16 Ekim 2011 Pazar

Kültür Farkı

 Japonya'da çiğdem(bazılarına göre çekirdek) kuş yemi olarak marketlerin pet bölümünde ya da pet shoplarda satılıyor.Paketin üzerinde gördüğüm kuş resmi kendimi kötü hissettirdiği için almıyorum ama alan birini tanıyorum :) Geçenlerde Türkiye'den gelen arkadaştan çiğdem istemiştim.Sağolsun getirmiş.Getirir getirmez kendime bir ziyafet çektim.Çayı fazla sevmeyen ben çiğdemin şerefine onu bile hazırladım :)

 İşten eve dönen koca yukarıdaki tabağı görüp 'hepsini sen mi yedin' diye sordu.Ona göre çok fazla görünmüş.Şimdi ben ona bunun çok az bile sayılabileceğini ,Türkiye'de bu etkinlik aile içinde,misafirlerle veya açık havada arkadaşlarla yapıldığını nasıl anlatırım.Bizim ailede bir ara siyah dişleri,ağzı boyayan cinsinden epeyce alınıp,yere sofra bezi serilip üzerinde deli gibi yenildiğini nasıl anlatırım.
Hadi hepsini anladı diyelim.Çocukken çiğdem içlerini çayın içine attığımızı,kim daha çok biriktirecek yarışını kesin anlamaz :)
Yok kesin deli der bana.Zaten kuş yemi yediğim için garip garip bakıyor bana :)

Kimler çaya atardı içleri ya da hala atıyor el kaldırsın bakiim :)
Ben epeydir yapmıyordum ama nedense canım çekti yaptım.Ya pek tatsız tuzsuz bir şey oluyormuş :) Hiç beğenmedim şimdi :)


32 yorum:

  1. Ne güzel bir geçmişi yaad ediş olmuş öyle :)Tabi ya çok haklısın nasıl anlatılır ki bu kuş yemi değil aslında biz bunları topluca kilo kilo yeris çıt çıt diye :)

    YanıtlaSil
  2. Ahahahah, çok güldüm bu postu okurken. :))
    Hakikaten nasıl anlatabilirsin ki; imkansız! :D
    Bu arada çaya çekirdek atıldığını ilk defa gördüm ve duydum. Çaya atmadan ayrı bir yerde biriktirip, biriktirdiğim içleri avuçlayarak yemişliğim çoktur ama bunu daha önce görmemiştim. :)
    Hatta fotoyu ilk gördüğümde sandım ki, sen çitleyerek yedin, eşin de çaya atarak içti. (Hani onlarda çekirdek böyle yenirmiş gibisinden... ) Ayy pek cahilim yahu! :)

    YanıtlaSil
  3. bana göre de "çiğdem" olduğunu belirterek söze başlamak istemekteyim... ah nası bi hastalıktır ki; bi avuç alınca paketin sonunu görmek zorunda hisseder insan kendini ...çayın içine atmaya gelince, biz onu hiç yapmamıştık da, daha çok "avuç içinde biriktirip bi kerede ağza atmak" ve kardeşimle benim bir başka eğlencemiz de "ayıklanan çiğdemleri üzümlerin içine doldurup yemek" şeklinde değişmekteydi...önerilir :)

    YanıtlaSil
  4. Sergülcüm,birce Urfalı bir arkadaşıma ailece oturmaya gittik. Bize karpuz çekirdeği ikram ettiler... Onlar karşımıza geçip aynen çekirdeği yer gibi çıt çıt yediler biz elimizde tutmayı bile beceremedik. Pıt pıt fırlayıp gittiler elimizden:))
    Biz de kolanın içine fıstık atardık ya da leblebi...

    YanıtlaSil
  5. cnm bende yapıyorum bunu arada bir cola içersem onada yapıyorum tavsiye ederımm valla şimdi canım çekti:P


    Ayrıca sen çekirdek iste bız yollarız sana:)

    YanıtlaSil
  6. ben hiç çayın içine atıldığını duymamıştım Serrose.
    Bu da kültür farkı galiba :)

    YanıtlaSil
  7. :)ben hiç atmazdım valla ilk defa senden duyuyorum, inanılmaz keyifli bir post sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten de kültür farkı. Çekirdek başlı başına bir öğün. Bir eğlence biçimi hatta bağımlılık :) Bilmeyene anlatmak çok güç. Afiyet olsun bu arada :)

    YanıtlaSil
  9. :D Anlatmayı deneseydin. Belki anlardı.
    Ben çekirdeği ya da çiğdemi çok sevmesem de arada sırada yerim. İnsanın bazen çok canı istiyor. Çayın içine atmazdım ama ben. Çay eşliğinde yerdim, yerim ama. :)

    YanıtlaSil
  10. Ben kolaya atardım hep, hatta hala atıyorum :)

    İzmir'de çiğdem, diğer yerlerde çekirdek denildiğini söyledikten sonra "Neden?" diye sorarsa ben acaba ne cevap verirdim diye düşündüm şimdi haha :D

    Yalnız canım çekti çok, markete gidip alayım :)

    YanıtlaSil
  11. bu farklılııklarda yaşamayı zevklı kılmıyormu zaten:))herkes aynı sekılde yaşasa,aynı seylerı yese ne zevkı olurdukı:))bence hep bole kalın supersınız:)))

    YanıtlaSil
  12. Ayyyy çiğdem aşkı başkadır.. Bizde her zaman vardır evde.. Ben çikolatayla çok seviyorum.. Bir de çitleyip çitleyip ağzımda biriktirip en son tadına vara vara yiyorum :) küçükken de uludağ gazozun içine atardım sinemadayken, çayla hiç denemedim.. Zaten çaya da iş hayatına atılınca alıştım, önceden içmezdim (gereksiz detay). Sen aldırma kuş resimlerine, canın çekince al, ama onlar kavrulmamıştır, sen kavurur bi güzel çitlersin.. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  13. çekirdek yarışı nasıl anlatılır ki :) o küçücük şeye ulaşmak için elimizi ağzımız üzeirnde kaç kere çeviriyoruz ama :)

    YanıtlaSil
  14. :) bende küçükken yapardım. Balık derdim hatta onlara.
    madambfashion.blogspot.com

    YanıtlaSil
  15. çocukken atardım ama şimdi daha çok elimde biriktirip bi and ayemeyi seviyorum :D

    YanıtlaSil
  16. Aaa kuş yemi olarak mı satılıyo..Ben de alamazdım kesin üzerinde ki kuş resmini görüp :D
    Ama canım nasıl çekti şimdi anlatamam, çit çit çitlerdim şimdi olsa :D

    YanıtlaSil
  17. Papağan gibi milletiz. Hem çekirdek yiyoruz, hem de çenemiz hiç susmuyor :)

    YanıtlaSil
  18. Çay da hiç denemedim ama merak ettim :) ben biriktirip bi parça ekmekle yemeği severdim eskiden :D

    YanıtlaSil
  19. Heyy gidi Egelim benim:))
    Ankara'ya ilk geldiğimde kuruyemişçiden "çiğdem" istemiştim adam anlamamış bön bön bakmıştı.

    YanıtlaSil
  20. Aa çayın içine koyulduğunu hiç görmemiştim :) hem çok kötüsünüz yaa şimdi başlarsam çekirdeğe, paketi bitirmeden kalkamamm :)

    YanıtlaSil
  21. ben avucumda biriktirirdim..
    Ayrica kuşlar çok keyifli hayvanlar.. Onlarin yedigini yemekte sakınca görmüyorum ben:)

    YanıtlaSil
  22. ben!!italyadayken fransadayken kısaca birçok yerde iken hatta oosakadayken heryerdeiken heryerde afiyetle ile yapıyordum şuan vietnamdayım hala yapıyorum ...izmirliyim fakat dünyanın heryerindeyim iş icabı ammaa çiğdemsiz asla:) serrose eğer tekrar japonya görevi çıkarsa bana illaki seni görmek isterim .vietnamdan bol çiğdem çıtlatmalı sabahlar dilerimmm nasıl derler siz japonlar sayonara
    :)

    YanıtlaSil
  23. Malesef burda da yok cekirdek biz de turk marketinden aliyoruz sanirim senin oyle bi sansinda yok :( caya atildigini da ilk defa senden gordum bi muddet baktim resme bunlar ne diye :)

    http://newyorkturca.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  24. Ayçekirdeğine Çiğdem demek de ayrı bir kültür farkı tabii ki :))

    YanıtlaSil
  25. Çekirdek bağımlıları derneği kurulsa ben has üyesi olurdum herhalde..Dışarıda kış,televizyonda güzel bir film,mis kokulu bir çay ve çekirdekk...Eşimle ikimizin en sevdiği aktivite :)

    Özlemlerinizi anlıyorum..Dün kestane sezonunu açtık biz ailece mesela ve ben çoğunu pişmesini bile bekleyemeden çiğ çiğ yedim :)O kadar özlemişim ki hesap edin artık..

    Karadeniz'den sevgiler,
    Yurdanur

    YanıtlaSil
  26. sevgili serrose,
    çiğdeme bayılırım ben de. başladım mı tepeler yaparım:) çaya atmayı ilk kez duyuyorum. ama denemeyeceğim sanırım:)
    eşinle anıların ilginç ve eğlenceli bu arada:)

    YanıtlaSil
  27. Şans kapıyı kırıncadaki olaya dönmüş senin olayda. ^^
    Çiğdemi genelde ege dekiler diyor. İstanbul da hep çekirdek derler. Siyah çiğdem ağızları boyadaığı için ne yazık ki yok oldu gitti. Asıl sevdiğim çiğdem siyah çiğdemdi. :(

    YanıtlaSil
  28. Çaya atamazdık ama bizde anneannemlerde yere sofra bezi serip yerdik :)) bu güzel tadı nasıl bilmezler :))

    YanıtlaSil
  29. Bana yemege gelen Japon arkadasima ikram etmistim cekirdek. Sok olmustu yedigimizi, hatta bagimlilik misali bir sey oldugunu soyledigimde. O da hemster yemi olarak kullandiklarini soylemisti :P Sevdigini soyledi, evine giderken de bir paket alip gitti, bilmem artik :P

    YanıtlaSil
  30. postcrossinge ben de burada görüp başlamıştım. sonra yazın yollayacağım kartlar her nedense bir türlü çantanın içinden çıkmadılar :) şimdi yeniden başladım. eğlenceli birşey posta kutunda reklam veya fatura dışında birşey bulmak

    YanıtlaSil
  31. aaa çok alakasız bir yere yazmışım, instagrama yazdığımı sanıyordum oysa...
    konuyu bağlamak adına, kolaya atardım ben de küçükken arada.
    o "kuş yemi mi ne bu" diyenlerin avucuna -çitlemeyi öğrettikten sonra- çekirdek koyup uzaktan çitlemeyi bırakamamalarını izlemek de kimi zaman eğlenceli olabiliyor

    YanıtlaSil
  32. Hahaha... Herhalde olabilecek en şirin kültür farkı "Zaten kuş yemi yediğim için garip garip bakıyor bana". :D

    Allah mutluluğunuzu daim etsin.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül