozden gecirsin,gittiginizde ne is olsa yaparim olayina donuyor durum heleki maddi acidan cok rahat degilseniz,insanin memleketi disinda yasamak inanin cok zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle haklisiniz benim sansim ablamdi ama bu herkes icin gecerli bir durum degil.
      bence de iyi dusunulmeli

      Sil
  2. gençlere yol gösterici aydınlatıcı bilgilendirici bir yazı olmuş.
    diğer ülkelerde yaşayanlar da bu tür aydınlatıcı yazılar yazsalar, yurt dışına gitmek isteyenlere yol gösterici olurdu.

    YanıtlaSil
  3. ne güzel bir hikaye :) her zaman şansın açık olsun şekerim..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Çok ilginç...sabah kahvaltı ederken acaba Sergül şu an ne iş yapıyor diye düşünüyordum. Blog'a bi girdim ki bu yazı ile karşılaştım...kalp kalbe karşıymış :))

    YanıtlaSil
  5. vay be kadinlara bakis acisi cok ilgincmis. onyargiliymisim megerse.

    YanıtlaSil
  6. Amelie Nothomb Kıran Kırana isimli kitabında Japonya'da kadınların pek yükselemediklerini,çektiği sıkıntıları çok güzel anlatmıştı,oradan bir kaç bilgim var.Böyle gelmiş bir ülke için acı bir durum bence!

    YanıtlaSil
  7. ben almanyada doğdum oradan 7 yasımda iken geri temelli dönüştü yaptı ailem ben sonra almanyaya gezmek için gitmiştim kalmayı planlıyordum olmadı geri döndüm.. şimdi ise bana deseler ki kimse demez ya :D krallar gibi yaşayacaksın diye ama büyük konuşmak gibi olmasın yaşayamam ben ya türkiyem dışında bir yerde alışamam..

    YanıtlaSil
  8. Benim gidenlerden duydugum ve gördügüm kadarıyla kadınlar japonyada çok rahat iş bulabiliyorlardı hatta bir japon kadın bakan çalışan oranının %48 inin kadın oldugunu söylemişti ama tabi gözlemleyip yaşayan biri daha iyi bilir teşekkürler bilgiler için :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidenlerin hangi sehirde yasadigi da cok onemli.Bir koyde cok is var diyemezsin herhalde.
      Japon bakan da Japonlar icin konusmus olmali
      rica ederim

      Sil
  9. Disaridan davulun sesi gercekten hos gelse de sen durumun icinden birebir yasayan biri olarak ne guzel durustce anlatmişsin

    YanıtlaSil
  10. Aslında senin ne iş yaptığın değilde canım, orası ve halkının düşüncesini yansıtan güzel bir yazı olmuş. İnşallah ileride yapmak istediğin başında olursun:)

    YanıtlaSil
  11. Aman yarabbi ! okurken yoruldum ve kocaman bir "MAŞALLAH" gerçekten şu girişkenliğinizden biraz da ben de olsa keşke :)) kendi ülkemizde bile iş bulmak zor iken yabancı bir ülkede mükemmel olmasını beklemek saçmalık olur zaten, sizde güzelce özetlemişsiniz durumu :))

    YanıtlaSil
  12. Bence sizin yaşadığınız yerle alakalı çünkü büyükşehirlerde özellikle Tokyo'da iş imkanları çok fazla ve yabancılar da gayet rahat iş bulabiliyorlar fakat Fukuroi gibi şehirlerde bu durumun aynı olmaması çok normal , üniversiteyi terk etmiş olmanızda buna biraz etki etmiştir sonuçta üniversite mezunlarının işi her zaman daha kolaydır ayrıca geçen gün okulumda yapılan bir konferansta kadın çalışma oranı en yüksek ülkelerde japonya 3.sırada yer alıyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaziyi yazarken o etkeni eklemeyi unutmusum bence de yasadigin yer ile alakali ama yine de sozlerimin arkasindayim o kadar kolay degil.
      Tokyo`dan bahsediyorsunuz.Kac tane Tokyo var herkes orada yasamiyor sonucta.
      Universite ile ne yazik ki alakasi yok.Egitimimin soruldugu olmadi hic.Japoncan ve dis gorunusun ve hal ve tavirlarin onemli.Ustelik universite mezunu olmus olsam bile ne is yapacaktim anaokulu ogretmenligi mi?
      Burada anaokulu ogretmenligi demek piyano bilmek demek,origami bilmek demek.Hadi ben bunlari biliyorum diyelim yine de tercih etmem.
      Anaokulu cocuklarin her anlamda sekil almaya basladigi yerdir.Rol modeli olmak gerekir.Ben kendimi Japon cocuklarina rol olabilecek biri olarak gormuyorum.
      Konferansta sanirim Japon kadinlari icin konusulmustur.
      Elbette Japon kadinlari calisiyor.Ama evlenene kadar ;)

      Hicbir sey kitaplardaki,tezlerdeki,belgelerdeki gibi degil gercek hayat diye bir sey var.
      Ben tecrubelerimi yazdim.Benim yasadiklarim bunlardir.Evli oldugum etkenini de unutmaman lazim.
      Ben bilmis bilmis Japonya soyle boyle demedim.Yasadiklarimi yazdim.Baslik ne is yapiyorsun,japonlar ne is yapiyorlar degil.

      Sil
    2. Yazdıklarınıza değil lafım zaten ama birkaç şey ekledim ve kendi görüşümü savundum.1 Tokyo var ama birçok büyükşehir var Kyoto,Fukuoka,Osaka...

      Size bilmiş bilmiş Japonya şöyle dediniz diyen yok,bende öyle kafamdan uydurup söylemedim bunları sizin gibi Japonya'da yaşayan insanların bu konu hakkındaki görüşlerinden yola çıkarak bunları söyledim ve dediklerimin arkasındayım.Ayrıca nerede iş bulmak kolay ki,hele yabancıysan? Türkiye'de Türkler zor iş buluyor.

      Yinede tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler açıkcası bu blogu uzun zamandır takip ediyorum ve en merak ettiğim konulardan biriydi bu konuyu sizden de okumak.

      Sil
  13. Evet bu dedikleriniz doğru olabilir ama şu gerçeği atlamışsınız.Dünyanın neresine giderseniz gidin,orada yabancısınız ve size hemen dostça yaklaşıp iş vermelerini bekleyemezsiniz.Güney kore'de yabancılara karşı büyük bir güvensizlik vardır.Hatta bazı iş grublarında yabancılara görev verilmeye çalışır.Yani bir doktorluk mesleğini yabancıların eline vermeleri çok zor bir durum onlar için.Demek ki bu sadece Japonlar için özel bir durum değil.Zira yabancı bir ülkede yaşamak isteyen biri bunları göze alarak gider zaten.Herhalde ahım şahım rüyalarla oraya gitmez.Ben şahsen mükemmel bir muale göreceğimi düşümüyorum zaten.Zira ben Japon değilim.Onlar için bir yabancıyım ne kadar da olsa.Türkiye,de de bir yere kadar yabancı olmak zor.Burda arkadaşlarımdan biliyorum.
    Bunlar sizin tecrübeleriniz,fakat Allah'ın kime neyi niyet edeceği ne kısmet edeceğini kimse bilemez...İşte bu yüzden herşey birazda kader!!
    Büyük şehirlerde iş bulma olanağı tabi ki yüksektir.Ona kalırsa burda da kasabalar iş bulamazsınız :)
    Ama şunu da söylemek lazım,Japonya ya gidipte kötü yorumlarda bulunanlarda var iyi de...bu yüzden bence kendi tecrübenizi kendiniz yaşamalısınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediklerim tabii ki dogru bunlar benim yasadiklarim.Herkes bunu yasayacak diye bir sey yok.Zaten kendi tecrubelerimden bahsettim.Herkes adina ulke adina konusmadim.Illa ki buyuk sehirlerde farklidir bunu ben de soyluyorum.
      Ama her gun onlarca mail aliyorum.Insanlarin oyle katiksiz inanclari var ki!Biraz farkli dusunmelerini saglamak istedim.17 yasinda lise ogrencisi buraya gelip nasil cok para kazanirim diye bana soruyor.Digeri Japonya`da yasamayi hayal ediyor zorlanacagi tek seyin sushi yemek oldugunu soyluyor.Kimi sadece Japon istiyor.Kimi animeci olmak istiyor.
      O kadar kolay degil demek istedim.Illa ki gelip genel mudur de olan vardir.Aslinda belirli bir gruba dahil olmak istersen dini ya da farkli cooook is secenegi var onunde.
      Kendin olarak kendin kalarak yapabilecek pek bir seyin yok demek istedim yazinin ozetinde.Yoksa burada koseyi donen cok insanlar da var.Bilmem anlatabiliyor muyum?

      Herkes kendi tecrubesini ve kaderini yasar bu her yerde ayni.

      Sil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül