11 Ocak 2011 Salı

Japon Paralari -demir paralar


sol baştan -500 yen -100 yen-50 yen -10 yen -5 yen - 1 yen

500 yen -2000 yılından beri bu dizaynda kullanılıyor.1982 yılına kadar kağıt para olarak kullanılmış.1982 den 2000 e kadar da şimdiki dizayn ile aynı dizayn kullanılmış.2000 yılında sadece yapıldığı madde değişmiş.
Ve Japon demir paralarında benim en çok ilgimi çeken bilgi yazı olan kısım arka yüzü -desen olan kısmı ise ön yüzü olarak adlandırılıyormuş ve bunu bilmeyen Japonların da fazla olduğu düşünülüyor.

100 yen -1967 den beri kullanılıyor bu haliyle.Ön tarafı sakura ile resimlendirilmiş.

50 yen -1967 den beri kullanılıyor bu haliyle.Ön tarafı kiku çiçeği tam nasıl çevirilir bilemedim.(ferulagocum yardım eder herhalde :)  )

10 yen - 1959 yılından beri kullanılıyor bu haliyle.Ön tarafında (hala yazılmayı bekleyen )Byoudouin tapınağı bulunmakta. %95 bakırdan yapılıyormuş.

5 yen -1959 yılından beri kullanılıyor bu haliyle.Ön tarafında  pirinç,su,dişli çark resimlendirilmiş.Yani tarım,denizcilik ve sanayi resmedilmiş.Milli gelir anlamında sanırım.

1 yen -1955 yılından beri kullanılıyor bu haliyle -Ön tarafında fidan resmedilmiş. 1 yen  1 gram ağırlığında.
ve ilginç bir bilgi :) 1 yen yapımı 2 yene mal oluyormuş.


500 yen 9,5 lira yapıyor döviz .com dan aldığım satış kuru ile.

7 yorum:

  1. Kiku çiçeği bir tür krizantemmiş serroseciğim. Papatyagillerden (COmpositae, yeni adıyla Asteraceae familyası) Chrysanthemum sp. Hangi tür olduğunu bilmiyoum ancak muhtemelen Japonya için endemik (sadece Japonya'da yetişen) bir tür olmalı. 5 Yen şans parası olarak da kullanılıyor bildiğim kadarıyla. Bana hediye ettikleri, benim de çantama taktığım, içinde 5 yen olan örgü bir uğur süsü var mesela. Bir de döndüğüm zaman bir arkadaşım kolye yapmak için bende olup olmadığını sormuştu, vermiştim. Bunun detaylarını da sen verirsin umarım, benim bilgim yok :)

    YanıtlaSil
  2. çok şirinler, sarı ve delikli olanla 100 yenden bende de var, en çok onları sevmiştim:)

    YanıtlaSil
  3. alttaki sıradaki ortası delik olanı ip geçirip boynuna asası geliyor insanın
    hem zaten çiçekleri de var

    YanıtlaSil
  4. 1 yen yapımı 2 yene mal oluyormuş.
    Türkiye'de de böyle bir muhabbet var bir vakit yürürlülüğe giren 1kuruş'un maliyeti devlete 2-3kr du

    YanıtlaSil
  5. bu bilgileri paylaştığın için teşekkürler serrose
    sevgilerimle........

    YanıtlaSil
  6. 1 YEN 2 YENE MALOLUYOYA 1 KURUŞTA 3 KUTRUSA MALOLLUOMUŞ :))))))))))))

    YanıtlaSil
  7. daha önceleri sen ve yen para birimini kullanıyorlardı ama sonradan sadece yen kullanmaya başladılar. bir de paraların arka tarafındaki tarihler o zamanki imparatorun hükümdarlığının kaçıncı yılı olduğunu gösteriyor. Bunlara nengo denir. Örneğin 2015 yılı Heisei 27 diye geçer yani şu anki imparator Akihito'nun hükümdarlığının 27.yılıdır. Heisei ise onun dönem adıdı. Daha öncesi showa (Hirohito), Taisho (Yoshihito) ve meiji (Mutsuhito) dönemidir. Eğer elinizde japon parası varsa ona bakıp hangi yıla ait olduğunu bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül