20 Eylül 2011 Salı

Yeşil Çay

Bugün bütün günümü bir yeşil çay fabrikasında geçirdim.Çok keyifli bir gündü ne kadar çok yeşil çay çeşidi varmış.
Ben Türkiye'de yaşarken yeşil çay içemezdim.Japonya'da nereye giderseniz gidin size yeşil çay ikram ederler.Özellikle yaşadığım bölge Shizuoka bölgesi Japonya'nın en çok çay üreten bölgesi.Dağ,tepe yeşil çay bahçesi.
Japon yeşil çayı ile Türk yeşil çay arasında bana sorarsanız çook fark var.Japon yeşil çayını içmek çok kolay ve lezzetli.Hani böyle yağ gibi akar gider :) Annem ve teyzem buranın çayından başka yeşil çay içemezler.gerçi bu benim bütçeye zarar ya :p
Japonya'da en çok şaşırdığım konulardan biri yeşil çayın soğuk içilmesiydi.İçecek makinelerinde bol bol satılır.Ben soğuk hatta buzlu olarak tüketmeyi seviyorum.
Bugün gittiğimiz fabrikada önce normal yeşil çay (sencha) ikram edildi.Sonra Türkler tatlı sever konusu geçince hemen yeni ürünleri olan (fotoğrafta renkli paketler) meyveli yeşil çaylar ikram edildi.Ben kavunlu yeşil çay içtim.Aman Allah'ım yoook böyle bir lezzet.Sadece koku olarak kavun,tadında hiçbir değişiklik yok.Ama beyin uyarıldığı için sanırım çook lezettliydi ve de buzluydu :)
Gökkuşağı serisi olarak çıkacak piyasaya biz şeftali,karamel ve vanilyalısı ile döndük eve ama en kısa zamanda gerisini alacağız :)

Diğer büyük paketlerden de ikram edildi.Annemin en favori çayı (genmaicha) yeşil çay ve kavrulmuş kahverengi pirinç tabii ki çok sağlıklı.Japon yeşil çayı içtiğiniz zaman wcye çıkma sıklığınız artıyor.Ben o kadar çayı içtikten sonra wcye gidince Masuda bey dedi ki.Özür dilerim ama bu yeşil çayın etkisidir dedi.Gerçek yeşil çayın içerisinde olan etmenler kadınlarda dolaşımı hızlandırdığı için wcye çıkma isteği yaratıyormuş.3 erkek 1 ben vardık.Tek ben tuvalete gittim :)

Bugün bana bir soru sordu Masuda bey cevabını veremedim.Şimdi size soruyorum.
Yeşil çayın aslında Çin'e ait olduğunu ama 1200 yıl önce Japonya'ya geldiğini,1200 yıldır japon usulü ile yetiştirildiğini ve bu yüzden tadının ve kalitesinin farklı olduğunu biliyor muydunuz?

Amerika ve yakın ülkeler biliyormuş :) Avrupa bilmiyormuş bizim ülkede biliniyor mudur ki?

13 yorum:

  1. Ben bunu ne zamandır sana sorucam unutuyorum, bizim burdaki yeşil çayları evde buzlu olarak hazırlamanın bi formülü var mıdır acaba? ben sıcak yeşil çayı sadece limonlu içebiliyorum ama soğuk olunca sevebilirim belki dedim. çünkü liptonun naneli yeşil çaylı olan buzlu çayını da çok seviyorum. sıcak demleyip soğutmak mı iyi olur soğuk mu demleniyo bilemedim hiç :/

    YanıtlaSil
  2. Babam her çine ve Japonya^ya gidişinde kutu kutu getirirdi. Onun sayesinde biz de öğrenmiştik =).

    YanıtlaSil
  3. yeşil çay hangi ülke kökenine aittir hiç düşünmemiştim, sanırım ben yeşil çayı hem çin hem japon kökenli sanıyordum. Kore ağırlıklı izlediğim dizi ve filmlerde çaydan çok pirinç likörü görüyoruz japon dizi ve filmlerinde daha ağırlıklı yeşi çay görmekteyiz. yeşil çay hiç sevmiyorum, Türkiyedeki birçok markayı denedim sonuç hep aynı istifra hissi uyandırıyor öğürüyorum. yasemin çayı da yeşil çay kadar etkiliymiş hatta şimdilerde Türkiyede ünlülerin devamlı bahsettiği yeni moda akımı beyaz çay.

    YanıtlaSil
  4. biz derslerde anlatıyoruz Çin'den geldiğini

    YanıtlaSil
  5. Japon-Çin ortak geleneğidir diye düşünüyordum ama esas ilk kaynağının Çin olduğunu öğrenmiş oldum:) Buradaki yeşil çaylardan sadece Lipton dökme yeşil çayı seviyorum, bir de aromalı yeşil çaylar hiç bana göre değil. Hafif acısı çıkmış olarak hoşuma gidiyor. Yazın sıcak suya demleyip süzdüm, dolapta nane yapraklı-limonlu sürahide saklayıp gün içinde soğuk soğuk tükettim güzel oldu :) Şu wc işi ilk içmeye başladığım zamanlarda (üniversitedeydim)hastalandığımı düşündürmüştü, zırt pırt tuvalete koşturuyordum, sonradan fark ettim yeşil çay içtiğim günlerde bunu yaşadığımı :))

    YanıtlaSil
  6. Sergülcüm, ben güne yeşil çayla başlamzsam , kendime gelemiyorum gün boyu.. Mısır çarşısından aktarlardan alıp içine yasemin çiçekleri, portakal kabukları, Bodrum mandalinaları falan atıyorum. Hatta Liptondan falan öce başlamıştım bu işe... Sonra Japonya da yaşayan arkadaşım bana yeşil çay seti ve bir kutu yeşil çay getirdi..Bir de balımsı kıvamda bir şey de getirdi, bununla tatlandırın şeker yerine dedi. Ben çayımda şeker kullnmayı beşikte bıraktığımdan bir kez denedim sadece ama kavunlu yeşil çay, kavunlu sakız, kavunlu dondurma sevdiğimden cazip geldi bana...
    Yeşil çayın ilk kez Çinliler tarafından yetiştirildiğini biliyordum. Hatta bir çay reklamı vardı...
    Sevgimlee

    YanıtlaSil
  7. BİLMİYORDUM AMA BENDE EBRU ŞALLI NIN ENGİN VE DERİN :) TAVSİYELERİ ÜZERİNE METOBOL,MANIN HIZLANMASI İÇİN YEŞİL ÇAY İÇİYORUM ŞU SALLAMA OLANLARDAN.TADINI SEVMİYORUM İLAÇ NİYETİNE :))
    ACABA BUZLUSU NASIL OLUR?NASIL YAPILIR:?

    YanıtlaSil
  8. serrose senden bir şey rica edicem türkiyede çok izleyen var 1 litre gözyaşı diye bir japon dizisi var çok güzel bir dizi onu izledin mi onun hakkındada bir yazı yazar mısın? gerçek bir hikayeden alınmış bu 15 yaşında amansız bir hastalıgı olan bir kızın gerçek günlüklerinden yola çıkmış senin görüşlerini çok merak ediyorum burdan izliyebilirsin

    http://www.yeppudaa.com/showthread.php?t=12942

    ebayda günlükleri satılıyormuş ama bulamadım .

    YanıtlaSil
  9. süper bir post olmuş bu
    bende de yeşilçay alışkanlığı yoktu hiç, ben siyah çaycıyım çünkü, ama diyet süresince günde 2 fincan tüketmeye çalıştım, birde bir formulüm var

    3 poşet yeşil çayının, (isterseniz 1 tane form çayının) üstüne 1,5 lt taze kaynamış suyu döküp 3dk demliyorsunuz, üzerine yarım limon sıkıp kabuklarını doğruyorsunuz...

    sıcak ılık soğuk buzlu, özellikle yaz aylarında süper oluyor, normal toz yeşil çayla da demlenebilir hemm bol sıvı alıyorsunuz hemde yeşil çayınızı içmiş oluyorsunuz diyetteyken süper oluyor tavsiye ederim...

    http://darkolivee.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. o kadar güzel anlatmissinki :) canim acayip yesil cay cekti :) Bende buzlu yesil cayi seviyorum.sicak icemiyorum tadsiz ve aci bir tad geliyor agiza. sekerlida asla icemem zaten... ama japonyada icilen yesil cay cesitlerini merak ettim dogrusu...

    YanıtlaSil
  11. bayılırım yeşil çaya. hiç kökenini düşünmemiştim sanırım tüm uzakdoğuya maletmiştim, şimdi öğrendim. çarpıntı ve kansızlıktan dolayı kahve ve siyah çay tüketemediğimde sevmeye başladım yeşil çayı. buradaki bir çok çeşidini denedim ama en çok ginkgolu yeşil çayı seviyorum. bir de annem geçen sene çin restoranından almıştı yaseminli yeşilçay gerçekten bizimkilerle arasında çok fark var. içimi daha yumuşak.

    YanıtlaSil
  12. Peyzaj Mimarlıı okuduğum için bu konulara ilgiliyim..Yakın zamanda okumuştum..Sallama çay ile demleme arasında nasıl fark varsa ordaki yeşille burdaki yeşil arasında fark vardır elbet ^^ Soğuk hali ice tea ve türevleri gibiyse müptelası olacağıma eminim ama malesef buralarda yok :)

    YanıtlaSil
  13. "...japon usulü ile yetiştirildiğini ve bu yüzden tadının ve kalitesinin farklı olduğunu biliyor muydunuz?" Yanlış.

    Yeşil çay, beyaz çay, siyah çay ve diğer bir çok çay türleri aynı bitkiden üretilir, Camellia sinensis.

    Temelde Japon yeşil çayı ve Çin yeşil çayı arasındaki fark ise bunların nasıl yetiştirilmesinden ziyade geçtiği aşamalar arasındaki farklardır. Türkiyede üretilen yeşil çay Çin yeşil çayına göre üretiliyor. Bir de şunu söylemekte yarar var ki her tipteki çayın tadı kalitesine göre değişir. Yüksek kalite bir Japon yeşil çayını, düşük kalitedeki bir Çin yeşil çayı ile karşılaştırmak manasızdır. Bunun haricinde her ikisininde çok farklı türleri vardır. Yetiştirme usulü ve yetiştirildiği yer işte daha çok burada işe karışır diyelim.

    Japonların alım gücü yüksek olduğundan ve kaliteye de önem verdiklerinden Japon çaylarının kalitesi yüksektir. Birinci kalite çaylar Japonya marketlerinde satılır. Çinde de çok kaliteli çaylar var ama ben bu çayları marketlerde değilde (Çin, Hongkong, Singapur) çin çaylarının satıldığı dükkanlarda bulmak mümkün (malesef). Eğer imkanınız olursa deneyin, çok farklı bir deneyim yaşayacaksınız. Ben bir keresinde Malezya'da çay üretilen yerde (İskoç bir aile tarafından üretiliyor) birinci kalite siyah çay aldığım mesela. Birinci kalite çay ilk yaprakların sapı ile beraber tek tek ellerle toplanmasından yapılıyordu. Başta buruş buruş görülen bu yapraklar sıcak suyla buluşunca tam yaprak halinde açıyorlardı ve tadı da tabi ki çok güzeldi.

    Türkiye'ye gelirsek ben Türkiyedeki hiç bir markette birinci kalite çayın satıldığını görmedim. Çünkü birinci kalite çayların büyük çoğunluğu yurt dışına çıkar. Neden? Çünkü orada bu çaylara daha yüksek paralar verilir, Türkiye'de marketi yoktur malesef.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül