1 Kasım 2012 Perşembe

Japon Ne Yapmış?



Eylül ayında bitirdiğim kitaplardan biriydi Japon Ne Yapmış.Öncesinde Japon Yapmış'ı okumuştum.Her iki kitapta Japonya'ya ilgisi olanların veya burayı merak edenlerin mutlaka okuması gereken kitaplar bence.

Ben 5 yıldır burada yaşadığım için bildiğim şeyler de vardı ama yeni öğrendiğim ve notlar aldığım şeyler de oldu.Ben Japon Ne Yapmış'ı daha çok sevdim.Hatta en arka sayfası kurşun kalemimle aldığım notlarla dolmuş vaziyette.

Onur bey ile birlikte,onun gözünden ve kaleminden Japonya'yı geziyor ve öğreniyorsunuz.Kesinlikle tavsiye ederim.

Sevgili Onur Ataoğlu'na bana 2 kitabını da yolladığı için ayrıca çok teşekkür ederim.Japonya'da Türkçe kitaba ulaşmak imkansıza yakınken yazarından kitaplar almak gerçekten çok güzel bir duygu.


Onur Ataoğlu'nun twitter hesabı için buraya tık tık ve bloğu için buraya tık tık


Tekrar teşekkür ederim.

7 yorum:

  1. Onur Ataoğlu'nu çok seviyorum ben :) Bu iki kitap çok güzel yazılmış ama fazla bileni yok maalesef. Tanıttığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Dün akşam bitirdiğim süper ötesi kitap.. Ve de kesinlikle yolculuk sırasında okunmaması gerekiyor, aksi halde insanlar size bu kişi kafan çatlak yada zavallı sıyırmış edasıyla bakabiliyorlar :) Birincisini kadıköy'ün ve üsküdar'ın altını üstünü getirmeme rağmen bulamayışım acı olsada yılmak yok kesin bulup onuda okuyacağım :) Kendine iyi bak görüşürüz :)

    YanıtlaSil
  3. Japon Ne Yapmış'ı okumuştum. Büyük ihtimalle bu blog'da sen söz etmiştin. Bu kitabı okumak yıllarca birlikte çalıştığımız Japonların bazı durumlarda neden farklı düşündüklerinin ve davrandıklarını daha iyi anlamamı sağladı diyebilirim. Zaten bazı sorularımın cevabı olabileceğini hissederek almıştım kitabı. Eğlenceli ve gözlem gücü yüksek anlatımı için ayrıca Onur Ataoğlu'na teşekkür etmek lazım. Japon dilinin de davranışları ve düşünme biçimlerini etkilediğini biliyorum aslında. Göresel alfabe ve heceler olaylara bütünsel bakış açısı kattığı kadar neden sonuç ilişkisinin kurulmasında mükemmele yakın bir oranda bütünü bölmelerini sağlıyor. Ancak acil durumlarda parçaları birleştirmekteki hızları ve hızlı tepki verdiklerini söylemek biraz güç bence...Kademeli düşünme ve planı olduğu gibi izleme takıntısı yüzünden bazen etki süreleri uzuyor. Bana çok şey kattılar sistematik düşünce ve analiz yapma yönünden, ama ben de onlara bazı şeyler konusunda katkıda bulundum galiba: acelecilik, acil durumda birinci basamaktan sonuncuya gidip özgün çözüm bulma ve "sorun yok, hallederiz, önemli değil, yapılır, bize bırakın")). bence ülkelerine döndüklerinde kurdukları düzen ve kurallar bütününe bir kez dha hayran olmuşlardır. Kitapta ayrıca AN'kavramı ve haiku ilgimi çekmişti, tüm anlatılanların yanında.. Hiku gerçekten hoş, çok az ifade ile bir kavram ve duygu denizi yaratmak ve bunu hissettirmek... Bu kitabı hatırlattığın ayrıca iyi oldu. Öğle tatilinde gidip Ne yapmış'ı da alacağım... teşekkürler paylaşımın için...

    YanıtlaSil
  4. Önceki yorumuma kendim eleştiri getireyim. Toplam iki kitabın adını karıştırdım, tabii ki ilk okuduğum Japon Yapmış olacaktı. Özürlerimle...

    YanıtlaSil
  5. Ben bu kitapları almalıyım o zaman. :))

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Sergül, değerlendirmelerin için teşekkür ederim. Senin gibi Japonya'da yaşayan, ülkeyi tanıyan ve sürekli çevresini gözlemleyen bir "blogger"dan bu yorumları okumak ayrıca keyifli oldu. Umarım yakında serinin üçüncü kitabı da çıkacak ve daha fazla gezi ağırlıklı olacak...

    Görüşmek dileğiyle,

    Onur

    YanıtlaSil
  7. Alınacaklar listesine kayd etdim bu kitabı. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül