16 Nisan 2010 Cuma

Çin-Japon-Koreli Yani Çekik Göz Meselesi

*Kyoto gezisi devam edecek.Önce şu konuya bir açıklık getireyim istedim.

“Geyşalar için ayağın zarifliği çok önemlidir.. Onlar için zarif ayak demek küçük ayak demektir.. Bu yüzden ayaklarını bu hale getirirler ki bunun için de inanılmaz yöntem uygularlar.. Adeta "Çin İşkencesi" ni andıran yöntemde 3-5 yaş arası kız çocuklarının önce ayakları kırılır.. Sonra da ayağı böyle kaynaması için sararlar ve ayak bu şekli alır..”


Herşey sevgili Ceren 'in ''Çok güzel bir anı olmuş cidden. Bu arada kulaklar ile ense biraz bronz mu kalmış ne:)Terlikleri görünce de evde ki ben geldim aklıma. Kış günü kalın çorap ve parmak arası terlik giyen ben:)Daha önce geyşaların ayak yapıları ve giydikleri terlikler ile ilgili bir makale okumuştum. Çok üzücüydü. Bende serinin diğer kısımlarını dört gözle bekliyorum.''
bu yorumu ile başladı.Daha önce yollanan bu maile bende denk gelmiştim.O zaman bende inanmıştım.


Şimdi gelelim benim bildiklerime.Öncelikle şunu söyliyeyim.Ben Japonya ve Japonlar konusunda bilir kişi değilim.2,5 yıldır Japonya'da yaşayan ,Japon ile evli,gezmeyi,araştırmayı ,kültürleri öğrenmeyi seven biriyim.
Bu blogda okuduğunuz ,gördüğünüz hemen hemen herşey benim tecrübelerimdir.Bu yüzden haksız olma payımda vardır.

Sevgili Ceren'cim hemen maille döndüğün için teşekkür ederim.Ceren bu araştırmayı Bilim Teknik dergisinde okumuş sanırsam (emin değil çünkü uzun süre önce olduğu için)
Ben Japonya'ya gelmeden önce de şimdi de ayırt edemiyorum çekik gözlüleri birbirinden.Çok karakteristik olmadığı sürece yani.Mesela Yoshi ile aramda geçen en sık muhabbetlerden biri.
Markete,alışverişe vs gittiğimiz zaman Yoshi etrafına bakar amma çok yabancı var der.Ben de nerde yaa benden başka kimse yok derim. (bunu birçok kez yaşadık) bana göre herkes çekik göz =herkes Japon !




Böyle karmaşık bir durum yani.Maillerde dolaşan yanlış bilinenlerden biri de bu Geyşa ayağı meselesi.
Japonların bilmem kaç yıllık kültürü parmak arası terlik,çorap ,ayakkabı! Dolayısı ile yukarıdaki resimdeki gibi yapmaları imkansız ayaklarını.Nereye girecek o ara?





Yukarıdaki resim tahtadan yapılmış klasik Japon terliği Geta! Birçok Japon filminde görmeniz olası! Günümüzde de hala giyen var!Mesela Yoshi'nin abisi günlük kıyafetinin altına giyer yazları.





Yukarıdaki resim Jika-Tabi diye yazmış zaten.Tabi parmak arası çorapların genel adı.Birçok türü var.Geyşalar OKOBO terliğinin içine giyiyorlar.






İşte yukarıdaki resim Geyşaların giydiği tür OKOBO tarzı terlikler.




Bir Geyşa'nın anılarında görmüştük ne kadar yüksek o kadar makbul! Gerçi o filmde çarptırılan birçok şey var.Bu yüzden Japonlar tepkililer o filme.Oynayan Aktrisler Çinli bu bile yanlış yani :)
Japonya'da bu kitabı ,filmi duymayan çook kişi var.Adamlar yanlış tanıtıldığı için filmi meşhur etmemişler.


Sanırım en eski olan bu el yapımı Waraji günümüzde kumaşlardan da yapıyorlar.Hatta benim bir komşum nene bana yapmış kumaştan.Bana da öğretecek hala yapmasını.
Bu maildeki diğer konu ise Geyşa meselesi.Geyşa Japonlara ait bir kelime diye biliyorum.Çinlilerde Çin'de böyle bir kültür,gelenek var mı bilmem.Bilen varsa aydınlatsın bizi sevinirim.
---------------
Japonlar hakkında diğer yanlış bilinen ise Köpek yeme mevzusu.Japonlar denizden babam çıksa yer :) o derece deniz ürünleri hakkında bilgili ve alakalılar ama kara hayvanlarında çok seçiciler.Zaten kara hayvanları yeme geçmişi de 2.Dünya savaşında Amerikalıların buraya gelip gözleri önünde inek yemesi ile başlıyor.daha önce yemiyorlarmış-mış!
Özetle
Japonlar kedi-köpek yemez
Bebekte yemiyorlar Cenin restoranı falan diye bir mail de dönüyor.Bize garip gelen birçok ürünü yiyen ırk Çinliler
köpek,böcek tarzı şeyler.
Offf amma konuştum.
Tekrar ediyorum bunlar benim bildiklerimdir.Doğruluğu tartışılır.
Ama japon kocamın dediğine göre yukarıdaki garip ayaklı fotoğraflar Çinlilere aittir.

22 yorum:

  1. evet serrose bende çinliler diye biliyorum zaten.tv de izlemiştim.bir belgessel gibi bişeydi.ama çok korkunç.

    YanıtlaSil
  2. Ben de ayıramıyorum çekik gözlüleri birbirinden, o yüzden toptan çekikler diyorum işte:) Ayak konusunu ilk kez burada gördüm ama içim kalktı! Çİnde yapılan birşeyse bile artık yapılmaya devam ettiğini sanmıyorum?!

    Bir Geyşanın Anıları hakkında okurken duymuştum japonlar film çinlilere maledildiği için tepkili diye. Ama başroldeki oyuncu da çok güzel,Japon değil Çinli olsa da...

    Hani Son Çinli Şefi okuduk ya, hatırlıyor musun o da da deniz anasını yemek yapmış adam bir de ne kadar lezzetli olduğunu anlatıyordu... Neler yiyor o çinliler düşündükçe midemde bir tuhaflık yayılıyor valla...

    Sizin telikler de aslında hoş, orada olsam denerdim mutlaka:) Ama o yükseklikte kaç dakika durabilirim bilemiyorum!

    YanıtlaSil
  3. ben de çinli diye biliyordum, üniversitedeki tarih hocamız anlatırdı, onun bilgisine dayanarak söylüyorum. böyle ayakları küçük hale getirilen kadınlar çok uzun mesafe yürüyemezmiş ağrısından ve hep evde kalması gerekirmiş. erkekler kadınları buna zorlarmış ki çok gezmesin, evini ihmal etmesin, kendisini aldatmasın :/

    YanıtlaSil
  4. Marjo inanamıyorum çok fena!

    YanıtlaSil
  5. Mrb,
    ayaklari icler acisi hale getirenler cinliler ve hala bu yöntem cinin ücra köselerinde uygulaniyormus ve Marjo hakli yazdigi sebeblerden dolayi yapiyorlarmis ve birde tabi daha zarif görüntüsü oldugu yanilgisina inanmislar..
    Cekik gözlüge gelince, cinlileri japonlardan ayirt edebiliyorumda.. Cinlileri korelilerden fln asla ayirt edemiyorum.. Kanimca japonlarin yüz yapilari ve göz yapilari daha biraz farkli oluyor ama belirli bisey tam olarak diyemiyorum, görünce anliyorum (yanildigim cok az olmustur) :)))
    Kedi-köpek yerler konusunada gelince, japonlar cok daha titiz ve secici insanlar, tanistigim japon arkadaslar o kadar secici ki yemek konusunda bazen kendimi onlarin yaninda hayli pis bogaz saniyorum :)) Ama nedense cogu kisi japonlarida öyle görüyor ve aslinda cok kibar, titiz ve ahlaki degerleri yüksek olan kisiler..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Serrose..
    Dediğin gibi bu gelenek Çinlilere ait.
    Bilgi almak isteyen olursa,buradan okuyabilirler..
    Sevgiler
    Pınar

    http://nevayin.blogcu.com/kucuk-ayak-buyuk-mevki/3477701

    YanıtlaSil
  7. bende sırf merakımdan bu ayak mevzusunu araştırmıştım nekadar küçük olursa okadar itibar artar ozamanın soylularıyla evlenebiliyormuş bence çok korkunçç

    YanıtlaSil
  8. Sanırım çok fazla japon filmi izlediğimden, ben de koreli ve çinlilerden, japonları ayırt edebiliyorum. Bana göre farklılıkları çok belirgin oluyor... bir iki laf etmesi de kendini hemen ele verir zaten. Korelilerin de garip yemek anlayışları var diye biliyorum, mesela canlı ahtapotu chopsticklere sarıp yiyorlar.
    Japonlara tek kızdğım balinaları avlamaları...ve öyle bir şans ki, en sevdiğim hayvanlarsa balinalardır :)

    YanıtlaSil
  9. Bir blog vardı adını unuttum şimdi uzun zamandır kapalı zaten ..Toronto da yaşıyordu sanırım kızı vardı nermin ..İlk onun blogunda görmüştüm bu tuhaf ayakları ayakkabı müzesine gitmiş yazmıştı..Hatırladığım kadarıyla çin olması gerek..
    Kendi kültürümüz söz konusu olunca nasıl hassasız değil mi..Eşin'i de bu durumda iyi anlıyorum ,yok köpek mi yiyorsunuz yok bilmem ne..
    Bana da Moskova'da abuk subuk sorular sorarlardı sinir olurdum..Atatürkle stalin'i karşılaştırırlardı..Deveyle geziyormuşuz efenim biz Türkiyede..Kadınlar hep kapalıymış..İstanbul'da deniz mi varmış?? Iyk.. kurtuldum cahil cühela ruslardan çok şükür!!

    YanıtlaSil
  10. Ha bu arada kaynamasın..Başlık çok çok çok güzel bayıldım..
    Sen güzelsiiin güzelsiiin sen güzel güzelsiiiinn.. (Şarkı bu)

    YanıtlaSil
  11. O ayak fotoğrafı ve benzer pekçok fotoğraf haber7 de yayınlanmıştı.
    38-39 numara giyiyorum ve ayaklarımı seviyorum :)

    YanıtlaSil
  12. zaten yorumlar yapılmıs
    ayakları kücülten cinliler
    geysalar sanılanın aksine kaliteli zaman gecirilecek kültürlü sanatcı kisilikler film ve kitap biraz bizdeki yalnıs tanıtılan harem gibi

    damak zevki fazla genis:)olanlar kore ve cinliler
    hepsi birbirlerinden ayrılıyorlar yani nasıl alman fransız italyan türk onlar icin kırmızı suratlıysa bizde de hepsi cekik gözlü diye genelleme yapıyorlar
    ve ben sahsen japon kültürüne gelenek görenek ve yasayısına hayranım blogunu da merakla okuyorum degisik bir bakıs acısı

    YanıtlaSil
  13. Evet çinliler.. yani ben de öyle biliyorum..
    çok kötü görünüyor küçülmüş ayak, iyi ki öyle garip adetlerimiz yok.
    Yaz Serrose yaz, gezi yazılarını bekliyorum ben..
    headerın çok güzel olmuş!!!

    YanıtlaSil
  14. Şu son fotolardaki terlikler ne yaa öyle :S ? Nası yürüyorlar yazık değilmi. Birçok filmde görüyorduk ama sanırım hep giymiyorlardır diyordum.O ayak kırma merasimine ne demeli :S ? Çok kötü yaa

    YanıtlaSil
  15. ben bu yazıya bayıldım. çok güzel ve bilgilendirici olmuş. çok alçakgönüllüce yazmışsın ama elbette ki orada bir çok şeyi kültürü vs vs eminim gayet iyi biliyorsun. ayrıca çekik gözlüleri birbirinden ayırt edebilmek bence imkansız:) ama ne kadar uzaktan bakıyoruz aslında, kim bilir aralarından ne çok farklılık ve ne çok renk var. bu tür yazıları çok seviyorum, haydins de benzer gözlemlerini yazıyordu ve çok hoşuma gidiyordu.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Hmmm ben de bu olayı Çinlilerle alakalı diye biliyordum.
    Bu arada Japonya hakkında blogunda başka yazılar da var sanısam, onlara da bakıcam. Laf aramızda Japonya'ya gitmeyi çok istiyorum ama Kanjiden bir cacık anlamıyorum, işim zor gibi.
    Neyse kompozisyon yazmıyım şimdi, kendine iyi bak.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. küçük ayakkkabı giydiklerini biliyordum ama ayaklarının kırıldığını bilmiyordum üstelik ayakkabı gibi oluyormuş korkunç bir şey ne kadar acı veriyordur
    parmak arası terlikleri görüp aaa bunları çoraplarla nasıl giyiyorlar diyordum meğer parmak arası çoraplar varmış : )
    bu arada tarihi kore dizilerine japonlar karıştığında fark olduğunu görebilmiştim ama çok da anlaşılmıyor zamanla heralde : )
    bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. 3prenses
    evet ama karistiran cok hala :(
    bence de korkunc

    Asli
    Ablaaa :p aah ahh ben de ayirt edemiyorum.Ayak konusu cok donen bir mail hemen yapistirmislar Japonlar diye.
    Evet ben de begeniyorum o kizi cook bir ara header yapmistim ;)
    Ayy yemedikleri yok.O kitapta o kadar cok yemek okudum ki hatirliyorum desem yalan olur :)
    Yuksek olani ben de giydim maiko cekiminde yani akil kari degil :)


    Marjo
    Allah`im yaa kadini ezmenin ulkesi yok yani.Hala devam eden bir gelenek mi acaba?

    Asli
    Ben dee

    Hazan Esintisi
    Upss bak uygulaniyormus hala :(
    Benim tanidigim Japonlar dapek secici yoktu ne gorseler bu nee diye daldiriyorlar kasigi :) ama tabii kopek bocek turune yaklasan yok zaten ben de pek gormedim :)

    Hayatimdaki D`ler Pinar

    Aaa tesekkurler link icin gidiyorum hemen ;)

    Cemre
    bence de korkunc soysuza varmak varmis :)

    suspiciousninjagirl
    yani ben cok iyi degilim :( gelisir belki zamanla
    konusurlarsa anliyorum canim :) heee? sorucam ilk Koreliye o ne bee :(
    Balina konusunda balik yazdi :( kultur iste ne diyebilirsin ki

    Haydins
    Haa evet sifreli yapti blogunu.Okuyamiyorum ben de.Ben de hatirladim o postu.Su deve konusunu birkac kez duydum ne kadar sama yahu :(
    Sukur

    Haydins
    Hehehe tesekkur ederim efendim ;) sarkiyi bildim sanirim :)

    Hamarat Hanim
    37 giyiyorum ben de seviyorum ;)

    Barnacle
    Ah iste bazi bilgiler yanlis yerlesiyor beyinlere herkes icin farkli yanilgilar var.
    Cok tesekkur ederim.Kendi deneyimlerimi ve dusuncelerimi yaziyorum.Biraz arastirip dogru seyler soylemeye calissam bile geneli benim gozlemimden ibaret ;)
    Tesekkur ederim

    Nazo
    Iyi ki yok! Her sey var bu da olmasin degil mi ya :)
    Cok tesekkur ederim.

    Ashley
    Evet canim ic acici bir fotograf degil :(

    Mermaid
    Tesekkur ederim canim.Yani aslinda yuzdelik olarak %60 falan ayirt edebilirim de onlar da cok karmasik.Melez orani cok fazla olunca iyice benzemisler birbirlerine :(
    Sevgiler

    AksitAbraxas
    evet cook fazla yazi var japonya ile ilgili ve devam edecek ;)
    kanji ahh ahh diyorum ben de cakmiyorum cunku
    Sevgiler

    Mine
    Cinliler iste her garip fikir onlarda :(
    Ben tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  19. Yazıda bahsi geçen "cenin yeniyor diye mailler dönüyor" olayına da ben bir açıklık getireyim. Bu bir Çinli sanatçının Çin'deki zorunlu kürtajı protesto etme amacıyla yaptığı bir çalışmadır. Maillerdeki fotoğraflar gerçek değildir, çalışmanın adı da "Eating People"dır (araştırırsanız bulabilirsiniz). Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. Çin'deki yemek kültürü ile ilgili ben de bir ekleme yapayım..
    Cenin felan zaten yok öyle bişey de, kedi/köpek bile artık sadece bazı bölgelerde popüler bir şekilde yeniyor ve hükümet bu konuyu tamamen yasaklamayı planlıyordu en son..

    Bu arada siteyi yeni keşfettim, süpermiş, yakında yapmayı planladığımız Japonya seyahati için mükemmel bir kaynak.. Başarılarınızın devamı.. :)

    YanıtlaSil
  21. bu yazıya rastladım gezinirken blogunda, zaten hemen herkes bu geleneğin çinlilere ait olduğunu söylemiş. bense kitap okumayı çok sevdiğini gördüğümden sana bu konuyla ilgili bir kitap önerisi yapmak istiyorum. Lisa See yazarı, kar çiçeği ve sırlar yelpazesi:) can yayınlarından çıkmış bir kitap. sanırım o güzelim defterlerinden birine not edersin eğer bilmiyorduysan :) sevgiler

    Not: bildiğim kadarıyla hükümet tarafından yasaklanmış bir gelenek bu çinde. ancak bazı tutucu bölgelerde gizli saklı yapıldığına dair söylentiler var imiş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. caterpilların önerdiği kitabın filmide var,çok güzel bir film,tavsiye ederim

      Sil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül