24 Ocak 2011 Pazartesi

Japonya ,Japonlar


 Eh Japonya'da 3 yıl 4 ayı bitirince bu ülke konusunda kendimi bir şeyler söyleme hakkı buldum.Biraz sonra okuyacaklarınız tamamen şahsi fikrim olmakla beraber okuduklarım,duyduklarım,izlediklerim ve başkaları ile  paylaştığım düşüncelerdir.
 Öncelikle Japonya'yı gözünde büyüten,hayal ülke haline getiren herkesten özür dilerim çünkü ülkenin öbür yüzünü yazmayı düşünüyorum bugün.Aslında bu yazı uzun zamandır kafamda ama neresinden başlayacağımı bilmiyorum.Hele bir başlayalım bakalım ne çıkacak ortaya :)
 Japonca okullarında öğretmenler hemen sorarlar Japonya'da en çok şaşırdığınız şey nedir diye?
Benim şaşırdıklarım ve arkadaşlarımdan duyduklarımı okumaya hazır mısınız :)

*İlk şaşırdığım şey bu ülkede çok fazla alkol ve sigara tüketimi var.Genci ,yaşlısı su gibi içki içiyor.Sigara da aynı şekilde.

*Japonların gelenekçi,milliyetçi olduğu bilinir.Gelenekçi Japon görmedim desem yeridir.Kimono'yu düğünde ve cenazede giymek gelenekçilik sayılmaz değil mi?Kaldı ki herkes değil tercih eden giyiyor.Kimono çok pahalı ,bakım isteyen ve temizliği,giyimi zor bir çok kişi çıkarmış hayatından.Yoshi'nin dedesinin cenazesinde 1-2 kişi kimonoluydu.Annesi bile giymedi (babasının cenazesinde)
Milliyetçi japon belki hala köylerde bulabilirsiniz ama ben karşılaşmadım.Tersine Amerika özentisi büyük bir çoğunluk.
 Japonlar canayakın insanlardır. Bu da en büyük yalanlardan :) Japonlar mesafeli insanlardır.Ve ilişkilerinde hep bir soğukluk hissedilir.Hani böyle gerçek,sahi gelmezler insana.

*Adam kullanmayı severler.Bin kere eve davet et bin kere gelirler bir kere de ya ayıp oluyor bize de gelin demezler.Evlerine gittiğinde azıcık ikram koklatırlar size geldiklerinde ye ye doymazlar.Hiçbir yiyeceğe hayır demezler.

*Telefonlar,mailler alınır ama aranmaz.İletişim bilgilerini vermek adettendir.Aramıyor,sormuyorsa herşey yolunda demekmiş.Yoshi'nin en yakın! liseden beri arkadaşı ile senede 2 kere araşırlar belki buluşurlar ama sorsan dostudur!

*Japonya kurallar ülkesi.Geldikten sonra şuna inandım.Bu ülkede kurallar olmazsa  bu ülke raydan çıkar her anlamda.Giyim,kuşam,sağlık,politika,ilişkiler vs .
Her şeyin bu kadar katı,kurallı,detaylı olmasının sebebi yine kendileri.Onları bağlayan din,adet,örf vs olmadığından kurallara vurmuşlar kendilerini.

*Japon evleri minimalist :) yok canım öyle bir şey eskiden ,yokluk zamanında öyleymiş.Ben hiç minimalist ev görmedim.Hangi eve girdiysem yayıntı vardı bol bol.Herşey yığınlar halinde.Atmaya kıyamazlar,hoş küçük evler,yılların birikimi onlar da haklılar.Ama öyle filmlerde,dergilerde görünen evler yok malesef.

*Türkleri severler.Yani ben kişisel olarak çok şükür ki hiçbir kötülük görmedim.Ama öyle sanıldığı,bilindiği kadar yakın değiller bize.Bizi bilmiyorlar bile.Ülkemiz nerede,dilimiz nedir gibi en basit şeyleri bile bilmeyen çok.Bileni,seveni var -vardır illa ki ama öyle herkes Türkleri sever diye bir şey yok.Özellikle Türk erkeklerinin eşlerini dövdüklerini düşünüyorlar (buradaki(bazı)  Türk erkekleri Japon eşlerini dövdüğü için bu görüş fazla. )

*Japonlar para biriktirmeyi severler.Eşler birbirinden gizli para biriktirir.Herkesin gizli hesabı var gibi bir şey (duyduğum)

*Japon kızları boştur hatta bomboştur.Oturup muhabbet edebileceğin,hayat,dünya,ülke vs hakkında sohbet edebileceğim yaşıt kimse bulamadım.Payıma düşenler 50+ Kızlar salağa yatmıyorlar cidden öyleler.
Yoshi'nin elemanlarından biri benden 1 yaş büyük .Peru muhabbeti açıldığında o ne demek dedi.Ve yazamayacağım bir çok örnek daha.

*Japonlar çok kitap okur.Ben görmedim.Trenlerde uyurlar genelde.Okuyan kesim ingilizce pratik kitapları ya da manga okur.Çok kitap okuyanı da var mesela eşimin abisi 2010 yılında 239 kitap bitirmiş.
Ama nasıl ? internet ,tv,arkadaş,sevgili yok.Evden işe işten eve.Bir de zaman zaman müzelere.Ne yapayım ben  öyle okumayı.Japonlar dozunda! kelimesini bilmiyorlar.
*Canın sıkılır ağlarsın ,bağıra çağıra ağlasan bile kimse sormaz halini? ne oldun,neyin var demezler.Bakar geçerler.Başımıza bela lazım değil diye.hele yabancıysan hiç gelmezler.
Hatta Yoshi bile gelmiyor.Ben ağlayarak rahatlayanlardanım.Çok sık ağlamam ama ağladığımda tam ağlarım :) Yoshi gelip sormaz,ne oldu neyin var,tamam geçecek vs nerdeeeee 
Geçen gün sordum neden gelmiyorsun,sakinleştirmiyorsun diye.Dedi ki yalnız kalmaya ihtiyacın olduğunu düşünüyorum sen ağladığında.Gel de ağlama :D

*Bir de en kötüsü heryerde herkesin içinde burun karıştırırlar.Trafikte sakın başka arabalara bakmayın !kadın erkek genç yaşlıı herkes! Trende bile gözünün içine baka baka karıştırıyorlar

*Haa son aklıma gelen çok dedikoducudurlar of of of hem de nasıl :D

Hadi ben kaçtım :D 
Japon bilir kişisi değilim ama her lafımın arkasındayım 


EDİT:
Tüm bunların yanında madem bu kadar kötü sen neden ordasın madem diye düşünecek olanlara el cevap !

Japonya ya da herhangi bir ülke benim hayalim ,idealim olmadı.Gezip,göreyim yeter dedimAma bir gün burada buldum kendimi.Sonra aşık oldum.Ve Yoshi olmasa burda durmaz,duramazdım.Ve hayat bu bir gün yürümez biterse gene dönerim ülkeme.
Bu ülkede neleri özlerim? o da başka bir yazıya kalsın demi :D

48 yorum:

  1. japonya dan 2 tane arkadaş a sahibim.Biri mektup arkadaşım olur kendileri.Diğeri İLE Türkçe bölümünde uzmanlaşma istemesi sayesinde tanıştık.Görmeden yaşamadan birşey diyemem ama haklı olma payınIN çok yüksek olduğunu düşünüyorum:)
    Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. japonya'dan benim aklımda kalan kaldırım boyu sıra sıra dizili otomatlar. herşeyin otomat makinesi vardı:)) bi de karpuzu dilimle satıyorlardı, çok şaşırmıştık, hani burada ucuz bişey ya...

    YanıtlaSil
  3. Hehe, cok guzel anlatmissin canim, kupe olsun kulaklarimiza,bi gun yolumuz duser kim bilir...

    Bir de hani Japondur Korelidir Çinlidir vs, sen de ayirt edebiliyor musun artik?

    Bu ulkedeki Japonlar (yada digerlerinden ,bana hepsi ayni gibi) pek guleryuzluler,demek aslinda pek oyle degiller :)

    YanıtlaSil
  4. bir cok ulke gibi gecmisini unutan bi ulke daha ,anlattiklarin okadar benzer ki bende isvecte yasiyorum rahatligin dibine vurmuslar,ama insani baglayan birseyler oluyor yasamasi icin ask,aile yada is gibi :)

    YanıtlaSil
  5. He he burun karıştırma olaylarına güldüm baya :)

    Japonların mesafeli olduklarını biliyordum önceden, nerden onu bilmiyorum ama ?!

    Japonya'nın her yönünü öğrendik sayende :)

    YanıtlaSil
  6. Azcık sitemli gördüm seni:)
    O zaman Sezen Aksu'dan geliyor: ''Sen Ağlama!''
    Şaka bi yana, zor olanı seviyorsa insan her defa:); zor olanı başarıyorsun sen eninde sonunda!:)

    YanıtlaSil
  7. Ben hiç Japonya'ya gitmedim. Ama Japonca öğrenmek, Japonlar ve kültürleri hakkında çok şey araştırıp okumak, hatta Doğu Asya ülkeleri hakkında master yapıyor olmak, senin yazdıklarını da okuduktan sonra düşüncelerimin hiç de yanlış olmadığını gösterdi bana. Gerçekten insanların, işin iç yüzünü bilmeden, yalnızca cosplaylerle, anime izleyerek, manga okuyarak, Japonya'yı "dreamland" olarak görmelerine inanamıyorum! Evet, çok çok güzel şeyler de var, ama işin diğer yüzünü bilmeyip, anlattığınızda da dinlemezlikten gelip içinden kıs kıs gülenler yok mu... Turist olarak eminim ki bir kaç hafta kalmak güzel olacaktır. Ama eminim (%100), çoğu yaşamaya başlasa, bunalıma girecektir. Başka türlüsüne hiç rastlamadım. Japonya'ya şimdi istesem, bin türlü bursla en az 3-5 yıl yaşamak için gidebilirim. Ama bu senin de bahsettiğin konular sebebiyle, bin kez durup düşünmeme neden oluyor. Üstelik senin gibi, orada olmak için geçerli bir sebebim de yok. "Adamlar yapmış abiii" demekle de olmuyor. Bir şeyler yapılıyorsa, bir çok şeyden taviz vererek yapılıyor. O seviyeye ulaşmak için eminim Türkiye en küçük şeyinden bile taviz veremezdi! Herkesi gerçekçi olmaya davet ediyorum =)) Of yaa, çok yazdım, çok doluyum =)

    YanıtlaSil
  8. çok enteresan. bir kere daha okuyacagım.
    Bence Yoshi'ye nasıl davranması gerektigini ogret :)

    YanıtlaSil
  9. Herkes yaşadığı yeri çok sevdiği için kalmıyor ki zaten herkesin kendince nedenleri var..
    Ağladığın zaman yanına gelmemesi farklı kültür evliliklerinin zor taraflarından biri olsa gerek..Zamanla beklememeyi öğreneceksin ya da o gelmeyi :)

    YanıtlaSil
  10. :) anam anam bu Japonlarda ne biçimmiş öyle ... Çok şaşırdım gerçekten. Hele burun karıştırma ve misafirlik olayına.

    YanıtlaSil
  11. Yazini o kadar cok sevdim ki her kelimesini sindire sindire okudum =)
    Yazilarin devamini mutlaka bekliyorum =) Ben cok seviyorum, degisik kulturler hakkinda yazilari. OZellikle de senin gibi orada yasayan 1. agizdan okuduklarimi ayri seviyorum.

    YanıtlaSil
  12. oyy resmen yıkıldım! hiç öyle kitaplarda okunan, filmlerde görülen gibi değilmiş :))
    yine de aşık olursa insan kalır gibime geldi, evet :) eheh

    YanıtlaSil
  13. Bu senin gozunden Japonya..Turkiye de yasayan bir Japon un gozunden de bizi gormek isterdim.
    MEsala ben de japonlarin cok sicak olduklarini duymustum , sasirdim simdi..Amerikalilar icinde mesafeli derler ama ben buraya geldigimden beri nedense tum Amerikalilar cok hos, sicak ve samimiler..
    Bazi maddeleri gulmekten zor okudum:)Anlatimin cok guzel olmus.

    YanıtlaSil
  14. ot gibi yaşayan ot gibi insanlar desene

    YanıtlaSil
  15. kalktim bir de esime okudum simdi.O da hayretle dinledi.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba:D Twitterdan takip ediyorum gorunce hemen okudum:))

    Daha once de yazmistim benim de bir japonya maceram olmustu diye-hani bilmeden atiyormusum gibi anlasilmasin diye yazdim. Yazinizda neredeyse katilmadigim bi sey yok diyebilirim sadece bazilarini benim de duymuslugum ama kendi basima gelmedigi icin belki de yorum yapamayacagim seyler o kadar:)
    Kimono meselesinde sanirim gercekten asil bir aileden gelip de geleneklere devam eden bazi aileler giyiyor. Japonyadayken bazi teyzeleri trende bile gormustum:) Gerci bolgeye gore de degisiyordur belki, ben Kansaideydim.
    Adam kullanmalarini kendileri bile dizilerinde kullaniyorlar, o etiket icabi telefon almak fln meselesi de zaten dillere destan "honne to tatemae".
    Kurallar konusu ise benim aslinda Japonlari sevme nedenlerimden:) ama olur da tabi ki bizim Turklerin kendi kurallarinin damari tutarsa orda artik hosgoru bekleriz zaten:) Ne bileyim bir hocam aman yemeklerini geri cevirme kabalik olarak anlasilir diyordu ama benim musluman olarak yiyemeyecegim seyler var valla, sirf kural 'kabalik olur' diye de yiyemem ki^^
    Minimalist konusuna deginmeniz hos olmus^^ Gercekten herkes japonlarin cok sade evleri oldugunu dusunuyor ama kesinlikle degil evler kucuk esyalar cok her sey her yerde resmen:) Gerci benim minimalist olur diye bi fikrim yoktu gittigimde ama Ispanyol bi arkadasim cok sasirmisti^^
    Dedikoducu olduklarini orada doktorasini yapan Turk bir hocam anlatmisti. Ama canayakin olmadiklarini ben de dusunuyorum. Ben yabanci idim zaten bana super canayakin olmalarini beklemiyordum ama genelde istasyonlarda yada baska yerlerde ayni ulkeyi yasayan insanlar arasindaki sosyalligin bile cok az oldugunu dusunuyorum. Yani biz arkadasimizla istasyona giden yolda bi posta konusup bir de istasyonda tam ayrilmadan once yarim saat muhabbet cikarabilen insanlariz:) Onlarsa hemen sen yoluna ben yoluma, o yuzden dakik olabiliyorlar sanirim ben bazen gec kaliyorum mesela:)

    Neyse benimkiler de sahsi fikirler tamamen, yanlis anlasilmaz umarim. Oradayken Korelilerin Turklere biraz daha benzer oldugunu ve Japonlara gore daha canayakin olduklarini dusunmustum mesela. Ha bunlara ragmen hala Japonyayi ozluyor muyum? Evet^^

    Hergun bir onceki gununuzden daha guzel gecsin insallah oralarda:) Selamlar..

    YanıtlaSil
  17. Ne guzel bır yazı olmus alkole duskunluklerını duymustum bır de soguk olduklarını...

    YanıtlaSil
  18. Ne guzel bır yazı olmus alkole duskunluklerını duymustum bır de soguk olduklarını...

    YanıtlaSil
  19. Ne guzel bır yazı olmus alkole duskunluklerını duymustum bır de soguk olduklarını...

    YanıtlaSil
  20. Ne guzel bır yazı olmus alkole duskunluklerını duymustum bır de soguk olduklarını...

    YanıtlaSil
  21. Bu yazılanlara çok şaşırdım desem,
    düşündüklerimin tam tersiymiş ama.Hayal kırıklığı oldu sanki.
    Bu arada şahane bir hafta olsun:)

    YanıtlaSil
  22. Şu kural olayına saç renk aralığını gösterdiğinde şok olmuştum zaten gene aklıma geldi. bi de misafir olayı ne komikmiş öyle bi evi mesken tut habire git ye iç ohh ne güzel:)))

    YanıtlaSil
  23. herşey iyi hoş ama o burun karıştırma olayına takıldım :(( sevgiler Serrose :)) özleyeceklerini de merak ettim ama ayırmasın sizi kimse :))

    YanıtlaSil
  24. içimden aaaa aaaa diye diye okudum bi kaç maddeyi:) Hayatın içinde olmak çok farklı di mi..senin gözünden görebilmek güzel oraları..sevgiler:)
    Yoshi ye de soyle...turk kizlari aglarken ilgi,şefkat ve sevgi beklerler diye;)

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Serrose,
    Bir süredir blogunu takip ediyorum. Özellikle Japonya'ya yaşıyor olmam ve bir Japonla evli olmamdan dolayı da ayrıca ilgimi çekiyor yazdıkların.
    Ben de 1,5 senedir Tokyo'da yaşıyorum. Japonlarla ilgili izlenimlerine kesinlikle katılıyorum. Japonya'ya gelmeden önce Japonlar hakkında hiçbir şey bilmiyormuşum ben, her geçen gün bunu daha da iyi anlıyorum. Çekik gözlü dostlarımız beni sürekli şaşırtıyorlar :)

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Serrose,
    Bir süredir blogunu takip ediyorum. Özellikle Japonya'ya yaşıyor olmam ve bir Japonla evli olmamdan dolayı da ayrıca ilgimi çekiyor yazdıkların.
    Ben de 1,5 senedir Tokyo'da yaşıyorum. Japonlarla ilgili izlenimlerine kesinlikle katılıyorum. Japonya'ya gelmeden önce Japonlar hakkında hiçbir şey bilmiyormuşum ben, her geçen gün bunu daha da iyi anlıyorum. Çekik gözlü dostlarımız beni sürekli şaşırtıyorlar :)

    YanıtlaSil
  27. bu tarz yazilarin cogalmasi lazim bence, cunku internet ortaminda herkes gezdigi gordugu ulkeler soyle iyi boyle guzel diye anlatiyor sonrasinda da insanlar(ozellikle genc nesil) oo dunyada ne harika yerler var bizim ulkemiz bes para etmez demeye basliyor.
    ben sevmiyorum boyle Turkiye tu kaka geri kalan heryer cennet yazilarini, onun icin yanlis, eksik ve carpik yonleride yazmak lazim.
    ellerine saglik :)
    bu arada kartim cuma gunu geldi, cok mutlu oldum, tesekkurler tekrar ;)

    YanıtlaSil
  28. Ben de Japonları çok fazla tanıdığını düşünen bir insan olarak
    her yazdığına katılıyorum, dahası da var diyorum.... daha sonra paylaşmak isterim...

    YanıtlaSil
  29. çok aydınlatıcıydı ..ama azçok tahminim de vardı ..senin bilgilerle dahada sağlamlaştı ..soğuk bir millet bence de ..ama sen kendine iyi bak ..ağlamak istersen ben seni avuturum yada beraber ağlayabiliriz ..;((...*-*

    YanıtlaSil
  30. çok güzel anlatmışsın ben şimdi dört gözle özleyeceklerini bekliyorum:) bu arada ağlayanın yanına gitmemek birazda bencillik olmuyormu? demekki empatiden de yoksun bir halk..!
    en ilgincide dedikoducu olmaları yinede türkler kadar değillerdir diye düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
  31. tabi öyledir ama herkezin kusurları hataları vardır mesela türkiyeye gelen birinin neler anlatıcagının hayal bile edemem oda şöyle diyebilr kaynakları olan bir ülke ama bizde depremlerde birşey olmazken onlar o kadar insanlarını heba ediyorlar kırmızı ışıkları üst geçitleri yok insanları turistleri taciz edilip yapanlar serbest bırakılıyor gibi şeyler bence sen hep kötülere denk gelmişsin.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba!bloğunu takip ediyorum fakat bit türlü selamlaşamadık.
    japonlar hakkında söylediklerin o kadar doğru o ladar gerçekki..Benim çalıştığım şirket japon firma ile çalışıyr idi.Herneyse istanbula geldiler iş dışı gezdirdik arkadaş olduk.Geçen sene japonyaya geldik.Ama nerede o gülnce iğrenç dişleri gözüken japoncuklarrrrrr bize türkçe rehber yönlendirmişler kii biz misafiriz rehberin ücretinide biz ödedik otelide neyse şirketçe kulağımıza küpe oldu.anlaşma yaptığımız bir ortağımızı göremedik japonyada.Biri arkadaşı ile yemek yicekmiş,biri karısı hastaymış vs vs...Benim japonya izlenimlerim:Çok pisler,yalancılar,yalakalar,bnciller,cimriler..Yani birdaha ne ayak basarım nede bir japon görsem buyur eder yardım ederim.Şirkette ikinc anlaşmayı red etti.Şuanda bir senelik anlaşmamız bitti bizde onlara güle güle dedik ve şirketçe mutluyuz.Ama çoook şaşırmıştım.Yazamadığım çok şey var.Benim için japonya japon bitmiştir.Sen nasıl çekiyorsun onları canım ya...herneyse cnm.
    Selin

    YanıtlaSil
  33. Geçen sene en samim arkadaşım Japon idi. Yoko! En kısa zamanda ziyaretine gitmek istiyorum. O da bahsetmişti bana bunlardan, hatta sınıfta Japonya'da insan hakları konulu bir sunum yapmıştı. Aile içi şiddet, kadının toplumdak yeri vs vs baya anlatmıştı. Aykırı olduğu çok belli idi, zaten o yüzden Japonya'ya dönmek istemiyordu. Güzel bir post, güzel tespitler bunlar, teşekkür :)

    YanıtlaSil
  34. Guzel ve bilgilendirici bi yazi olmus Sergul'cum eline saglik. Bazi yazdigin ozellikleri ben de Hollandalilarin ozelliklerine benzettim. Ozellikle eve gelince yiyip icme ama karsiliginda ayni seyi yapmamayi. Ilginc..

    YanıtlaSil
  35. Benim Nirvana bildiğim Japonya meğersem neymiş :)
    Çok güzel bir yazı olmuş devamını bekliyoruzz :):)

    YanıtlaSil
  36. OLSUN BEN YİNEDE SEVİYORUM BU ÜLKEYİ :) YAŞAMAK NİYETİNDE DEĞİLİM GEZER GELİRİM :)))YOK YOK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMADIM DEĞİL HANİ.NEYSE BEN KORELİLERİ DAHA ÇOK SEVİYORUM ZATEN

    YanıtlaSil
  37. Nedendir bilinmez, çok üzüldüm. Dizi izleyerek evet evet Japon aktörleri bilerek ve yine onları severek Japonyaya ilgi duydum. Herkesin anime izleyerek, menga okuyarak Japonları seven gençler diye tanımladığı grubun içinde olabilirim ama bekliyordum ki böyle şeyleri. Biraz garipsedim ya bazılarını. Burun karıştırmak gibi mesela. Aaa
    Çok teşekkürler sergül ablacım çok şey öğreniyorum senden. :D
    Zaten ne kadar istesem de biliyorum Japonya'da yaşayamayacağımı; olsam olsam sık sık ziyaret eden bi turisti olurum oranın.
    Şu garip özellikleri bile çekiyor insanı kendine. Çok ilginç. Çok teşekkürler. :D

    YanıtlaSil
  38. wuhu bayağı dolmuşsunn:) Son madde'den bir önceki berbattt :)

    YanıtlaSil
  39. Kesinlikle her kelimesine katiliyorum aynen bu sekildeler....

    YanıtlaSil
  40. ay canım benim , gurbette yaşamak çok zordur , ama senin için öyle değil tabi ki bir anlamı var , umarım bu kadar negatif gördüklerinin içinde senin pozitifin ışıldar !

    YanıtlaSil
  41. Davulun sesi uzaktan hos gelir tabii insana.Bu kadar uc farkliliklarin olmasi cok dogal kaldi ki benim esim Maltali ve sozde Akdeniz insanlari ama gercekten de kulturumuzle cok farkli olanlarin kulturu. O yuzden yazdiklarini hic yadirgamadin.Ilk yerlestigim de garip gelen seyler simdi gayet siradan geliyor

    YanıtlaSil
  42. japon arkadaşlarımdan ve araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla kimonoyu cenazeyi çok bilmesemde düğünlerinde birçok kişi tercih ediyor ve kimono giymek zor geldiği için özel günlerinde yukata giyiyorlar... ve japonları biraz kötü tanıtmışsın gibime geldi belki senin yaşadığın bölge insanları öyledir

    YanıtlaSil
  43. japon arkadaşlarımdan ve araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla kimonoyu cenazeyi çok bilmesemde düğünlerinde birçok kişi tercih ediyor ve kimono giymek zor geldiği için özel günlerinde yukata giyiyorlar... ve japonları biraz kötü tanıtmışsın gibime geldi belki senin yaşadığın bölge insanları öyledir

    YanıtlaSil
  44. japonlar kültürlerine bağlıdır birçok japon arkadaşım var ve hepsinin hatta çocuklarının bile yukataları var cenazede giyilirmi pek emin değilim ama birçok kişi düğünlerinde kimono giyiyor ve Amerikan özentisi tabirin hiç hoşuma gitmedi birz kötü tanıtmışsın sanki belki senin yaşadığın bölge öyledir

    YanıtlaSil
  45. Merhaba
    Anlattıklarınızın bazılarını biliyordum, bazılarını ise ilk kez duydum ve biraz hayal kırıklığı oldu. Ama ne olursa olsun Japonya'ya olan hayranlığım etkilenmiyor :D Çook merak ediyorum ve gerçekten görmeyi istiyorum. İnşallah gideceğim bir gün =))

    YanıtlaSil
  46. arı gibi çalışan, disiplinli, utangaç japon imajı çizilmişti hep.
    diğerleri neyse de amerikan özentisi kısmına çok üzüldüm.
    bize hep anlatılır ya hani, japonyada ilkokulun ilk dersinde hiroşimaya gidilir ve "bak bu senin gerçeğin, bunu hep aklında tut" denilir diye.
    gerçekte onlar da unutmuş demek ki..

    YanıtlaSil
  47. Benim eşim de japon, ilk evlendiğimiz zaman japonlar hakkındaki düşüncelerimin aslında sadece onları çok abarttığımız olduğudur. evet japonlar felaket dedikoducular sana karşı canım gülüm, arkana döndüğünde hemen dedikodu kazanları kaynamaya başlar... çok çalışkan olduklarını da sanmıyorum eşimle evlendiğimizden beri benim ülkemde yaşamaktayız, kendisi inşaat mühendisi ( kendi hakkında abarta abarta anlatmasına rağmen ) 3 yıldır bırak çalışmayı iş bile aramadı, sadece işe gidince diye ara ara hayal konuşmalrı hariç... şuan 8 aylık bebeğimiz olmasına rağmen 24 saatin uyku haricinde kalan kısımlarını internette chatleşme ve oyun oynamayla geçiriyor, bazen boşanma aşamasına bile dayanıyoruz... Japon kadınları kocaları işe gittiğinde ise internet oyunlarından erkeklerle ilişkiye girme gibi alışkanlıkları da var bunu da çok normal karşılıyorlar, bizler gibi namus kavramları hak getire, alkol bunlarda almış başını gitmiş kadınlar akşamları içmeye çok ala giderler ve kocalarda hiç oralı bile olmazlar... hoş bunlar aldatma konusunda bizim türkleri solda sıfıra bırakırlar. karı koca birbirlerinden ayrı aldatma peşindeler.

    YanıtlaSil
  48. Müthiş bir gözlem-tespit yeteğinizin yanında gördüklerinizi iyi bir biçimde yazıya dökerek ifade etmişsiniz, bende tamamen söylediklerinize katılıyorum şu kısa dönemdeki Japonya yaşantımda s9ylediğiniz herşeye ve daha fazlasını gördüm. Japonya içeriden çok farklı bir ülke görüntüsü veriyor.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül