13 Ekim 2011 Perşembe

Sadou

 Geçen ay ilk defa sadou(çay seremonisi) etkinliğine katılabildim.Aslında sormak istediğim bin tane soru vardı ama onlar bana daha çok soru sorunca pek bir bilgi yok elimde.
Ama burada çok güzel anlatılmış.Bir okuyun derim.


Sadou'nun dayandığı felsefe sadelik.Sunum,oda,kıyafetler her şey çok sade.Çay odalarında bulunan herkes aynı rütbede görülüyor.Kapının önünde bırakılıyor her şey.Maddi ve manevi olarak.

 Çay seremonisi yapılan binalara giriş kapıları normalden küçük yapılırmış.Bunun sebebi herkes başını eğerek içeri giriyor.Yani son kez hatırlatılıyor herkes aynı burada diye.

 Çayı hazırlayan kişiye sensei (öğretmen) deniliyormuş.Belirli bir eğitimden geçiliyor.Her bölgede değişiklik gösterse de aynı temellere bağlılar.
Odanın sadeliği kadar çayı servis eden kişinin kimonosu da sade olmak zorunda.Odada bulunan çiçek bile doğada bulunduğu halinde olmak zorunda.Yani ikebana(çiçek düzenleme sanatı) olmayacak.Bahçede bulabileceğiniz,mevsime uygun sade bir çiçek bulunduruluyormuş odada.Benim arkamda kaldığı için çekmemişim fotoğrafını.

 Çay sizinle aynı odada hazırlanıyor.İzlerken sessizlik,bahçenin görüntüsü,sade bir oda sizi bu dünyadan alıp götürüyor sanki ki  zaten amaç bu.
Çayın yanında verilen tatlı mevsime göre değişiyor.Sonbaharda gittiğimiz için kestaneli bir tatlı verildi bize.Görüntü olarak da kestaneye benzetilmiş.Aynı zamanda gece ve gündüz anlamı da yüklenmiş.Lezzetliydi.
Şimdi farklı bölgelerde sadou etkinliğine katılıp aradaki farkı görmek istiyorum.Özellikle Kyoto en büyük hayalim.

yukarıda gitmediyseniz burada gidin derim linke çok güzel anlatılmış.


4 yorum:

  1. çay seramonisini hep merak etmişimdir, peki içilen çay yeşil çaymı ? yada başka özel bir çaymı içiliyor ,?

    YanıtlaSil
  2. Japonlara çocukluğumdan beri hayranım. Birbirlerine bağlılıkları, saygıları, sadelikleri, mütevazilikleri, bütün bunlara rağmen diğer milletlere duydukları saygı ve çalışkanlıkları gerçekten onları örnek bir millet yapıyor. Umarım bir gün benim de oraya gidebilme şansım olur.

    YanıtlaSil
  3. kyoto eskiden geyşaların yaşadığı yer mi?

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül