20 Eylül 2012 Perşembe

Japonya'da Taşınma Halleri #1

Taşınma sürecini sizlere anlatmak istedim.Çünkü Türkiye'deki sistemden çok çok farklı olacağına sizi temin ederim.
Bugünden başlıyoruz.
 Bu sabah evimize taşınma şirketinden bir görevli geldi.Görevlinin takım elbiseli ve çok kibar olduğunu öncelikle söylemem gerekir.Eve gelip odaları dolaştı.Elindeki kağıda eşyalarımızı not aldı.Kaç tane klima,yatak,televizyon,buzdolabı falan var onlara baktı.Böylece eşyalarımız için hangi aracın uygun olacağına karar verdi.Sonra oturmak için izin istedi çünkü anlatmam gereken şeyler var dedi.Öncelikle yukarıdaki kataloğu verdi bize.İçerisinde akla gelebilecek her detay açıklanmış ama bir de o anlattı bize.Yapmamız gerekenler,taşımadıkları şeyler (pet,gaz,altın ve nakit para)
Sonrasında gelebilecekleri tarih ve saati belirledik.Eşyaları kolilemeyi dilersek ekstra bir ücret karşılığında taşınma şirketine yaptırabiliyoruz ama biz tercih etmedik.Çünkü eşyaları kolilerken temizlik de yapmak istiyoruz.

 Neyse bütün detaylar konuşulduktan sonra bize 1 kg pirinç hediye etti.Japonya'da hiç ummadığınız yerden ummadığınız bir hediye alırsınız.Bankadan kağıt mendil,tapu işleri yapan yerden sabun gibi :) Bu yüzden bu pirinç beni şaşırtmadı.

 Sonrasında eleman arabasına gidip bize 50 adet koli getirdi.Şirket 50 adede kadar yeni koli eğer daha da istersek kullanılmış kolileri ücretsiz olarak temin ediyor.Taşındıktan sonra yerleşme sürecinden sonra şirket gelip kolileri geri alıyor.Hem Japonya'da çöp olayı çok kurallı olduğundan hem de böylece geri dönüşüm yapılabildiğinden sanıyorum.
Kolileri yerleştirdikten sonra hemen dışarı çıktık.Alışveriş yaparken Yoshi'ye aa koli bandı almamız gerekiyor dedim.Neden diye sorunca bana şaşırdım tepkisine.Koliler için dediğim zaman e verdi ya bize adam dedi.
İşte bu 5 senedir Japonya'da yaşayan beni bile şaşırttı.Bin kere söyledim milyon kere daha söylerim bayılıyorum Japonya'nın çalışma sistemine.Adamlar sistem ve detay adamı.Başka diyecek hiç bir şeyim yok.

Asıl taşınma süreci içinde sizi daha da çok şaşırtacağım.Beni bekleyin anacım :)

Adam konuşurken ister istemez bizim nakliyeciler geldi aklıma.Ah dedim ahhhh dedim ahhhhhh dedim.


23 yorum:

  1. bi ahhhhh da ben diyeyim o zaman, öyle çok çektik ki o nakliyecilerden..

    YanıtlaSil
  2. Bayıldığımı söylemeden edemeyeceğim. Keşke böyle sistemleşme olsa bizim Türkiye'de de. Ama bazı yerlerde yavaş yavaş çalışma düzenlerinin iyiye gittiğini söyleyebilirim. Gördüm 1-2 tane de olsa.

    Yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum. Ve çok çok kolay gelsin diyorum. Sevgilerimle. :)

    YanıtlaSil
  3. Her ulkenin farkli konularda artilari oldugu bir gercek. Maalesef mukemmel denilebilecek bir ulke yok dunyada :)
    Ama sistemsizlik, egitimsizlik, disipsinsizlik kesinlikle Turkiye'de insani cildirtabiliyor.Nakliye sirketlerinden agzi yanmamis hic kimse yoktur sanirim Turkiye'de

    YanıtlaSil
  4. şuanda bende aaah ah diyorum :) bursadan muşa taşınırken sözde evden eve nakliyecilere verdik ama adamlar bütün eşyaları bize toplattılar.getirdikleri koliler değil bu şekilde istiflenmiş,pislikten dahi rengi görünmüyodu.ayakkabı kutularım,hurçlarım,halılarım herşeyim kamyona gelişi güzel koyuldu.daha neler neler...japonyanın bu düzenine hayran kalmamak elde değil.bizim ülkemizdeki bu boşvermişlik,umursamazlık çok üzücü.bi de eşyalarımda bir sürü hasar oluştu ve hiçkimse bunun karşılığında bişey yapmadı...

    YanıtlaSil
  5. vay be türkiyede olması hayal gibi bende ahhhh diyeyim dertli olarak taşınma sürecinide merak ettim.

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel bir sistemmiş,taşınmak için marketten koli beklemek gibi bir dert yok.Üstelik geri dönüşüm en sevdiğim şey.Özenmemek elde değil.Size kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  7. ben oooofff off demek istiyorum ev+işyeri ile 30 kez taşınmış bir insan olarak.
    kolaylıklar diliyorum sana canım.

    YanıtlaSil
  8. Ah ki ne ahhhh! Biz de bir ay içinde taşınacağız nasipse. Ben şimdi oradaki sistemin işleyişini okuyunca üzüldüm kendimize:)
    Kolaylıklar diliyorum^-^

    YanıtlaSil
  9. Türkiye'de olsa market market dolanıp kutu isteyecegiz :D

    YanıtlaSil
  10. Ahh ahhh buradaki nakliyecilerden biri taşınma esnasında gelip benim güzelim koltuğumun döşemesini sigarayla yakmıştı:(

    YanıtlaSil
  11. Sergülcüm önelikle kolay gelsin :) okurken aklıma ne geldi biliyo musun sen koli bandını yoshiye hangi dilde söyledin nasıl anlattın :)

    YanıtlaSil
  12. bir dönem şehirden şehire taşınan biri olarak, en lüks taşıma şirketlerinde bile görmediğim ve göremeyeceğim detaylar..en son taşınmamda kullanmaya kıyamadığım yorganlarımı plastik çöp poşetleri içinde eve getirdiler. Kolisi yırtıldı bunu bulabildik diye....biz ne zaman bu seviyeye geliriz veya gelir miyiz:((
    www.trendyandfriendly.blogspot.com

    YanıtlaSil
  13. inanki sen böyle yazdıkça,ülkemiçok sevmeme rağmen oralara gelmek istiyorum..ne kadar düzenli bir yaşam,ne kadar kaliteli işler bunlar..cidden işlerini ciddiye aldıkları gibi,karşılarındakileride ciddiye almaları ve önemsemeleri harika birşey..

    YanıtlaSil
  14. kıs geçen gün eveli akşam ruyamda seni gördüm yalavoda denize giriyorduk heheh demekki taşınıyyormuşsun hadi bakalım kolay gelsin sana yeni evcegizinde mutlu mutlu yaşa :)))

    YanıtlaSil
  15. 2 yıl önce İstanbul da ki evimizden bir kaç parça eşya getirdik Kırklareli'ne ve hepsi parça parça idi hiç abartısız yatakların ayakları yoktu koltukların kollukları yoktu sehpaların bacakları çıkmıştı ve hepsi çöpe gitti.. allak kolaylık versin Sergül kardeş..

    YanıtlaSil
  16. Biz de yeni taşındık, kurumsal firmalar da Türkiye'de bu şekilde taşınma imkanı sunuyor, tabii öyle pirinç filan hediyesi yok ama önceden gelip keşif yaptılar, güzelce kutulayıp evimize getirip kutuları -isteğe bağlı- boşalttılar. Tabii ücreti de ona göre ama kayıp,kırık-dökük olmaması için kurumsal firmalar tercih edilmeli.
    Kolay gelsin, taşınmak kolay iş değil :)

    YanıtlaSil
  17. Böyle bir taşınmamacerasını biz 2001 de yaşadık. Doğançay Nakliyat'tı adı. İlk defa galoş giyerek evime giren ortayaşı geçkin takım elbiseli ve ajandalı firma sahibi/yetkilisini hiç unutmadım. Eşya adedi, kamyon boyutu hesapladı fiyat verdi ve kartvizitini verdi. Çok düzgün taşındık onlarla ve ben çok şaşıdrım. Sonradan hep gözüme takıldı şirketin gelişimi, asansörlü nakliye, tek tip kıyafet vb. Sormuştuk bu standart nasıl oluştu sizde diye: Almanya'dan örnek aldıklarını söylemişti. (hatırladığım kadarıyla..hadi kolay gelsn size:)Evet bir kişiçok fark yaratıyor vizyon meselesi işte.

    YanıtlaSil
  18. Japonya işte, adı üstünde. Boşuna süper güç değiller. Halkı ne ne kadar çalışkan, ne kadar sorumluluk sahibi,şirketler ne kadar güven verici ve yükten kurtarıcı.
    Bir gün Türkiye de böyle olur mu?

    YanıtlaSil
  19. Geçenlerde bir bloggerın bütün eşyaları tıra yüklenmiş ve kaybolmuş :) Şimdi sistemin güzelliğini gördükçe bu ince düşünce neden ülkemde yok diyorum.. Japonlar lider oldukları her konuda başarıyı ve saygıyı hakederek çalışmışlar ^^

    YanıtlaSil
  20. ooo ahhhh ahhhların içini doldurmak isteyen buyursun beni takip etsin... 4,5 aydır kurtulamıyoruz musibet gibi adamalrdan ..

    YanıtlaSil
  21. Yakın zamanda abim ve halam taşındı zahmetli bir süreç umarım en kısa sürede yerleşirsiniz. Okuduğun kadarı ile Japonlar işlerini çok sistematik yapıyorlar ne güzel.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül