27 Ocak 2012 Cuma

Bugün Biraz Can Sıkıcı Olabilir Bu Yazı


                             Can sıkıcı 2 olay!

1-Günün bir saati canım hamur işi çekti.Her şeyi yaptım tam üzerine yumurta sürecektim ki evde kalmadığını farkettim.Ellerim hamurlu bir şekilde epeyce ağladım.Çünkü kapısını çalabileceğim bir komşum yok burada.Komşu yumurtan var mı ben sana alınca veririm diyebileceğim.Yan dairede,alt dairede ya da koca apartmanda kim kimdir bilmiyoruz.Bu benim için korkutucu bir durum.Doğal afeti bol bir ülkede tamamen yalnızlaştırıyor bu duygu beni.Sadece yumurta alabilmek için değil yani.

Türkiye'de olsam bu durum farklı olabilirdi.Gerçi büyük şehirlerde de durum böyleymiş galiba.Ben bilmem.Bizim oralarda herkes herkesi tanır.Bu durumun ince bir çizgisi vardır.O çizgi üzerinde yaşanabildiği sürece komşu olmak çok güzeldir


2-Japonya bildiğiniz gibi adalar ülkesi.En üstteki adanın adı Hokkaido'dur.Japonya'nın en soğuk bölgesi.Şuanda metrelerce kar var oralarda diyeyim siz anlayın.
Yoshi bir haber okudu bana 2 gün önce.Hüngür hüngür ağladım.
Hokkaido'da 2 kız kardeş yaşıyormuş.Orta yaşlardalarmış.Kızkardeş zihinsel engelliymiş.Abla kardeşine bakabilmek için çalışmıyormuş.Devletten maaşları varmış.
Geçenlerde ikisi de evde ölü bulunmuş.
Önce ablanın öldüğü tahmin ediliyor.Abla öleli aylar olmuş.Abla öldükten sonra kardeşin yapabilecek bir şeyi yok tabi.Ablasından sonra faturalar ödenmediği için her şey kesilmiş.Kardeşin soğuktan öldüğü düşünülüyor.
Abla öldükten sonra ablanın cep telefonundan 111 tuşlanmış.Böyle bir numara yok tabi.Ama tahminlere göre kardeş 110 u aramaya çalışmış yani polisi  :(

Böyle şeyler duyunca kahroluyorum.Bence kokudan bulundular.Çünkü bu ülkede bir çok insan özellikle yaşlılar yalnızlıktan ölüyor.Sonra gelen geçenin kokuya dayanamamasından bulunuyorlar.
Hiç mi kimseleri olmaz bu insanların anlamıyorum.Hiç mi kimseye ihtiyaç duymazlar.O iki kardeşin yan komşusu olsaydı.Kardeş kurtarılabilirdi.
Fazla tepki verdiğimi düşünenler olabilir ama benim de engelli bir kardeşim var.İster istemez o geliyor aklıma.Çıldıracak gibi oluyorum.

Japonlar iyiler hoşlar da anlaması çok zor onları.Başkalarını hiç umursamadan başkaları için yaşayan bir millet bence.

Mesela ilk olayı Yoshi'ye ikinci olayı duyduktan sonra anlattım.Bana dedi ki yapmaya başlamadan önce baksaydın malzemelerin tam mı diye dedi.Ya da çıkıp alsaydın marketten ağlamak yerine dedi.
Derdimin yumurta ya da hamur işi olmadığını o güvenin,o duygunun eksikliğinden dolayı ağladığımı anlattım.
Bana hak verdi ama anlamadı bence :) Tanımadığı bir duygunun eksikliğini çekmez ki insan.









36 yorum:

  1. yerden göğe kadar haklısın bu konuda. bir komşu bi nefes bi can arar insan her nerde olursa olsun.hele bizler alışkınız eksikliğini hissediyoruz komşusu açken tok yatma denen ailelerde büyüdük.
    umarım bizden sonraki nesillerde böyle japonlar gibi yalnızlaşmaz:(

    YanıtlaSil
  2. Seni çok iyi anlıyorum. Ben de bir apartmanda oturuyorum ve kapısını çalabileceğim, canım sıkılınca sığına bileceğim bir komşum yok. Çok yalnız hissediyorum çoğu zaman kendimi.

    Japonlar galiba daha çok mantık kullanıyorlar, bizim kadar duygusal bir toplum değiller. :)

    YanıtlaSil
  3. Ahhh tatlım benim kıyamam,anladım elbette yumurta ya da hamur değil bunun adı ama seçimlerimizinde bir bedeli oluyor insana iyi veya kötü.

    Hayatın içinde hiçbirşey tam olmuyor maalesef,inan bana gün içinde sinirimizi bozan ağlatan pekçok durumla karşılaşıyoruz.Sevdiklerimize 6-7 saatlik mesafede olsakta hissedilenler farklı değil.Gariptir kaç yaşıma gelirsem geleyim anne-babamla güç bulurum mesela.Onları hep yanımda isterim yokluklarında mahsunlaşırım ama dedim yaa hayatta hiçbirşey tam olmuyor.

    YanıtlaSil
  4. Sergül Merhaba...

    Geçen hafta yemek yaparken bende soğanın bittiğini gördüm.. ve isteyeyim dedim komşulardan birinden.. bir ay önce evlendim ve elbetteki babamların toruduğu apartmanda oturmuyorum artık :( 8 komşunun zilini çaldım, sonuncusu açınca pes ettim.. Delikten bakıp kapıyı açmaz şehir insanı, korkar.. Neyse, bir iki soğan buldum ama merdivenlerden aşağı inerken gözlerim doldu, bizim apartman da 40 dairelik bir apartmandı ve tanımadığım 2-3 komşu vardı. Kimin kapısını çalsam bana açardı.. Şimdi yabancıyım ve kimse yok diye düşündüm.. Senin durumun daha zor.. Allah kolaylık versin.. Sabır versin.. Erkeklerin şöyle teknik düşünen tarafı yok mu sinir ediyolar beni. Benimki de aynı :)

    YanıtlaSil
  5. çok üzücü gerçekten de. ben küçük şehirde yaşıyorum. zorlukları ve eksiklikleri var evet, ama büyük şehirlerdeki kadar da kim kime dumduma değil burada. apartmanda 12 aileyiz. her biriyle sıkı fıkı değiliz ama kim kimdir biliyoruz en azından ve de çok şükür evde bir şey eksik olduğunda isteyebileceğim birkaç komşu var apartmanda. hep böyle ortamlarda büyüdüğüm için dediğini çok iyi anlıyorum.

    YanıtlaSil
  6. ONLAR İÇİN MUHTEMELEN TIPKI "R" VE "L" ARASINDAKİ FARK GİBİDİR BU DUYGUYU ANLAMAK SANIRIM... BU KADAR FELSEFEYE MERAKLI VE BOL TAPINAKLI BİR ÜLKENİN İNSANLARI KİMKİME DUMDUMA NASIL YAŞAR ANLAM VEMESİ ZOR GERÇEKTEN...EN AZ 5 TANE ATASÖZÜ VAR BİLDİĞİM KOMŞULUKLA İLGİLİ BİZDE...HOŞ BİZ BU KADAR İYİYİZ DE BİZDE DE OLUYOR BAZEN BÖYLE ŞEYLER...O DAHA ACI...VANDAKİ İNSANLARIN O ABLA VE KARDEŞİN ÇEKTİĞİ SOĞUKTAN FARKLI DEĞİL YAŞADIKLARI... HATTA BEN BİLE SICACIK ODAMDA YAZIYORUM BUNLARI ONLARDAN BAHSEDERKEN...FREUD ÇOK HAKLI... BENCİLLİK EN BASKIN GÜDÜMÜZ ASLINDA...ÇOK ÜZMEYİN KENDİNİZİ...

    YanıtlaSil
  7. ayyy canım benim yaaa sıkma canını.... hayat öyle tuhaf ki illa ki uzaklarda olmak gerekmiyor aynı duyguları yaşaamak için,aynı yada benzeri olayları defalarca yaşıyorum buraya geldim geleli,hemde sürekli ,düşünsene dilini bildiğin insanlar ki pek çoğu hemşerin(ki bunu ömrüm boyunca anlamıcan,akrepten beter oluyorlar)sırf yeniyim diye kapımı bile çalmıyorlar....ama tabi orda bizdeki gibi komşuluğun o paylaşımın olmaması da bambaşka bir boyut...döngü böyleyse alışmak ve eşinin söylediklerine hak vermek en doğrusu....

    ama o iki kız kardeşe bende üzüldüm yazık ya...

    YanıtlaSil
  8. Bu yazını şunu dinlerken http://www.youtube.com/watch?v=wEpUmxKiqiQ okuyordum. Kendimi tutamayıp hüngür hüngür ağladım.

    YanıtlaSil
  9. Yalnızlık kokan iki yazı.

    Eşin gerçektende ne demek itediğini anlamamış anlamasıda çok zor o bu duyguyu bilmiyor haklısın.

    Alman bir çift emeklilik sonrası geldikleri Türkiyede uzun yıllar yaşadıktan sonra buradaki sağlık istemi falan gibi aksaklıklardan sora Almanyaya geri dönüyorlar. Dödüklerinde kendilerini o kadar yalnız hissediyorlar ki aldıkları kararın yanlış olduğunu düşünüp tekrar Türkiyeye geldiklerinde herkes çok şaşırıyor. Niye geri döndünüz dediklerinde şunları söylemişler :

    - Oraya kendi ülkemize döndüğümüzde kime telefon açıp "Hoş Geldiniz" demedi.

    Biz buna alışmayız :)

    Minicik evleri var bir sahil kasabaında çifti görmedim ama komşusu anlattı.


    Maalesef büyük şehirlerde artık Türkiyede yalnızlaşıyor ama Büyük şehirlerinde bazı kesimleri. Yanı her yer değil. Türkiyede çok küçük bir azınlık olartak kalıyorlar.

    YanıtlaSil
  10. canım benim ya haklısın...

    YanıtlaSil
  11. canım benim ya haklısın...

    YanıtlaSil
  12. Sabah sabah çok etkilendim yazından..Tanımadığın bir duygunun eksikliğini çekmezki insan...Öyle doğru ki..

    YanıtlaSil
  13. Hep başkasının hayatı başkasına güzel gözükür ya Sergül canım, senin için de böyle bir yanılgı içinde oluyor insan. Teknolojinin göbeğinde, güzel bir kültürde yaşıyorsun. Halbuki burada burun kıvırdığın en ufak şey bazen orda göze batabiliyor. Ben de yaşımla anlıyorum, ne kadar iğrençliklerini görüp kendi ırkından soğumaya başlayacak gibi olsan da yine de kendi insanının içinde yaşamak gibisi yok. Kaşı komşumla bu tarz alışverişleri çok yaparız biz, dün gece 23:30 da pişirdğim kekten vermek için kapısını çaldım, hamile, yatmadan önce yesin diye. Keşke sen de burda olsaydın da sana da verebilseydim diye geçti içimden şimdi. Bir sürü öpüyorum yanacıklarından.

    YanıtlaSil
  14. Emin ol yalniz degilsin bu konuda. Cok iyi anliyorum. Ben 4 yildir ayni dairede kaliyorum ve okadr komsudan sadece bitanesini taniyorum ama yumurta isticek kadar olmaz heralde=)))

    YanıtlaSil
  15. Onlarda öyle duygular olmadığı için anlayamazlar ama ben çok üzüldüm şimdi ama ya.. Seninki çok büyük bir aşkmış Sergülcüm, bende evliyim belki önceden olsa bende giderdim sevdiğimin peşine ama evlenince duygular değişiyor sanırım. Şimdi düşünüyorum da ailemden birinin benden ayrı bi yerde olmasına dayanamam sanırım:(((

    YanıtlaSil
  16. Çok haklısın.
    Ama üzülme ya. :(

    YanıtlaSil
  17. Ipek
    Iste hakli olmak bir ise yaramiyor bazen.Umarim degismeyiz cok fazla :(

    Lalis
    Evet beni iyi anlayabilecegini dusunuyorum.Gurbet orasi da burasi da.
    Bence mantikliymis gibi davraniyorlar :)

    Icimden geldigi gibi
    Evet kesinlikle guzel ozetlemissin.Hayatta hicbir sey tam olmuyor
    ne yapalim oldugu kadarina sukur

    Ispenc Tavuk
    Merhaba
    Amin Allah hepimize kolaylik versin.Evet yaa gicik :) benim ki hem erkek hem japon duble gicik teknik dusunce konusunda ;)

    cinar
    Sanslisin bunun kiymetini bil ;)

    Penguen`in Sepeti
    Ne guzel anlatmissin evet r ve l gibi olmali onlar icin.
    uzmemeye calisiyorum genelinde fena degilim ama arada oluyor boyle iste.Insanim sonucta

    ratatoule
    tamam tamam gecti gitti :)
    Hayat iste yasiyoruz ne gelirse basa.

    Leyli
    Oyy ozur dilerim ya :( hemen linke gidiyorum.Kiyamam aglama ya

    Milky
    Alman cifti cok iyi anlayabiliyorum.Iyi yapmislar donmekle.
    Yok yok cok kucuk olarak kalmasin ya lutfen :(

    plndrkn
    hayat bu napalim :)

    Deja Vu
    Bugun uzdum biraz herkesi kusura bakmayin artik

    Kozmo
    Evet fazlaca yanlis intiba birakan bir hayatim var.herkesinki kadar zor ve herkesinki kadar guzel aslinda.
    Bir kek alacagim olsun o zaman ;) Komsun cok sansli sana sahip oldugu icin.Opuyorum ben de

    Hatice
    Yalniz degilimdir ama iste uzuluyor insan

    Tully
    uzulme ne olur ya.Evet ask iste adami cesit cesit sinavlara sokuyor :)
    Allah eksikliklerini gostermesin

    YanıtlaSil
  18. eskiden türkiyede yaşamama rağmen benim de komşum yoktu artık 1 tane var ama sadece eksik gidermek kapısını tehlike anında aniden çalmak için sanki...emin ol buralarda da var böylesi trajik olaylar...evet iç acıtan bir durum ama kimse kimsenin kapısını çalmazsa olacağımız budur...

    YanıtlaSil
  19. Gözlerim dolu dolu okudum.Sizin kardeşinle olan aşkını biliyoruz zaten ki burada senin ailene olan özleminde ortaya çıkıyor.Her ne kadar internette birbirimizle bir şeyler paylaşsak'ta yanında yaşayan,canlı bir insan olmadıkça ki hoş olsa bile eksikliğini hissettikten sonra bir anlamı olmuyor.Mutlaka duygularımızı paylaşabileceğimiz insanlar arıyoruz.Allah'tan seni seven bir kocan var ve onun değerini biliyorsun.Umarım kendini hiçbir zaman yalnız hissetmezsin.

    YanıtlaSil
  20. ahh canım büyükşehirde de böyle, kimde kimseyi tanımıyor, ama türk milletinin özünde varolan hoşgörülük başka milletlerde yok sanırım, tanımasanda ben karşı komşuyum ya da yan komşuyum, zor durumda kaldım şunu verirmisin gene iade ederim dediğinde hiçkimse yadırgamaz, aksine mutlu olurlar ve paylaşımlar artar, eşine de kızma(kızmamışsındır zaten de) bilmiyor ki öyle yetişmemiş çünkü...

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Dilerim -en kısa zamanda- adı bile yüzünde kocaman gülümsemeye sebep olacak, can-ciğer dost olabileceğin ve upuzun yıllar komşuluk yapabileceğin biri giriverir hayatına.

    YanıtlaSil
  22. Çoğunluk psikolojisi seni etkilemesin canım. Sen hep böyle kal. İçindeki insan yanınla.

    YanıtlaSil
  23. BU YAZI O KADAR İÇİME İŞLEDİ Kİ..BEN DE GURBET KUŞUYUM BELKİ YURT DIŞINDA DEĞİLİM AMA EŞİMDEN BAŞKA KİMSEM YOK..KENDİME ÇOK TANIDIK GELDİ..

    YanıtlaSil
  24. japonyadaki güzel arkadasım bir daha eger hamur işi yaparsan ve yumurta olmasa evde üstüne yogurt yada süt sürü işe yarıyor epey yumurta kadar olmasa da :) haklısın ya çok haklısın üzülme sen genede şimdi çooook yerde komşuluk bitmiş ben köyde yaşıyorum burda bile yok gibi :S

    YanıtlaSil
  25. bılıyormusun serrose sen japonyada ben ızmırde hıssdyrum bu duyguyu hataylıyım ben olmuor hıc bıersey aynı olmuor hersey cok farklı hep eksıklık duyyorum

    YanıtlaSil
  26. kotu bır olay ve o mıllet ıcın yakısmayacak bır olgu. belkı degısebılırler zamanla..

    YanıtlaSil
  27. Mesele bir çift yumurta değil ki.... gerektiğinde çalınabilecek bir kapı.....
    Yeni evinde yeni komşunla gelişen komşuluk ilişkileri temenni ediyorum....

    YanıtlaSil
  28. Cok uzucu... yalnizlik dunyanin her yerinde zor

    YanıtlaSil
  29. Cok uzucu... artik cogu sitedede boyle turkiyede...

    YanıtlaSil
  30. eminim sen Yoshiyi Türkleştirirsin ki bizim için duygular merhamet komşuluk çok önemlidir. Bunların eksik olduğu ilişkiler insanı mutsuz eder kolaygelsin sevgiler

    YanıtlaSil
  31. çok fena bir durum anlattığın olay Sergül abla,dayanamadım ;( birde "Tanımadığı bir duygunun eksikliğini çekmez ki insan..." bu sözün beni derinden etkiledi... ;(((

    YanıtlaSil
  32. Benim de engelli bir kardeşim var çok kötü oldum. Olmasaydı da değişmezdi fazla tepki değil kesinlikle.
    Komşuluğa gelince küçük bir ilçede büyüdüm daha sonra İzmir'e geldim okul için. Bir ev tuttuk arkadaşlarla. O kadar garipsedim ki komşuluk ilişkilerini. Bir selamı bile zor veriyor insanlar. Musluğumuz bozuldu yardım istedik hiç oralalı olmadılar. Bir tamirciyi bulmak için dolanıp durduk etrafta. Bir kez de iplik istemiştim kapı komşumdan kadın makarayı getirip bir parça koparıp vermişti sanki geri vermeycekmişim gibi. Son oldu bir daha kimsenin kapısını çalmadım. Aynı kadın avon için defalarca kapımızı çaldı ama. Benim yaşadığım yerde apartmana öğrenci taşınsa iki güne bir biri yemek getirirdi herhalde :) Şimdiki apartmanım daha fena kanalizasyon borusu tıkanmış tatil dönüşü banyomun halini gördüğümde şok geçirdim. 3 ay boyunca yaptırmadılar suçu bana atmaya çalıştılar. Her gün tartışma. En sonunda ev sahibimin sağlam bir fırçasından sonra yaptırdılar çektiğim yanıma kaldı. Büyük şehirlerinde bir farkı yok yani. Kapısını çalıp yumurta isteyecek, bir fincan kahve verecek kimse yok.

    YanıtlaSil
  33. "Tanımadığı bir duygunun eksikliğini çekmez ki insan." Çok etkileyici bir cümle...Sanırım sırf bu cümleyi görmek için bu saatte uyandım.

    YanıtlaSil
  34. İnsan çok üzülür böyle durumlarda ya :( Ben sonuna kaar hak veriyorum sana Sergül abla. Umarım iyi bir komşun olur :)

    YanıtlaSil
  35. Günaydın Sergül,
    Yakın zamanda internette bir haber okumuştum ve üzülmüştüm. Japonyada anne,baba ve bir erkek çocuktan oluşan aile açlıktan ölmüş. Maddi ve manevi durumları ortada . ben ve annem birkaç senedir maddi ve manevi anlamda zor günler geçiriyorduk ramazan ayında oturmaya geleceğiz dediler iftardan sonra memnun olduk. Eve geldiklerinde ellerinde dolu poşetler vardı bizde zannediyoruz ki iftardan sonra kendilerine alışveriş yaptılar dönüştede bize uğradılar. Bir süre oturdular sonrada evlerine gitmek için müsade istediler ablam ve ben onlara yardım edelim dedik malum poşetler çok fazla götüremezler diye. kapıdan çıkarken siz napıyorsunuz dediler bizde poşetleri taşımanaıza yardım edeceğiz deyince bu poşetler bize değil sizeydi dediler. elimizde poşetler öyle kalakaldık.

    YanıtlaSil
  36. Merhaba Sergül abla blogumda senden bahsettim.Ve blog linkini verdim.Sorun olmaz inşallah :)

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül