11 Aralık 2011 Pazar

Sigara İçilmez


Japonya'da beni en çok şaşırtan şeylerden biri Japonların alkol ve sigara tüketimleri olmuştu.Su gibi alkol tüketiyorlar desem abartmış olmam.
Yoshi'de Japon olduğu için alkol ve sigara ile arası iyi.Ama benim düşünceli kocam benim rahatsızlığımdan dolayı sigarayı azalttı ve nikotin değeri düşük bir sigara içmeye başladı.Sadece mutfakta içer,arabada içmez vb.
Japonya'da kafe ve restoranlar sigara içilen ve içilmeyen bölüm diye 2 ye ayrılır.Siz kapıdan girer girmez sorar garson hangi bölüm diye.
Sigara içilen bölümlerde kocaman ama cidden kocaman havalandırmalar vardır.Yaz gününde donarsınız o kadar diyeyim.
Sokaklarda da sigara içmek yasak ya böyle belirlenmiş yerlerde içeceksiniz ya da cezaları var.Külünü de izmaritini de yere atamazsınız.
Diyelim ki böyle belirlenmiş bir alan bulamadınız o zaman cep kültablaları var.Renkleri,desenleri çeşit çeşit olsa da içi aynıdır.Sigarayı söndürür içine koyar müsait bir yerde içini boşaltırsınız.Bazı japon filmlerinde görülebilir bu ürün.Yoshi'nin de var ama çantasında olduğu için çekemedim fotoğrafını.
İşte böyle mesajımı da vereyim.Sigara içmeyin ya da içiyorsanız da çevrenize nazik bir kullanıcı olun.
Kendinizi zehirlemekten hoşlanıyor olabilirsiniz ama sevdiklerinizin en azından çocuklarınızın yanında sigara içmeyin!







13 yorum:

  1. İyi düşünmüşler. Peki insanlar tepki gösteriyorlar mı bu uygulamalara? Hani burada kapalı alan - açık alan uygulaması yüzünden hala tartışılıyor ya.

    YanıtlaSil
  2. way be ne kadar düşünceli insanlarmış şu japonlar ...

    YanıtlaSil
  3. Sergülcüm ne güzel anlatmışsın.Ben senelerdir içiyorum ama ev,araba yani kapalı mekanlarda sigara içilmemesini destekliyorum özellikle çocukların bu duruma maruz kalmaması beni sevindiriyor.
    Cici kız bazen beni balkonda yakalar,elini beline koyar "anne ne yaptığını sanıyorsun?" diye sorar,tiryakiyim ama bırakıcam bu gidişle...

    YanıtlaSil
  4. çok şükür ki tam 1 aydır sigara içmiyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Cok guzel bir duzen gercektende..

    YanıtlaSil
  6. sigara konusundaki tüm duyarlılıkları çok seviyorum ve tebrik ediyorum.

    Özelliklede ev içinde sigara içilmemesi ve çocuklardan tamamen uzak olmasını rica ediyorum...

    YanıtlaSil
  7. Haklısın içmemek en iyisi ama eğer içiyorsan da tedbirli,saygılı davranmak en güzeli...maalesef buralarda durum farklı :)çok şükür ailemde içen görmedim,eşim ise evlenmeden önce yani arkadaş olduğumuz dönemlerde benim telkinlerimle bıraktı...her ne kadar bıraksa da sigara öyle bir illetmiş ki eşim hep sigara için "kendisini hiç unutturmayan eski bir dost gibi" der :)

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir ugulama. Bende 8 yil evel tiryakiydim ve bende kedilerimi ve tabii ki hayat arkadasimi düsündügüm icin bu pis seyi biraktim. Sadece cocuklari düsünerek degil, ev hayvanlarimizada etmiyelim bu kötülügü derim. Bencillikten baska hic birsey degil bu!

    Simdi herkezden fazla nefret ediyorum sigaradan ve o igrenc kokusundan. Birakanlar zaten bu konularda hic icmemis olanalardan, daha fena bir tutumu vardir sigaraya karsi ;-)

    YanıtlaSil
  9. sigarayı çok severim hatta emzirmem bitsin yine başlıycam 23 aydır ayrıyız ama yoshiye o kadar şaşırdım ki hiç yakıştıramadım nedense bilemedim:)

    YanıtlaSil
  10. Aynı zamanda çok sağlıklı ve uzun yaşayan bir millet değil mi bu Japon milleti ? Bu kadar içki ve sigaraya rağmen mi ? Yoksa biz burada yanluş mı biliyoruz bir şeyleri ?

    YanıtlaSil
  11. Tokyo'da yaşamaya başladığımdan beri beni en çok sinir eden konulardan biri bu sigara konusu. Tamam sokakta yürüken sigara içmek yasak, restoranların sadece bir kısmında sigara içilen ve içilmeyen bölüm var ve genelde sigara içilmeyen bölüm içilen bölüme yakınsa o duman illa ki geliyor.
    İzakaya tarzı Japon barlarda ise hemen hemen hepsinde sigara içiliyor. Ben Tokyo genelinde konuşuyorum tabi, çeşit çeşit restoranlar barlar var sonuçta.
    Ama burada sigara içmeyen biri olarak gittiğim mekanlarda sigara hep problem oluyor. Bazen bir restoran o kadar küçük olabiliyor ki, yan masanızdaki adam yemeği bitince çat sigarasını yakıveriyor. Gel de delirme !!
    Türkiye'deki uygulama iyi gibi görünse de bu sefer de yazın dışarıda oturmak imkansız oluyor. Dışarıda o güzelim havada sadece insanların sigara dumanını soluyorsunuz.
    Yani çözüm nedir bilemiyorum ama hangi ülkede ne tür bir sistem uygulanırsa uygulansın sigara içmeyenler istemeseler de o dumanı bir şekilde soluyorlar maalesef.
    Tokyo'daki sigara konusuyla ilgili bazı görüşler var bu linkte, ilgilenenlere http://metropolis.co.jp/features/the-last-word/passive-aggressive/

    YanıtlaSil
  12. ben sigaradan nefret eden biriyim keşke Türkiye'de de dışarda içmek yasaklansa millet önde içiyor arkadan yürüyenlerde onlarla birlikte bir de hamileyim nereye kaçacağımı şaşırıyorum.İnsanlar keşke daha duyarlı olsa.Japonları tebrik etmemek elde değil.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül