17 Mayıs 2011 Salı

Misora Hibari



Biz genelde ingilizce ve türkçe müzik dinliyoruz.Yoshi japon müziğini çok sevmiyor bu yüzden benim japon müzik bilgim sıfıra yakındır.Yılbaşında izlediğim bir programda (sizlere sonra onu da yazacağım)yukarıdaki şarkı ve şarkıcı beni çok etkilemişti.Geçenlerde yine aklıma gelince araştırma yaptım ve daha da etkilendim.
Sizlerden ricam şimdi okumayı bırakın ve 5 dakika sadece bu şarkıya odaklanın ne hissedeceksiniz çok merak ediyorum.Şarkıyı anlamanız gerekmiyor ben de pek anlamıyorum :)


Öncelikle bu tarz müziğe enka denir.2. dünya savaşı öncesi ve sonrasında Japonların en popüler müziği olmuş.Şimdilerde daha çok yaşlılar tarafından tercih edilen bir müzik türü.Enka şarkılarının genel temaları ümitsiz aşklar,nostalji,ayrılık vb gibi hüzünlü şarkılardan oluştuğu için bizdeki arabesk ile benzerliği var.
Enka şarkıcıları genelde kimono ile söylerler şarkılarını ve kliplerinde şarkıların sözleri yazar.Bu özelliği seviyorum okuyabildiğim kadar eşlik edebiliyorum.


Misora Hibari 29 mayıs 1937`de doğmuş.1943 yılınının haziranında babası 2. dünya savaşına katılmak zorunda kalmış.Babası için verilen veda yemeğinde babası için şarkı söylemiş ve orada bulunan herkes sesinden çok etkilenip ağlamış.O gece annesi kızındaki yeteneği farketmiş.1945 yılında savaş bittikten sonra annesi çok para harcayıp eve yakın bir yerde bulunan bir dernek(tam bilemedim) binasında sahne yaptırmış.Böylece Misora Hibari sahneye çıkmaya başlamış.
11 yaşında ilk albümünü çıkarmış.12 yaşında hayat hikayesinin filmi yapılmış ve filmin müziklerini kendi seslendirmiş ve film 450,000 adet satmış.Bu o zamanlar için rekor bir sayıymış.
1957 yılındaki bir konserinde onu çok seven genç kadın hayranı suratına tuz ruhu atmış.Ama bir mucize sonucu yüzünde hiç bir iz kalmamış.
1980 yıllarının başlarında başlayan yakın ölümleri onu çok etkilemiş.(annesi,dostu,kardeşleri)İçki ve sigarayı arttırmış.1987 yılında hastalanmış ve 3 ay hastanede tedavi olmuş.Hastaneden çıktıktan sonra ilk röportajında içkiyi bırakabilirim ama şarkı söylemeyi asla demiş.

1988 yılında Tokyo Dome'da konser vermiş.O dönemde tam iyileşmemiş olmasına rağmen 39 şarkı söylemiş.Bu konser onun efsane konserlerinden biri olmuş.Eklediğim video da o konserden alınmış.
O dönemde yalnız yürüyemiyor,basamak çıkamıyormuş buna rağmen sahnede sağlıklı gibi konserine devam etmiş.
Hastaneden çıktıktan sonra çok fazla çalışmış.Tv programları,konserler vs.15 ocak 1989 `da son televizyon programına çıkmış.Şubat ayında konser turları başlamış ama hastalığı nüksetmiş.Herkes bırak artık çalışmayı demesine rağmen o devam etmiş yarına kadar söyleyeceğim sonra bırakacağım demiş.O dönemde hastalık o kadar ilerlemiş ki son ana kadar yatıp konser anı çıkıyormuş yataktan.Hastalığı yüzünden araba ve tren ile seyahet edemediği için konserlerine helikopter ile gitmiş.
Ve 24 haziran 1989 günü hastanede vefat etmiş.Son cümlesinde doktorlarına teşekkür etmiş.



bilgiler vikipediadan
 görseller googledan 

14 yorum:

  1. Kabul hepsini dinleyemedim ama sesi gerçekten beni de etkiledi. Hayatı inişli-çıkışlı gerçekleşmiş. Ama en çok şaşırdığım şey, onu çok seven bir hayranı neden yüzüne tuz ruhu dökmek istesin ki? Çok garip.

    Ama yine de hastalığına rağmen şarkı söylemeye uğraşması çok harika bir şey.

    YanıtlaSil
  2. Ne hüzünlü şarkı diyecektim ki sen anlatmışsın zaten müzik türünü.
    Serrose bize Japonya'yı öğret :)

    YanıtlaSil
  3. ne kadar mücadeleci bir hayat müzik tutkusunu son anına kadar sindirerek yaşamış..ben şarkıyı dinledim tabiki anlamadım ama nedense okumadan yazdıklarını duygulandım...bu arada o hayranınında gerçekten hayranı olduğuna şüphe duydum.!

    YanıtlaSil
  4. Hayatimi yazsam roman olur mishali!!
    Cabasina hirsini takdir ettim,müzik ritim,ses cok hos!!

    YanıtlaSil
  5. Yok ben dinleyemedim..içim hüzünlendi..ben hangi şarkıyı cok sevdim biliyor musun? senin yol videosu yaptığın şarkıyı..ay gidip dinleneyim de içim şenlensin..katıldım yahu...

    YanıtlaSil
  6. Bu Japonlarin hayranlik durumu hep agzimi acik birakmistir zaten. Sanatcilari gozlerinde ilah & ilahe konumuna getirip, en ufak hatalarinda acimasizca cezalandirabiliyorlar. Yani, benim uzaktan takip ettigim kadari ile boyle :) Fazla sevgi cidden maraz doguruyor :P

    Ben de senin tam aksinim sanirim Serrose, dinlediklerimin %80'i Japondur muhtemelen :P Genelde daha farkli tarzlar dinliyorum ama arada bir enka'ya rastlayinca hosuma gitmiyor degil :) Sozlerini anlamasan bile, muzigi ve soylenisi bile insani huzunlendiriyor.

    YanıtlaSil
  7. Filmi merak ettim şimdi
    Bu kadar bol malzemeli bir hayatın- sese yansıması çok şaşılacak bir şey değil heralde
    yoksa bak ben hiç şarkı söylüyor muyum ı-ııh:)

    YanıtlaSil
  8. sevgili serrose;

    çok beğendim.
    çok hemde
    ve çok etkileyici
    ne güzel

    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  9. bacım bilirsin ben asya ya ve herşeyine hayranım süper şarkı bana şeker kız kendinin aglarken çalan şarkısını hatırlattı tamamen hüzün ve çoşkıu bir arada süper...

    YanıtlaSil
  10. Lynn Mosa

    :)) Sahiplenme,kiskanma duygusu olabilir :s
    Evet etkileyici bir hayat olmus

    Doorstepping

    ;) beraber ogreniyoruz valla sakladigim bir sey yok kendime :)

    Meyra

    :)) Hayranlik-kiskanclik olmus biraz.Beni de cok etkiliyor :s

    AskinAy

    Evet oyle bir hayat yasamis
    Begenmene sevindim

    Tanyasum

    Bayiliyorum sana yaa :) hehehe dur onu da tanitayim senin icin ;)

    Berre

    Evet beni de sasirtiyor bu japonlar genelde :)
    Evet senin muzik bilgin benden fazladir.

    Vamos Bien
    Filmi merak ediyorum bende bakacak Yoshi hatta konser dvdsi bile bulsak iyi


    Yurekten damlalar

    cok sevindim begenmenize
    Sevgilerimle

    tugbatugba
    heheh :) seni asyali seni :)
    begenmene sevindim ;)

    YanıtlaSil
  11. hüzünlü...etkileyici...
    ama sonundaki şiirimsi sözlerle arabeske benziyo cidden :))

    YanıtlaSil
  12. Ne kadar güzelmiş sesi..Sonuna kadar dinledim keşke sözleri de anlayabilseydim dedim ama..

    YanıtlaSil
  13. Hafif hüzünlü bir müzik ama ilk andan itibaren içime öyle bir huzur doldurdu ki !
    Sergülcüm bayıldım diyebilirimm :)

    YanıtlaSil
  14. Ah bir de,hikayeyi okuyunca insanın içine işliyor.O şarkının sonundaki duygusal konuşmasını da asla unutamam.Duygulandım :) Kadını şarkı söylemesinden,konuşmasından dolayı o kadar sevmiştim ki :)

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül