21 Haziran 2012 Perşembe

Mektup


17 haziran günü ilk e-kitabımı okudum.E-kitap hakkında büyük çelişkilerim vardı ki hala daha var.Benim için bir gün basılı kitabın yerini alır mı bilmiyorum ama şimdilik uzak bir tarih gibi görünüyor.

Mektup bir Peride Celal kitabı.Yazarı daha önce duymuşluğum veya okumuşluğum yoktu.İdefix sitesinin itunes uygulaması olan Kitaplık'tan okudum ben.İdefix sitesi ücretsiz olarak 8 kitap seçeneği veriyor.Mektup kitabı da bunlardan biri.

Mektup 4 tane öyküden oluşan bir kitap Can yayınlarından çıkmış.Beni en çok kitabın ismini taşıyan Mektup öyküsü etkiledi.Ve en hızlı okuduğum öykü oldu.E-kitap okumak sandığım kadar korkutucu değilmiş ama yine de bir şeyler eksik kaldı içimde.Kitabın ağırlığı,kokusu,satır altı çizmeleri,sayfa çevirmek gibi zevkleriniz olmuyor malesef.Tabi bunun yanında artıları da var.Karanlıkta okuyabilmek ya da çok aydınlık bir ortamda yansıma olmadan okuyabilmek,font değiştirmek,font büyütmek,sayfanın rengini değiştirebilmek gibi.

Bundan sonrası için chick-lit ,öykü,şiir gibi tarzları e-kitap'tan okuyabilirim sanırım.Sizler sayesinde sağlam bir e-kitap koleksiyonuna başladım.

Bakalım ikinci e-kitap okuması yazısını ne zaman yazacağım.

Kimler e-kitap okumayı seviyor?

Bir de son zamanlarda kendimde keşfettiğim bir şey var.Öykü okumayı sever hale geldim.Sanırım bunun sebebi Sabahattin Ali!Bu yüzden bana öykü kitabı tavsiye ederseniz sevinirim.


32 yorum:

  1. Serrose, e-book olayi bence cok guzel!
    Ben de kindle'imi cok seviyorum ancak soyle bir derdim var, Turkiye sitelerinden aldigim kitaplar kindle da acilmiyor. Bu yuzden sadece ingilizce kitaplar okuyabiliyorum. Oysaki ben birazda Turkce kitaplara ulasimim kolay lur diye kindle almistim.
    Sen kindle mi kullaniyorsun yoksa baska bir e-reader mi? Hangi sitelerden e-book aliyorsun? Cevaplayabilirsen cok sevinirim! Almanya'dan sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam ben ipad`den okuyorum.Simdiye kadar e-book satin almadim.Elinde olanlar bana yolladilar.Onlar sirada bekliyor.Bir gun biterlerse ki cok zor o zaman alacagim sanirim

      Sil
  2. selam cici kiz!

    bildigin üzre bende kitap okumayi cok sevenlerdenim. Kitapsiz bir hayat düsünemiyorum acikcasi. Ayni zamanda yeni teknoloji manyagiyimda:) yeni cikan birsey olunca maymun ihtahlica atilirim yeni teknolojilerin üzerine:) durum böyle olunca e-kitap okumak icin cikan kindle istedim esimden piyasaya ciktiginda. acikcasi süpheliydim bu tarz okumanin ayni zevki verebileceginden, fakat istedigin zaman nerede olursan ol, kitap secip, satin alma imkani cekici geldi. Ve kindle sahibi oldum.
    sonra belki biliyorsundur, burada bir ekitap sitesi var, daha dogrusu App (ipad icin), skoobe isminde. Oranin sahibleri bana siteyi degerlendirmem icin acount verince, hayir demedim atildim üstüne tabii. aklina gelen tüm tarz kitaplar mevcut ve istediginde bir tik yeterli. Bunuda denedim. Bu kadar imkan olmasina ragmen anladimki, ben kesinlikle ekitap okuyucusu degilim.
    Ve kesinlikle ekitap okumakdan hic zevk alamiyorum. Benin icin kitap okumak, yalnizca hikayenin icine girmek degilmis meger.
    kitaba dokunmak, sayfalarini cevirirken cikardigi ses, elindeki his, kagidin kukusu, yeni kitabin ele alincaki his. kitabin masada, bas ucunda, cantadaki görünüsü....ayrac kullanmak....kahvenin yanindaki görüntüsü.... kitabin ve okumanin vazgecilmeziymis benim icin!!! yani kitap okumak, sadece okumak degil, hissetmekmis, görmekmis!! ha, birde kütüphanemi cicilerimle doldurmakda ayri mutluluk veriyor! onlara bakmayi, elimi kitapligimda gezdirmeyi cok seviroum.
    neyse kaptirdim kendimi sanirim.
    hala okuyormusun sen?
    sevgiler! yola devam sergülüm. Iyiki varsin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ayni fikirdeyiz.Kitabin yaninda gelen zevkler bizi mest eden seyler :D
      Ben kitap okuyorum tabi ki ama e-book sorduysan simdilik okudugum yok.12 saatlik ucusta okurum diye dusunuyorum.

      Sevgiler benden sana :D

      Sen de iyi ki varsin!

      Sil
  3. Mehaba Serrose:)
    Ben Ayşe Kulin'in Bir Varmış Bir Yokmuş kitabını okumanı tavsiye ederim. Bu da öykülerden oluşan bir kitap ve çok eğlenceli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o kitabi ilk ciktiginda okumustum uzuuuun zaman once yani :D tesekkur ederim

      Sil
  4. sanırım ben asla e-kitap denen şu yeniliğe (neresi yenilikse bunun, uzunca bir süredir var. neyse..) alışamayacağım. bir aralar merak ettiğim kitaplardan birini bulamayınca isteksiz bir şekilde e-kitapla tanıştım ama ne yazık ki kitabı bitiremedim bile :( kesinlikle hiç zevk alamadım; ne okuduğumu anlayabildim ne de sıkılmadan 10-15 sayfayı tamamlayabildim.. kitap mı sıkıcı acaba diye düşündüğüm bile oldu ama daha sonra kitabı bulup sadece bir gecede bitirdiğimde bunun e-kitabın vermiş olduğu bir şey olduğunu anladım.
    hiçbir şey kitaba dokunmaktan, kokusunu alarak okumaktan, mum ışığında dahi olsa o satır aralarında kaybolmaktan daha zevkli olamaz. kim bilir belki bir gün benimde e-kitap hakkındaki bu katı düşüncelerim yumuşar. pek sanmıyorum ama neyse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi alisabilecegimi ben de dusunmuyorum ama yoklukta care olabilir sanki.Evet cok zevk vermiyor acikcasi :(

      Sil
  5. Şu an okumakta olduğum Atilla Atalay'ın Öpücük Balığı'nı tavsiye edebilirim, kitabın başları Sıdıka dizisi ama sondaki öyküler okunmaya değer, çok beğendim ve etkilendim kitaptan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mizah okumayi pek sevmiyorum :( yapay geliyor sakalar.karikatur farkli tabi.

      Sil
  6. Yok ya , e kitap hiç zevk vermiyo . Bende Açlık oyunları serisinin ateşi yakalamak kitabını okumustum . Olmuyo zevk vermiyo ! cık cık

    YanıtlaSil
  7. Çoğu kişinin hayret ettiği bir şekilde okuyorum ben e-kitaplarımı. Ipod touch'tan okuyorum :) o minicik ekrandan nasıl görüyorsun diyorlar ama ben alıştım. E-kitap'ın şöyle bir artısı mevcut, yabancı dildeki yayınlar ülkende hemen olmayabiliyor, olsa bile çevirisi geç çıkıyor veya bazen insan direkt orijinalinden okumak istiyor. Ya da benim gibi takıntılı kimseler beğendikleri bir yazarın tüm kitaplarını bitirmeye azmetmiş olabiliyor, onlar da "hard-copy" olarak her yerde bulunmuyorlar. İşte e-kitap sayesinde ulaşamadığım yabancı dildeki kitaplara ulaşıyorum, çok da güzel oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dedigin gibi bulunamayan kitaplari bulmakta iyi bir alternatif olabilir ama yine de yerini tutmadigi kesin ;)
      ipod touch mu?Supersin :D

      Sil
  8. bende idefixten dokunmak'ı okudum..öneririm onuda..e-kitap kolaylık ama sayfalara dokunarak okumanın hazzı bir başka..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dedigim gibi artisi da eksisi de var.Simdilik elim gitmiyor ama bakalim neler olacak

      Sil
  9. E-kitap konusundaki fikrimi ve deneyimimi ben de yazmıştım :) Aynı düşüncelere sahibiz. Kitabın dokusuna ve kokusuna aşık olsam da e-kitap fikrine ben de sıcak bakıyorum artık :) Öykü kitabı dersen benim aklıma hemen Sunay akın Kitapları gelir. Onun anlatımıyla okuduğum öyküler ve sihirli sonlarına bayılıyorum.Yeni bitirdiğim Kule Canbazı'nı tavsiye edebilirim mesela :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elimde bir yarim Sunay Akin kitabi var akmiyor kitap delirecegim :(

      Sil
    2. İşte tam da o durumda yapılacak şey, o kitaba en baştan başlamak. Sakin bir yerde, mümkünse açık havada ve içecek bişeyler eşliğinde. Harika sonuç veriyor, tavsiye ederim :)

      Sil
  10. Merhaba. Bende bir kindle sahibiyim ve çok memnunum. Kindle'ımı her yere yanımda götürebiliyorum. İlk yorumdaki arkadaşın dediği gibi bir sorun yaşamadım ben Türkçe kitaplar da indiriyorum ingilizce de. Kindle aldığımdan beri çok daha fazla kitap okuduğumu farkettim bu beni çok mutlu ediyor. Son 4 ay içinde kindleda okuduğum size tavsiye edebileceğim kitaplar şöyle; Canan Tan Piraye, Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi, Elif Şafak Baba ve Piç, Elif Şafak Bit Palas, Bir Çift Yürek Marlo Morgan. Şu an Jose Mauro de Vasconcelos Şeker Portokalı okuyorum. Herkese iyi okumalar!

    YanıtlaSil
  11. Merhaba benim de bir kindle'ım var ve çok memnunum. Kız kıza toplandık arkadaşın söylediği gibi ben Türkçe ebook indirme veya okumada hiçbir sorun yaşamadım. Birçok yerden indirip okuyorum. İngilizce ebook'larımı da Amazon'dan ve birçok yabancı siteden indiriyorum. Ücretsiz dünya klasikleri ebook indermek isterseniz size bookdepository.co.uk adresini tavsiye ederim. Bu sitenin bir diğer özelliği de tüm dünyaya kargo ücretsiz kitap göndermesi. Benim çok severek kullandığım bir site. Kindle'ı ilk önce çok gereksiz bulsamda kitap okuma açısından bana çok iyi geldiğini söyleyebilrim. Çok pratik ve hafif heryere taşınabiliyor bu benim için çok iyi oldu. İçine yemek kitaplarından, gazeteye kadar herşeyi koyup okuyabiliyorum. Normalde kitap taşıyacak olsam 2'den fazla taşıyamam bunda 100lerce taşıyabiliyorum. Say say bitmez yani:) Bana göre iyi bir yatırım. Kindle alalı kitap okuma oranım çok arttı. 4 ay içinde okuduğum ve size tavsiye edebileceğim kitaplar; Canan Tan Piraye, Elif Şafak Baba ve Piç, Elif Şafak Bit Palas, Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi ve Marlo Morgan Bir Çift Yürek. Şu an okuduğum kitap ise; Jose Mauro de Vasconcelos Şeker Portokalı. Herkese İyi Okumalar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim.Verdigin kitap isimlerinden bazilarini okumustum ama digerlerine bakacagim.
      Ne guzel e-book seven biri cikti :)
      Iyi okumalar!

      Sil
  12. bende öykülere bayılıyorum şuan elimdede lüzumsuz adam var sait faikin zevkle hatta yavaş yavaş okuyorum...
    e kitap okumayı seviyorum hele bir ara alacakaranlık serisini okumuştum gecenın bir yarısı yatakla pc arasına yapışmıştım ama bizim gibi gözlüklü bayanların gözleri birazcık yoruluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben gozlugumu cikariyorum okurken daha rahat ediyorum oyle.Ama ipadden okurken sanirim cikarmamistim emin olamadim simdi.

      Sil
  13. Haldun Taner öyküleri vazgeçilmezdir. :)Ama ilginç bir tarzı var.Ben çok beğenirim, bilmiyorum nefret edeni veya beğenmeyeni duymadım hiç. İyi okumalar dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hic okumadim ama merak ettim simdi ;)
      tesekkur ederim

      Sil
  14. Ben sayfalara dokunmayi tercih ederim ama uzakta olunca kindle super aslinda arada gene kitap siparis ediyoruz buralara ama o gonderim ucretine cok uzuluyorum gidince de tasiyoruz e-kitap bu yuzden cok avantajli. Bende kindle ve ipad den okuyorum ama kitabi her zaman tercih ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de kitap her daim 1 numara ama yoklukta guzel alternatif diyelim.

      Sil
  15. Geçen sene ben de bir heves e-book aldım. İnternette türkçe e-kitap çeşidi çok yok maalesef.
    Kesinlikle gerçek bir kitap gibi olmuyor. Post-itlerle, markerlarla kitabı dolduran biri olarak e-book yetersiz kalabiliyor. Fakat İngilizce ve Türkçe kısa öyküleri, kişisel gelişim kitaplarını rahatlıkla okuyabiliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet altini cizenler icin daha zevksiz kaliyor e-book kendimden biliyorum :D

      Sil
  16. Bu e-kitap olayından hiç hoşlanmadım ben.Dedin ya hani kitabın kokusu,o sayfayı çevirmeler,altını çizmeler... herbiri ayrı bir tat.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül